• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

IP camera aansluiten & instellen

Hoe een IP camera aansluiten & instellen?

Het aansluiten en instellen van IP camera's is relatief eenvoudig. Maar voor een leek kan het best lastig zijn. Gelukkig hebben wij deze handleiding opgesteld. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe het aansluiten en instellen in zijn werk gaat. Wil je de beelden ook opnemen en heb je een recorder van ons? Volg dan eerst deze handleiding stap voor stap om elke camera in te stellen en lees vervolgens de handleiding ,a href="https://www.cctvwinkel.nl/handleidingen/uitgebreide-handleidingen/nvr-of-xcvr-tot-versie-6x-aansluiten-en-instellen/">"IP recorder aansluiten & instellen".

In deze IP camera handleiding

Stap 1: Uitpakken, ophangen en aansluiten
Stap 2: Het IP adres bepalen
Stap 3: Het IP adres instellen
Stap 4: Inloggen op de IP camera
Stap 5: Toevoegen aan een smartphone of tablet

 

Stap 1: Uitpakken, ophangen en aansluiten

Na ontvangst haal je de camera's uit de verpakking en plaats je deze op de gewenste locatie (bijvoorbeeld aan de muur). Aan elke IP camera zit een aansluitkabel met daaraan twee aansluitingen:

  • RJ45 netwerk aansluiting
  • 12 volt 5.5 mm connector

Aansluiten via PoE

Sluit je de netwerkcamera aan via PoE? Dan maak je enkel gebruik van de RJ45 netwerkaansluiting en de losse 12 volt aansluiting gebruik je dan niet. Heb je geen PoE switch of adapter, dan moet de IP camera zijn voeding via de 12 volt aansluiting krijgen door middel van een adapter (niet standaard meegeleverd in de cameradoos).

Apparaten binnen hetzelfde netwerk

Let op! Deze handleiding is alleen geschikt voor apparaten binnen hetzelfde netwerk. Zorg er dus voor dat je camera('s), eventuele recorder en de computer op hetzelfde netwerk zijn aangesloten zonder tussenkomst van een tweede router.

Camera aansluiten op laptop

Sluit je de camera rechtstreeks op je laptop aan? Schakel dan de wifi verbinding uit. Als de laptop moet kiezen tussen beide verloopt de verbinding naar één van de twee aansluitingen nooit vlekkeloos.

 

Stap 2: Hoe bepaal je het IP adres

Omdat IP camera's via het netwerk verbonden worden met andere apparatuur (bijvoorbeeld een recorder, PC of smartphone) is het noodzakelijk aan elke IP camera een apart IP adres toe te kennen. Voordat je een IP adres kunt toekennen moet je de volgende gegevens bij de hand hebben:

  • Welke IP range gebruikt je netwerk (bijvoorbeeld 192.168.2.x)
  • Welke IP adressen zijn nog vrij?
  • Wat is het IP adres van de router? 

 

Opdrachtprompt openen

Om het antwoord op de eerste en laatste vraag te achterhalen klik je in het "uitvoeren" of "zoeken" veld van je Windows PC en typ je daar de letters ‘cmd’, gevolgd door een enter. Vervolgens verschijnt een zwart scherm. Type daar het woord ‘ipconfig’ en druk vervolgens weer op enter. De volgende informatie verschijnt dan:

 

IP adres computer

 

Router vervult gateway functie

In bovenstaand voorbeeld is het IP adres van de computer 192.168.2.181. De IP range is dus 192.168.2.x waarbij x een getal tussen 0 en 255 is. De gateway is in ons geval 192.168.2.254. De gateway is voor alle apparaten binnen het netwerk gelijk. De router vervult bijna altijd de gateway functie.

Getallen meegeven aan de camera’s

De meeste netwerken beginnen aan het begin van de cijferreeks 0-255 met het uitgeven van IP adressen, het is dus relatief veilig om te stellen dat IP adressen hoog in die reeks niet in gebruik zijn. Ons advies is daarom om de eerste camera, of de recorder als laatste getal 250 mee te geven en vanaf dan naar beneden af te tellen voor elk volgende apparaat. De IP gegevens voor de eerste camera zien er bij ons voorbeeld dan zo uit:

IP gegevens

De IP gegevens voor de eerste camera zien er bij ons voorbeeld dan zo uit:

IP adres: 192.168.2.250
Netmark: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.2.254
DNS: 8.8.8.8 (DNS server van Google)

Andere IP range

Het kan natuurlijk voorkomen dat je netwerk gebruik maakt van een andere IP range, bijvoorbeeld 192.168.178.x, 192.168.8.x of 192.168.1.x. Elk IP adres binnen het netwerk moet voor de eerste drie delen gelijk zijn aan het IP adres van de gateway. Alleen het laatste getal, dus het getal na de derde punt waar in het voorbeeld een x staat, moet uniek zijn.

 

Stap 3: Hoe stel je het IP adres in?

Nu we weten welk IP adres we onze IP camera gaan geven is het tijd om dit IP adres toe te kennen aan de IP camera. Dat doen we met het programma IPsearch. Dit programma vind je op het kleine meegeleverde CDtje, of online (zie download link hieronder) (klik hier voor Windows. Klik hier voor Mac OSx)

IPsearch voor Windows


Versie 7
Versie 8

IPsearch voor Mac OSx


Versie 6
Versie 8

Je kunt het beste de nieuwste versie nemen, maar het kan zijn dat deze niet goed werkt op je computer, of niet goed samenwerkt met camera's die je meer dan een jaar geleden bij ons hebt gekocht, probeer dan een oudere versie van het programma.

Na de installatie

Na de installatie van de laatste versie en na het openen van het programma zie je dit scherm, bij een oudere versie van het programma kan het er anders uitzien, in grote lijnen blijven de stappen die je moet nemen gelijk.

 

 

Overzicht van aangesloten camera’s

Bij het openen verschijnen alle aangesloten netwerkcamera en recorders die je bij ons aangeschaft hebt. Soms verschijnen ook camera's van andere leveranciers (indien aanwezig), maar dat is doorgaans niet het geval. In ons geval ziet het zoekresultaat er zo uit, als je meerdere camera's hebt aangesloten komen deze onder elkaar in beeld.

Invoeren gegevens

Het apparaat in dit voorbeeld heeft standaard het IP adres 192.168.1.168 en de gateway 192.168.1.1. Het kan dus zijn dat de gateway in jouw netwerk inderdaad dit IP adres heeft, maar in ons geval is dat niet zo. Daarom passen we de IP instellingen aan door de betreffende regel aan te vinken en rechts nieuwe gegevens in te voeren. Bij stap 2 van deze handleiding leggen we je uit welke gegevens je moet invoeren.

 

 

“Modify” en “Modify success”

We hebben hierbij het apparaat het IP adres 192.168.2.250 gegeven. De gateway is 192.168.2.254 geworden en het DNS adres is 8.8.8.8 geworden. Vervolgens voeren we het standaard wachtwoord in (admin voor camera's, 12345 voor recorders) en klikken we op "Modify". Als het aanpassen is gelukt verschijnt de melding "Modify success".

Opnieuw opgestart

Het apparaat start vervolgens opnieuw op en zal na circa 20-60 seconden weer vindbaar zijn met de search tool. Daar moet dan ook het nieuwe IP adres zichtbaar zijn als je bovenaan op "Refresh" drukt.

 

Stap 4: Hoe log je in op de IP camera?

Om instellingen in de camera zelf te wijzigen (bijvoorbeeld de datum/tijd, of belichtingsinstellingen) is het noodzakelijk om op de camera zelf in te loggen. Het inloggen op een IP camera kan met Internet Explorer (Niet Microsoft Edge!) of Firefox op een Windows PC. In ons geval gebruiken we Firefox.

Noodzakelijke plugin

Type in de adresbalk van je browser het IP adres van de camera en druk op enter. Om de camera volledig te kunnen laden is een plugin noodzakelijk. Als deze nog niet is geïnstalleerd vraagt de camera dit automatisch om alsnog te doen. Klik op "install" om het bestand te downloaden en doorloop het installatieproces.

Plugin geïnstalleerd

Als de plugin geïnstalleerd is ga je nogmaals naar de webpagina van de camera door het IP adres in de adresbalk van je browser in te typen. Onderstaand inlogscherm komt dan in beeld. Afhankelijk van de softwareversie op je camera kan dit inlogscherm van kleur of uiterlijk iets anders zijn.

 

Firefox login

 

Livebeeld, “live view” en “configuration”

Na het inloggen met gebruikersnaam "admin" en wachtwoord "admin" verschijnt het livebeeld van de camera met bovenin de tabbladen "live view" en "Configuration, sommige modellen hebben ook een "Playback" knop. Dat ziet er zo uit: 

Stap 5: Hoe voeg je het toe aan een smartphone of tablet?

Na het volgen van bovenstaande stappen is je IP camera op de juiste manier ingesteld. Wanneer je de IP camera wilt toevoegen aan een smartphone of tablet, kun je het beste deze handleiding volgen. Daar wordt het toevoegen van de IP camera aan de bijbehorende app uitgelegd.

Mocht je nog géén (IP) camera hebben, neem dan eens een kijkje in ons ruime assortiment! Bij CCTVwinkel kun je kiezen uit verschillende IP camera’s, met meerdere soorten MegaPixel. Je kunt ook kiezen voor complete camerabewakings set. En heb je vragen hebben over ons camera aanbod, schroom dan niet om contact op te nemen!

 

Netwerk camera

IP camera’s worden ook wel netwerkcamera’s genoemd. Dat kan verwarrend zijn, maar het gaat hier dus om één en hetzelfde apparaat. De naam netwerkcamera’s komt omdat deze camera’s gebruik maken van het Internet-Protocol. Daar komt dus ook gelijk de IP vandaan bij de IP camera’s. Het gaat om camera’s die je bij het aansluiten verbinding laat maken met het internet.

 

IP camera’s CCTVWinkel.nl

Binnen ons assortiment vind je veel verschillende soorten IP camera’s, die je aan de hand van de handleiding op deze pagina gemakkelijk kunt gaan aansluiten. De IP camera’s waarvoor je bijvoorbeeld bij ons terecht kunt, zijn:

 

 

Neem gerust contact op

Heb je naar aanleiding van deze handleiding nog vragen over hoe je het beste een IP camera kunt aansluiten en instellen? Neem dan contact met ons op. Ook wanneer je vragen hebt over één van onze andere soorten camera’s of je op camerabeveiliging oriënteert, kun je natuurlijk altijd bij ons terecht.