• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

IP camera & NVR/XVR tijd instellen

Tijd is erg belangrijk bij camerabewaking, je wilt immers de juiste tijd op je camerabeelden en op de juiste tijd beelden kunnen terugzoeken. In deze handleiding leggen we je uit hoe je de tijd van je IP camera's en van de recorder (NVR en XVR) kunt instellen.

In deze handleiding:

Stap 1: De tijd op de recorder instellen
Stap 2: De tijd op een IP camera instellen
Stap 3: De tijd weergeven in de video

Stap 1: De tijd op de recorder instellen

Er zijn verschillende manieren om de juiste tijd op een recorder in te stellen. Het handigst en meest betrouwbaar is als je dit via NTP doet. De tijd wordt dan automatisch opgehaald en loopt nooit voor of achter. Om gebruik te kunnen maken van NTP moet je recorder wel zijn aangesloten op het internet. Heb je dat niet? Dan kun je de tijd wel handmatig instellen, of eenmalig synchroniseren met je computer.

De tijd instellen doe je door in te loggen op de recorder, vervolgens klik je bovenaan op "Configuration" en aan de linkerzijde op "System". Daar verschijnt vervolgens bovenin onder de grijze menubalk een knop met "Date", daar klik je op. De pagina ziet er dan zo uit:

Je kunt hier kiezen uit de volgende opties:

  • Set date/time manually

Hierbij stel je de datum en tijd volledig zelf in door de invoervelden juist te zetten. Deze tijdsinstelling is eenmalig.

  • Synchronize with the computer

Hierbij synchroniseer je eenmalig met de computer. De NVR blijft dit dus niet doen. De tijd van je computer wordt weergegeven in het invoerveld ernaast.

  • Receive date/time from NTP

Hierbij is een constante synchronisatie met een tijdserver. Deze keuze werkt alleen als je recorder op het internet is aangesloten, maar is daardoor wel het meest betrouwbaar. Je moet echter de volgende instellingen goed zetten:

NTP server: Deze staat standaard op time.nist.gov, deze voldoet bijna altijd. Je kunt ook kiezen voor time.google.com.

Time zone: De tijdzone waarin je je bevindt. Voor Nederland is dit GMT+01. Als je in een ander land bent kan de tijdzone verschillen.

NTP port: NTP gebruikt eigenlijk altijd poort 123, deze kun je dus gewoon laten staan.

NTP interval(Min): Dit is het aantal minuten waarna de tijd weer juist gezet wordt. Standaard staat dit op 10 minuten, maar je kunt dit bijvoorbeeld ook op 30 of 60 minuten zetten.

Date Format: De notatie van de datum/tijd heeft niet zoveel met de tijd te maken, maar in Nederland gebruiken we Day, Month Year (Dag-Maand-Jaar).

Date seperator: Dit is het tekentje tussen de dag, de maand en het jaar. Een streepje is goed, maar als je liever 01.01.2019 gebruikt kan dat natuurlijk ook.

Time format: Dit is de manier waarop tijd wordt weergegeven. In Nederland gebruiken we 24Hour (24 uren). Als je kiest voor 12Hour wordt 13:13 als 1:13 PM aangegeven.

Een handige functie in de laatste generatie recorders en camera's van Neview is het instellen van de tijd op een IP camera vanaf de recorder. Je kunt dit doen door De kanalen aan te vinken of te kiezen voor "Select all". De tijd wordt dan automatisch ingesteld op alle geconfigureerde IP camera's die een tijdswijziging mogen accepteren van de recorder.

Zomer- en wintertijd

In Nederland zetten we de tijd in het voorjaar een uur naar voren en in het najaar een uur naar achteren. Dit is echter geen wijziging van tijdzone waardoor de NTP tijdserver deze wijziging niet mee stuurt naar de recorder. Je kunt dit echter wel automatisch instellen. Dat doe je door te klikken op het tabblad "DST" (Daylight Saving Time) bovenaan onder de grijze balk. De instelpagina ziet er zo uit:

Om automatisch te wisselen tussen zomer- en wintertijd zet je een vinkje voor "Daylight-saving time". Vervolgens kies je voor "week" en vul je het volgende in:

Start time: Mar - Last - Sun - 02 - 00
End time: Oct - Last - Sun - 03 - 00
Offset(Min): 60

Dat betekend simpel gezegd dat de zomertijd in gaat op de laatste zondag in maart om 2:00 (de klok gaat dan naar 3:00) en de wintertijd in gaat op de laatste zondag van oktober om 3:00 (het wordt dan 2:00). De offset is het tijdsverschil, in Nederland is dat 60 minuten.

Stap 2: De tijd op de IP camera instellen

Net als bij de recorder kun je bij een IP camera ook op verschillende manieren de tijd instellen. Dit gaat in grote lijnen hetzelfde als bij de recorder. Om de tijd in te stellen log je in op de IP camera, vervolgens klik je bovenin op "Configuration" en daarna aan de linkerzijde op "System". Er verschijnen dan enkele tabbladen aan de bovenzijde (onder de grijze balk), klik daar op "Time settings". Je ziet dan deze pagina:

Als eerste zet je de camera in de juiste tijdzone als dat nog niet het geval is. De tijdzone in Nederland is GMT+01. Je ziet de huidige tijd in de camera achter "Time in Camera".

Vervolgens kun je kiezen uit drie manieren om de tijd juist in te stellen. Instellen via NTP is het meest betrouwbaar, de tijd wordt dan meerdere keren per uur gelijk gezet met een tijdserver waardoor de tijd in de camera altijd de juist is. Voor deze optie moet je camera wel verbonden zijn met het internet. Je kunt de NTP server kiezen uit de keuzelijst. Time.windows.com is de standaard tijdserver, maar er zijn meerdere mogelijkheden.

Als je geen gebruik wilt maken van NTP, of als je geen internet hebt kun je de tijd handmatig instellen, je voert dan zelf de datum en tijd in achter "Set manually".

Synchroniseren met de computertijd kan ook, als je hiervoor kiest klik je op het rondje voor "Synchronize with computer time" waarna de tijd eenmalig gelijk gezet wordt met je computer.

Als je niet wilt dat de NVR de tijd van de IP camera kan aanpassen zet je een vinkje voor "NVR prohibit modification IPC time".

Zomer- en wintertijd

In Nederland zetten we de tijd in het voorjaar een uur naar voren en in het najaar een uur naar achteren. Dit is echter geen wijziging van tijdzone waardoor de NTP tijdserver deze wijziging niet mee stuurt naar de IP camera. Je kunt dit echter wel automatisch instellen. Dat doe je door te klikken op het tabblad "DST" (Daylight Saving Time) bovenaan onder de grijze balk. De instelpagina ziet er zo uit:

Om automatisch te wisselen tussen zomer- en wintertijd zet je een vinkje voor "Enable DST". Vervolgens vul je het volgende in:

Start time: Mar - The end - Sun - 02
End time: Oct - The end - Sun - 03
DST Bias: 60 minutes

Dat betekend simpel gezegd dat de zomertijd in gaat op de laatste zondag in maart om 2:00 (de klok gaat dan naar 3:00) en de wintertijd in gaat op de laatste zondag van oktober om 3:00 (het wordt dan 2:00). De DST Bias is het tijdsverschil, in Nederland is dat 60 minuten.

Stap 3: De tijd weergeven in de video

Het is goed om de tijd in de video weer te geven, dan weet iedereen achteraf zeker dat er niet in de video geknipt en geplakt is en je kunt zelf eenvoudig zien van welk tijdstip een bepaalde video is. Het kan zijn dat de tijd al in jouw video te zien is, dan hoef je deze stap niet te volgen. Als dat niet zo is kun je de volgende stappen uitvoeren:

In het menu van de camera klik je aan de linkerzijde op "Image" en vervolgens op "OSD" net onder het woord Image. OSD staat voor On Screen Display, de display die op de video zichtbaar is. De pagina ziet er zo uit:

Om de tijd in je video weer te geven zet je een vinkje achter "Time" rechts van het live beeld. Je kunt daar ook het formaat van de datum kiezen, in Nederland is dat DD/MM/YYY (dag/maand/jaar). De locatie kun je kiezen aan de hand van de "OSD Position". Dat kan Top_left (links bovenin) of Bottom_Left (links onderin) zijn. Vervolgens klik je op "Save".

Je kunt hier ook de naam kiezen die je op het beeld zichtbaar wilt hebben, die naam verschijnt dan boven de tijd. Daarvoor zet je een vinkje achter "Text" en vul je de gewenste naam in bij het tweede woordje "Text". Vervolgens klik je weer op Save.