Welke bewakingscamera heb ik nodig?
We vinden het niet zo gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Op internet vindt je honderden, misschien zelfs wel duizenden verschillende bewakingscamera's waaruit je een keuze kunt maken. We kiezen er bewust voor om het assortiment relatief beperkt te houden en geen modellen met kleine bijna niet noemenswaardige verschillen aan te bieden, maar zelfs dan heb je nog keuze uit zo'n 40 modellen.
Duurder is niet altijd beter en de prijs zegt eigenlijk niet zoveel over een beveiligingscamera. Als je een nieuwe bewakingscamera of een complete camerabewaking set uitkiest ben je vaak iets flexibeler in je keuze. Als je een bestaand systeem wilt uitbreiden, of een camera moet vervangen wil je natuurlijk wel dat de nieuwe camera goed samenwerkt met de apparatuur die je al hebt.
Twee soorten beveiligingscamera's
In grote lijnen kun je alle beveiligingscamera's die er zijn opsplitsen in twee soorten, namelijk:
Camera's met een BNC aansluiting
Camera's met een netwerk aansluiting
Camera's met een BNC aansluiting
Er zijn verschillende signaaltypes bij camera's met een BNC aansluiting, namelijk:
Analoog
De eerste camera's op de markt (in 1949) waren analoog en met zwart/wit beeld. In de jaren daarna is de techniek natuurlijk doorontwikkeld om het beeld beter te maken met minder ruis en in kleur. Het signaal eigenlijk altijd gelijk gebleven, namelijk analoog. Omdat dit signaaltype zijn beperkingen heeft zijn er voor analoge camera's diverse opvolgers op de markt gebracht. Analoge camera's worden door ons niet meer verkocht, maar zoek je nog een analoge camera? Dan kun je onze 4-in-1 camera's wel instellen op een analoog uitgangssignaal.
HD-SDI
Dit type signaal is overgewaaid uit de televisiestudio's. Voor die tijd hoge beeldkwaliteit (meestal 720p of 1080p) via een coaxkabel met BNC aansluitingen. Omdat HD-SDI een relatief dure techniek is (zowel qua camera's/recorders als qua bekabeling door de hoge eisen daaraan) wordt het tegenwoordig eigenlijk al niet meer gemaakt en verkocht. We hebben voor dit type camera helaas geen opvolger meer als het gaat om losse producten (een camera of recorder bijvoorbeeld).
De opvolgers: HD-CVI, HD-TVI & AHD
Bij camerabewaking zijn twee factoren belangrijk: beeldkwaliteit en flexibiliteit. De flexibiliteit van analoge camera's is enorm, je kunt gerust 150 meter kabel gebruiken, maar de beeldkwaliteit valt tegen. Bij HD-SDI is dat andersom: goed beeld, maar slechts een beperkte kabellengte.
Daarom is een nieuw digitaal signaal ontwikkeld, of eigenlijk drie omdat meerdere fabrikanten op zoek zijn gegaan naar een flexibele oplossing met hoge beeldkwaliteit. De drie opvolgers van Analoog zijn daarom:
HD-CVI - Voornamelijk verkocht door Dahua
Dahua heeft als opvolger van analoge camerabewaking HD-CVI op de markt gebracht. Daarnaast wordt de HD-CVI techniek ook door andere merken (bijvoorbeeld Neview) onder licentie gebruikt om camera's en recorders te maken die uitwisselbaar zijn met de camera's en recorders van Dahua. HD-CVI is begonnen met 720p HD, maar tegenwoordig bieden we alleen nog 2 MegaPixel (full HD), 5 MegaPixel en 8 MegaPixel (4K ultra HD).
Als je op zoek bent naar een HD-CVI camera kun je een 4-in-1 camera uit ons assortiment kiezen en deze makkelijk instellen op HD-CVI signaal. Het maakt niet uit welk merk HD-CVI apparatuur je hebt, alleen het signaaltype en de resolutie zijn belangrijk.
HD-TVI - Voornamelijk verkocht door Hikvision
HD-TVI wordt in Europa voornamelijk verkocht door Hikvision, het is vergelijkbaar met HD-CVI en is een opvolger van analoge camera's. Naast Hikvision gebruiken ook andere merken, zoals Neview, de HD-TVI techniek onder licentie. We hebben van deze camera's de 2 MegaPixel (full HD), 5 MegaPixel en 8 MegaPixel (4K ultra HD) varianten in ons assortiment.
Als je op zoek bent naar een HD-TVI camera kun je een 4-in-1 camera uit ons assortiment kiezen en deze makkelijk instellen op HD-TVI signaal. Het maakt niet uit welk merk HD-TVI apparatuur je hebt, alleen het signaaltype en de resolutie zijn belangrijk.
AHD - Door veel verschillende fabrikanten gekocht
AHD staat voor Analoog HD (Analog HD in het Engels) en wordt door heel veel verschillende merken verkocht. Het is ook een techniek die bij veel merkloze camera's en recorders wordt toegepast. Net als HD-CVI en HD-TVI is het een opvolger van Analoog. We hebben in ons assortiment 2, 5 en 8 MegaPixel AHD camera's en recorders.
Bij 4-in-1 camera's (AHD, HD-CVI, HD-TVI en analoog) kun je zelf eenvoudig het signaal kiezen van de camera. Je kunt een 4-in-1 camera dus instellen op AHD als je al een AHD recorder hebt. AHD is AHD, het maakt daarbij niet uit welk merk het is of wie het gemaakt heeft. Je kunt producten van verschillende merken gewoon onderling uitwisselen zolang de resolutie maar gelijk is.
Camera's met een netwerk aansluiting (IP camera's)
Een IP camera sluit je dus op het netwerk aan, als je ook een recorder of NAS op het netwerk aansluit kun je de beelden van IP camera's daarop opnemen. De huidige generatie IP camera's is zeer stabiel en geschikt voor professionele bewaking. Bij wifi dien je nog wel steeds rekening te houden met de risico's van een draadloze signaaloverdracht. Bij overbelasting van het wifi netwerk (je kunt dit kunstmatig opwekken met een wifi jammer) stopt de camera namelijk ook.
We hebben IP camera's in verschillende resoluties, dat zijn: 2 MegaPixel (full HD), 5 MegaPixel en 8 MegaPixel (4K ultra HD). Hoe hoger de resolutie, hoe groter het beeld. Bij een groter beeld is het herkennen van details makkelijker en is de kans op een succesvolle opsporing groter. Alle IP camera's in ons assortiment zijn Onvif gecertificeerd, je kunt ze dus gebruiken met andere Onvif apparaten zoals een NAS, of een NVR., dat kan een NVR van Neview zijn, maar natuurlijk ook van een ander merk.
Tip: Op deze pagina lees je meer over Onvif.
Specificaties van de bewakingscamera
De resolutie
De grootte van je beeld wordt bepaald door de resolutie. Hoe hoger de resolutie hoe groter (en dus duidelijker) het beeld. Je kunt dit vergelijken met een kleine en een grote foto in de krant. Op de grote foto zie je meer details dan op de kleine foto.
De lens
De lens bepaald voor het grootste deel de kijkhoek van je bewakingscamera. Hoe groter de lens, hoe meer de camera ingezoomd is en hoe kleiner de kijkhoek dus is. Soms kan een grote kijkhoek handig zijn (als je bijvoorbeeld een hele ruimte wilt overzien), terwijl in andere gevallen een kleine kijkhoek beter kan zijn.
Het nachtzicht
Wil je 's nachts in kleur filmen, of is in grijstinten ook goed? De nachtfuncties van de camera zijn voor sommige klanten extreem belangrijk en voor andere bijzaak.
De behuizing
Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, maar ook uit een dome camera (een bolletje in de volksmond) of een bullet camera (een camera op een beugel). De keuze hiertussen kan deels smaak zijn, maar houd ook rekening met de plaats waar je je camera gaat plaatsen.
De resolutie van je bewakingscamera
In onze webshop vind je vier resoluties, namelijk:
2 MegaPixel: 1920 x 1080 pixels
4 MegaPixel: 2560 x 1536 pixels
5 MegaPixel: 2592 x 1944 pixels
8 MegaPixel: 3840 x 2160 pixels
De 4 MegaPixel resolutie is op dit moment alleen beschikbaar bij IP camera's. De overige resoluties hebben we zowel bij IP camera's als bij 4-in-1 camera's.
Om te bepalen welke resolutie je nodig hebt is het goed om te bepalen wat je in beeld wilt brengen en wat je wilt herkennen. Een hogere resolutie zorgt voor het herkennen van meer details, dat is handig als je bijvoorbeeld kleine producten in een winkel wilt bewaken, of als je een groot terrein in beeld gaat brengen.
Wil je je camerabewaking alleen gebruiken om overzicht te houden, bijvoorbeeld om te zien of er iemand loopt zonder direct te kunnen zien wie dat is, dan voldoet een lagere resolutie ook vaak. Het kiezen van de juiste resolutie hangt natuurlijk ook samen met het budget. Een hogere resolutie kost helaas iets meer dan een lagere resolutie.
De lens van je camera
Hoe groter de lens, hoe kleiner de kijkhoek en anders om. Een kleine lens zorgt dus voor een grote kijkhoek.
De meeste camera's in ons assortiment hebben een instelbare lens van 2.8 tot 12 mm. Als je deze lens instelt op 2.8 mm heb je een kijkhoek van circa 100 graden. Stel je hem in op 12 mm, dan is je kijkhoek nog ongeveer 40 graden. Een grote kijkhoek is handig om dichtbij de camera veel te zien. Als je bijvoorbeeld een kleine ruimte hebt kun je met een 100 graden kijkhoek langs beide muren kijken als je de bewakingscamera in een hoek plaatst.
Hangt je camera wat verder weg van het te bewaken object, dan kan het handiger zijn om iets in te zoomen waardoor je het beeld dichterbij haalt.
Een bewakingscamera met een vaste lens van 3.6 mm heeft een kijkhoek van ongeveer 90 graden. Daarmee kun je dus nét niet de hele ruimte overzien als je hem in de hoek van een kleine kamer hangt.
Als je kiest voor een beveiligingscamera met een automatische lens kun je deze op afstand (bijvoorbeeld via je telefoon of vanaf de recorder) in- en uitzoomen. Deze camera's beschikken ook over autofocus, ze stellen dus automatisch scherp.
Het nachtzicht van je camerabewaking
Nachtzicht met infrarood
Als het te donker in de omgeving wordt schakelt de camera automatisch over op nachtstand en wordt de infraroodverlichting ingeschakelt. Infraroodlicht is niet zichtbaar voor het menselijk ook, je ziet hooguit kleine ronde stipjes als je direct in de camera kijkt. Nadeel van dit type nachtzicht is dat het beeld niet meer in kleur is en dus in grijstinten.
Nachtzicht met wit licht
De colorview camera's van Neview beschikken over wit licht. De camera's zijn daarnaast lichtgevoeliger en kunnen dus aanzienlijk langer met alleen daglicht filmen. Als het echt te donker wordt schakelt de camera twee witte led lampjes in. Groot voordeel daarvan is dat je ook 's nachts beelden in kleur kunt opnemen. Hierdoor zijn de details beter zichtbaar en kun je personen en objecten beter herkennen.
Soms wordt als nadeel genoemd dat het witte licht vanuit de camera goed zichtbaar is voor het menselijk oog. Dat is ook zo, maar groot voordeel hiervan is dat ook vandalen afgeschrikt worden door de aanwezigheid van licht.
De behuizing van je bewakingscamera
Plaats van je bewakingscamera
Sommige modellen kun je bijvoorbeeld alleen aan de muur, of alleen aan het plafond monteren, het is handig om daar rekening mee te houden. Een bulletcamera is bijvoorbeeld iets groter dan een dome camera. Soms past een model daarom wel, of juist niet.
Als er objecten zijn waar je langs wilt kijken (bijvoorbeeld een regenpijp) is het handig om daar al rekening mee te houden. Een bulletcamera steekt iets meer uit, maar je kunt dit resultaat ook bereiken door een dome camera met muurbeugel te kiezen.
Opvallend, of juist bescheiden
Van sommige klanten mag een bewakingscamera echt wel opvallen, want dat werkt preventief beter. Sommige klanten kiezen liever voor een iets meer bescheiden oplossing. Zelf vinden we een dome camera bij een woonhuis wel netjes, maar een grote witte bulletcamera staat toch iets minder mooi.
Kunnen we je helpen?
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste bewakingscamera? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je een camera van je bestaande systeem vervangen, of er eentje toevoegen? Dan is het handig om zoveel mogelijk informatie van je bestaande systeem bij de hand te hebben. Je mag er natuurlijk ook foto's van maken en dit naar ons e-mailen.