incl. BTW

Klantenservice

Het is telefonisch momenteel erg druk, we verzoeken je daarom een e-mail te sturen.

0528 - 522 182
Ma-Vr: 13:00 - 16:00

info@cctvwinkel.nl
Ma-Vr: 10:00 - 17:00

Showroom
Piet Soerstraat 1
7903TJ Hoogeveen

Bezoek & afhalen op afspraak


Samenwerking PolitieGratis hulp op afstand

Het aansluiten en instellen van een NVR (recorder voor IP camera's) of XCVR (voor o.a. HD-CVI camera's) is relatief eenvoudig. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe het aansluiten en instellen van de NVR in zijn werk gaat. Deze handleiding is alleen voor recorders met de typeaanduiing CHD-NVR*, CHD-5M-NVR*, CC-XCVR* of CF-XCVR* en een software versie tot 6.x.

Is de NVR reeds aangesloten en ingesteld, maar wil je de IP camera's zelf aansluiten en/of instellen? Lees dan de handleiding "IP camera aansluiten & instellen".

Stap 1: Uitpakken en aansluiten van de NVR

Er bestaan verschillende soorten recorders. Sommige kenmerken zijn aan de buitenkant zichtbaar (bijvoorbeeld PoE poorten), andere zijn niet zichtbaar (bijvoorbeeld meer geheugen), of alleen zichtbaar via het menu. In grote lijnen hebben we de volgende soorten recorders:

- NVR voor 1080p camera's zonder PoE
- NVR voor 1080p camera's met PoE
- NVR voor 5.0 MP camera's zonder PoE
- NVR voor 5.0 MP camera's met PoE
- NVR voor 4K UHD camera's zonder PoE
- NVR voor 4K UHD camera's met PoE

Het aansluiten en instellen van de verschillende modellen is qua software gelijk, zolang je versienummer niet hoger is dan 6.x, het maakt daarbij ook niet uit of het om een recorder met 4, 8, 16, 25 of 36 kanalen gaat. Het aansluiten van IP camera's op recorders met PoE uitgangen doe je rechtstreeks op de NVR. Heeft de NVR geen PoE, dan voorzie je de IP camera's op een andere manier van netwerk en voeding.

De NVR sluit je d.m.v. de meegeleverde adapter aan op het lichtnet. Let op! De adapter in de doos van de recorder is alleen voor de recorder, dus niet voor de camera's. Via de losse netwerkaansluiting sluit je de recorder aan op het bestaande netwerk. Beschikt de recorder ook over 4 of 8 netwerkaansluitingen naast elkaar en over PoE? Dan kun je op deze aansluitingen je IP camera's aansluiten.

Het aansluiten van een beeldscherm en de muis is mogelijk, maar niet noodzakelijk. Alle stappen in deze handleiding kun je ook voltooien door m.b.v. de muis en een beeldscherm (dus zonder computer) in het menu van de recorder aanpassingen te maken.

Stap 2: Het IP adres bepalen

Omdat IP camera's via het netwerk verbonden worden met de recorder is het noodzakelijk dat elke IP camera een apart IP adres heeft. Ook de NVR moet een IP adres krijgen. Voordat je een IP adres kunt toekennen moet je de volgende gegevens bij de hand hebben:

- Welke IP range gebruikt je netwerk (bijvoorbeeld 192.168.2.x)
- Welke IP adressen zijn nog vrij?
- Wat is het IP adres van de router?

Om het antwoord op de eerste en laatste vraag te achterhalen klik je in het "uitvoeren" of "zoeken" veld van je Windows PC en typ je daar de letters cmd, gevolgd door een enter. Vervolgens verschijnt een zwart scherm. Type daar ipconfig en druk vervolgens weer op enter. De volgende informatie verschijnt dan:

In bovenstaand voorbeeld is het IP adres van de computer 192.168.2.181. De IP range is dus 192.168.2.x waarbij x een getal tussen 0 en 255 is. De gateway is in ons geval 192.168.2.254. De gateway is voor alle apparaten binnen het netwerk gelijk. De router vervult bijna altijd de gateway functie.

De meeste netwerken beginnen aan het begin van de cijferreeks 0-255 met het uitgeven van IP adressen, het is dus relatief veilig om te stellen dat IP adressen hoog in die reeks niet in gebruik zijn. Ons advies is daarom om de recorder als laatste getal 250 mee te geven en vanaf dan naar beneden af te tellen voor elke IP camera. De IP gegevens voor de NVR zien er bij ons voorbeeld dan zo uit:

IP adres: 192.168.2.250
Netmask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.2.254
DNS: 8.8.8.8 (DNS server van Google)

Het kan natuurlijk voorkomen dat je netwerk gebruik maakt van een andere IP range, bijvoorbeeld 192.168.178.x of 192.168.1.x. Elk IP adres binnen het netwerk moet voor de eerste drie delen gelijk zijn aan het IP adres van de gateway. Alleen het laatste getal, dus het getal na de derde punt, moet uniek zijn.

Stap 3: Het IP adres instellen

Nu we weten welk IP adres we onze recorder gaan geven is het tijd om dit IP adres toe te kennen aan de recorder. Dat doen we met het programma IPsearch. Dit programma vind je op het kleine meegeleverde CDtje, of online (klik hier voor Windows. Klik hier voor Mac OSx). Na de installatie en na het openen van het programma zie je dit scherm:

Zodra je op search klikt verschijnen alle aangesloten IP camera's en recorders die je bij ons aangeschaft heeft. Soms verschijnen ook camera's van andere leveranciers (indien aanwezig), maar dat is doorgaans niet het geval. In ons geval ziet het zoekresultaat er zo uit, als je meerdere camera's en een recorder hebt aangesloten komen deze onder elkaar in beeld.

De recorder heeft standaard het IP adres 192.168.1.88 en de gateway 192.168.1.1. Het kan dus zijn dat de gateway in je netwerk inderdaad dit IP adres heeft, maar in ons geval is dat niet zo. Daarom passen we de IP instellingen aan door de betreffende regel aan te klikken en rechts nieuwe gegevens in te voeren:

We hebben hierbij derecorder het IP adres 192.168.2.250 gegeven. De gateway is 192.168.2.254 geworden en het DNS adres is 8.8.8.8 geworden. Vervolgens voeren we het standaard wachtwoord in (12345) en klikken we op "Modify". Als het aanpassen is gelukt verschijnt de melding "Modify success".

De NVR start vervolgens opnieuw op en zal na circa 20-60 seconden weer vindbaar zijn met de search tool. Daar moet dan ook het nieuwe IP adres zichtbaar zijn.

Stap 4: Inloggen op de NVR

Om IP camera's toe te voegen aan de recorder zodat deze beelden kunnen worden opgenomen is het noodzakelijk om op de NVR zelf in te loggen. Het inloggen op een recorder kan met Internet Explorer (Niet Microsoft Edge!) op een Windows PC.

Type in de adresbalk van je browser het IP adres van de recorder en druk op enter. Om de recorder volledig te kunnen laden is een plugin noodzakelijk. Als deze nog niet is geïnstalleerd vraagt de recorder dit automatisch om alsnog te doen. Klik op "install" om het bestand te downloaden en doorloop het installatieproces.

Als de plugin geïnstalleerd is ga je nogmaals naar de webpagina van de NVR door het IP adres in de adresbalk van uw browser in te typen. Het volgende komt dan in beeld:

Na het inloggen met gebruikersnaam "admin" en wachtwoord "12345" verschijnen enkele vakjes (afhankelijk van het aantal kanalen van de NVR) met bovenin de knoppen "Logout", "Playback", "Basic Setup" en "Live video". Dat ziet er zo uit:

Stap 5: Een IP camera toevoegen

Om beelden te kunnen opnemen, of om live mee te kunnen kijken is het noodzakelijk om eerst één of meerdere IP camera's toe te voegen. Alvorens je een IP camera toevoegt is het van belang dat je alle IP camera's een uniek IP adres hebt gegeven en de overige instellingen goed staan. Hoe dat moet lees je in deze handleiding.

Het toevoegen van een IP camera doe je door bovenin op "Basic Setup" te klikken, vervolgens klik je aan de rechterzijde op "Channel" en daarna op "Ch setup" wat direct onder het Channel menu verschijnt. Je ziet dan het volgende scherm:

Beschikbare IP camera's binnen het netwerkt kan de recorder zelf vinden. Als je klikt op "Search" begint het zoeken. Afhankelijk van het aantal camera's en de snelheid van het netwerk kan het zoeken enkele seconden duren. Daarna verschijnen de IP camera's als een lijst in het bovenste witte vak. Dat ziet er zo uit:

In ons geval willen we de camera "192.168.2.153" op kanaal 1 hebben. Daarom zetten we in het bovenste lijstje een vinkje voor nummer 2 en klikken we op "Add". De camera wordt dan na enkele seconden zichtbaar in het onderste lijstje en is toegewezen aan kanaal 1:

Om te controleren of de verbinding daadwerkelijk goed tot stand gekomen is kun je eventueel kijken of de camera zichtbaar is bij "Live video". Om dat te doen klik je bovenaan op de knop "Live video" en vervolgens aan de rechterzijde achter kanaal op het "Play" knopje (pijltje naar rechts). Kanaal 1 gaat dan afspelen:

Stap 6: Toevoegen aan een smartphone of tablet

Als alles is ingesteld kun je ook live meekijken of terugkijken via je smartphone of tablet (Android & IOS). Dat kan met de app "FreeIP". De koppeling tussen het mobiele apparaat en de recorder gaat op basis van serienummer, gebruikersnaam en wachtwoord. Daarvoor hoeven geen instellingen in de router aangepast te worden. Je kunt het serienummer slechts één keer koppelen aan je FreeIP account, anderen kunnen dus niet meekijken als zij het serienummer zouden raden. Je kunt je FreeIP account wel op meerdere apparaten tegelijk gebruiken.

Je vindt het juiste FreeIP serienummer door bovenin op "Basic Setup" te klikken. Klik daarna aan de rechterzijde op "P2P Configure" onder het kopje "System". Het volgende scherm verschijnt dan:

Met de FreeIP app kun je een device toevoegen door een QR code te scannen. Je scant in dit geval de QR code boven het serienummer. De app geeft vervolgens aan dat het apparaat succesvol is toegevoegd.

Belangrijk is wel dat de NVR verbinding heeft met de FreeIP database. De huidige status staat achter de tekst "State". Een goedwerkende verbinding wordt weergegeven met "On line". Is de verbinding niet tot stand gekomen? Dan zijn mogelijk je netwerkinstellingen (IP adres, gateway of DNS) onjuist, of is er geen internetverbinding beschikbaar.

Zowel het serienummer als de QR code zijn in bovenstaande afbeelding aangepast en onbruikbaar.

arrow_upward