• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

IP camera, NVR of XVR bekijken via mobiele telefoon

Je kunt natuurlijk de beelden van Neview IP camera's en recorders bekijken en terug kijken op je telefoon of tablet. Je hebt daarvoor de app "FreeIP" nodig. Deze app is gratis beschikbaar in de Apple en Android app store en geschikt voor tablet en smartphone. In deze handleiding leggen we uit hoe het toevoegen van een IP camera of recorder in de FreeIP app werkt.

We gaan er bij deze handleiding van uit dat het IP adres van het apparaat wat je wilt toevoegen reeds ingesteld is en dat je kunt inloggen. Is dat niet het geval? Volg dan eerst de installatie handleiding van je apparaat.

In deze FreeIP handleiding:

Stap 1: De QR code van de camera of recorder opvragen
Stap 2: De app installeren en een account aanmaken
Stap 3: Een apparaat toevoegen aan de app
Stap 4: Live meekijken
Stap 5: Beelden terug kijken

Stap 1: De QR code van het apparaat opvragen

De koppeling tussen de IP camera of recorder en de FreeIP app gaat op basis van een serienummer. Elke IP camera en elke recorder heeft een eigen serienummer. Dat serienummer kun je invoeren door het in te typen, maar het scannen van de QR code met de FreeIP is eenvoudiger.

Let op: Scan de QR code niet met een algemene QRcode app, dit werkt namelijk niet.

Waar je de QR code vindt hangt een beetje van het apparaat af wat je wilt toevoegen. Als je de producten nieuw bij ons hebt gekocht vindt je de betreffende QR code ook op het doosje van je product en op de sticker die je op het product (achterzijde of onderzijde) kunt vinden.

QR code NVR
Om de QR code van je NVR via de webpagina op te halen type je in de browser het IP adres van de recorder in, na het inloggen op je recorder klik je bovenin op "Configuration" en vervolgens aan de linkerzijde op "System" en daaronder op "Network". Je ziet dan de netwerkinstellingen verschijnen, maar bovenin, onder de grijze balk, vind je andere menuopties. Klik daar op "P2P". Het volgende scherm verschijnt dan:

P2P pagina NVR

QR code IP camera
Om de QR code van je IP camera via de webpagina op te halen type je in de browser het IP adres van de IP camera in, na het inloggen op je IP camera klik je bovenin op "Configuration" en vervolgens aan de linkerzijde op "Network" en daaronder op "Advance setup". Je ziet dan de netwerkinstellingen verschijnen, maar bovenin, onder de grijze balk, vind je andere menuopties. Klik daar op "P2P". Het volgende scherm verschijnt dan:

P2P pagina IP camera

Let op: Afhankelijk van de software versie van je IP camera of recorder kan het menu en de kleurstelling afwijken van het voorbeeld hierboven. In alle gevallen vind je de QR code in het tabblad "P2P". Kun je de QR code niet vinden? Neem dan even contact met ons op!

Stap 2: De app installeren en een account aanmaken

Om de app te installeren zoek je in de Apple appstore of Google playstore naar de app "FreeIP". Na het installeren moet je een account aanmaken. Met dit account log je in op de app zodat je je camerabeelden veilig kunt bekijken en de instellingen bewaard blijven. Inloggen in de app ziet er zo uit:

Inloggen Free IP app

Stap 3: Een apparaat toevoegen

Om een IP camera of recorder toe te voegen aan de app tik je links bovenaan op het icoontje met 3 streepjes, het volgende menu verschijnt dan:

Free IP menu

Tik vervolgens in het menu op "Apparaat" (naast het oranje tandwieltje) en tik dan onderin op de gele tekst "Serienummer invoeren" waarbij het volgende scherm verschijnt:

Apparaat toevoegen aan Free IP app

Tik vervolgens op "SN Toevoegen". De eerste keer vraagt je telefoon om toestemming tot de camera, als je deze toestemming geeft kan de app QR codes met serienummers scannen. Zorg dat de QR code in het kader op je beeldscherm zichtbaar is. Wij scannen hieronder de QR code van de sticker, maar die op je beeldscherm doet natuurlijk hetzelfde.

QR code recorder scannen

Als het te donker is om de QR code te lezen kun je onder de scannern op het flitsknopje drukken, je flitser gaat dan branden. Werkt het scannen niet, of heb je geen camera op je telefoon of tablet, kier dan rechts bovenin voor "invoer", daar kun je het serienummer zelf intypen. De vervolgstappen zijn dan weer gelijk.

Omdat veel van onze klanten het wachtwoord van hun apparaat niet wijzigen vinden we het niet meer veilig genoeg om alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord te kunnen inloggen. Daarom hebben we sinds kort een extra verificatiestap toegevoegd. De FreeIP database houdt bij of jouw apparaat deze stap al nodig heeft of niet.

Let op! In alle gevallen is het heel verstandig om je standaard wachtwoord te wijzigen.

Als jouw apparaat deze extra code nog niet nodig heeft zie je het linker scherm (natuurlijk zonder login gegevens), heeft jouw apparaat deze code wél nodig, dan zie je het rechter scherm met een extra invoerveld. Je kunt deze code niet digitaal vinden, deze staat alleen op de sticker van het apparaat. Deze sticker vind je op de doos, of op de onderzijde/achterzijde van je apparaat.

Apparaat inlog gegevens Free IP

Als je vervolgens op "Invoeren" tikt kom je in de volgende stap van het proces. Hier kun je je apparaat een naam geven. Die naam kun je zelf kiezen, bijvoorbeeld "IP camera voordeur" of "Recorder thuis". Je kunt ook kiezen aan welke groep je je apparaat wilt toevoegen. Als je veel camera's hebt kun je bijvoorbeeld groepen maken met de namen "Buiten", "Binnen", "Kantoor", "Magazijn", etc. Je kunt je apparaten dan veel sneller terug vinden.

Apparaatnaam en groep Free IP app

Zoals de grote rode knop onderin het scherm al doet vermoeden ben je, nadat je er op gedrukt hebt, klaar met het toevoegen van je apparaat. Zodra je op "Klaar" gedrukt hebt ga je weer terug naar de apparatenlijst. Die ziet er nu zo uit:

Apparaat toegevoegd aan FreeIP

Stap 4: Live meekijken

Om de live beelden van je apparaat (IP camera of recorder) te kunnen zien tik je weer bovenaan op de drie streepjes om het menu te openen. In het menu kies je voor Preview waardoor 4 vakjes op je scherm verschijnen met een plusje in ieder vak.

Beginscherm Free IP app

Om een camerabeeld te openen druk je op het plusje waardoor de apparaatlijst geopend wordt. Afhankelijk van het soort apparaat kun je hier twee dingen doen:

IP camera's
Tik op de gewenste groep en vervolgens op de camera die je zien wilt. Hierdoor wordt het vinkje achter de camera wit met een rood rondje.

Recorders
Tik op de gewenste groep en vervolgens op de gewenste recorder. Daarna kies je het gewenste kanaal. Hierdoor wordt het vinkje achter de camera wit met een rood rondje.

Het voorbeeld hieronder laat die van een recorder zien:

Camera kiezen free IP app

Je kunt hier eventueel meerdere kanalen of camera's kiezen, dat hoeft niet per se van één recorder of uit één groep te zijn. Als je je keuze hebt gemaakt druk je op "Preview", je live video is dan zichtbaar:

Camera bekijken via app

Waarschijnlijk is de verhouding van je beeld niet optimaal, en wellicht wil je niet alle onnodige menu items zien. Daarom verdwijnen deze automatisch als je je telefoon draait. Je beeld ziet er dan zo uit:

Als je meer dan vier camera's wilt bekijken kun je swipen naar links en/of naar rechts om de volgende/vorige 4 beelden te zien. Als je meer dan vier tegelijk op je scherm wilt zien druk je onder de camerabeelden op 9 of 16. Als je het beeld van één camera scherm vullend wilt zien tik je twee keer snel achter elkaar op dat beeld.

Stap 5: Beelden terug kijken

Je zit natuurlijk niet constant naar je app te kijken, daarom wil je soms ook zien wat er eerder die dag of week gebeurd is. Daarom kun je via de FreeIP app ook beelden terug kijken. Het is dan wel een vereiste dat die beelden zijn opgenomen op een recorder die ook aan de app is toegevoegd. Als je alleen een IP camera hebt kun je dus geen beelden via de Free IP app terug kijken. Als je je beelden op een NAS opslaan kun je die ook niet terug kijken met de FreeIP app, maar mogelijk wel met de app van je NAS.

Om terug te kijken tik je bovenin op de drie witte streepjes om het menu te openen, vervolgens kies je hier voor "Terugspelen". Net als bij live meekijken kies je hier weer in je apparatenlijst het kanaal van de recorder waarvan je wilt terug kijken. Zodra je je keuze hebt gemaakt tik je onderaan op "Terugspelen" Het eerst beschikbare beeld van vandaag verschijnt dan op je scherm. Als je al langere tijd opneemt zal dat het beeld van 0:00 afgelopen nacht zijn.

Terugkijken in de nacht met FreeIP

Onderin vind je een groene balk met een gele streep. Boven die streep staat de tijd. Je kunt de balk naar links en naar rechts slepen om de gewenste datum en tijd te bekijken. Wil je verder terug, dan kun je rechtsbovenin op het kalender icoontje drukken om daar de gewenste datum te kiezen.

Je kunt binnen een seconde het beeld van 1:22:05 's nachts naar 10:32:43 overdag wisselen door de tijdbalk te verschuiven. Als je internetverbinding snel genoeg is gaat laden binnen een seconde.

Heb je het juiste beeld gevonden? Dan kun je eventueel je telefoon draaien om het gewenste beeld groter te zien. Wil je geen vier, maar slechts één vakje zien. Tik dan twee keer snel achter elkaar op het gewenste camerabeeld: