• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

IP camera aansluiten & instellen

Het aansluiten en instellen van IP camera's is relatief eenvoudig. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe het aansluiten en instellen in zijn werk gaat.

Wil je de beelden ook opnemen en heb je een recorder van ons? Volg dan eerst deze handleiding stap voor stap om elke camera in te stellen en lees vervolgens de handleiding "IP recorder aansluiten & instellen".

In deze IP camera handleiding:

Stap 1: Uitpakken, ophangen en aansluiten
Stap 2: Het IP adres bepalen
Stap 3: Het IP adres instellen
Stap 4: Inloggen op de IP camera
Stap 5: Toevoegen aan een smartphone of tablet

Stap 1: Uitpakken, ophangen en aansluiten

Na ontvangst haal je de camera's uit de verpakking en plaats je deze op de gewenste locatie (bijvoorbeeld aan de muur). Aan elke IP camera zit een aansluitkabel met daaraan twee aansluitingen:

- RJ45 netwerk aansluiting
- 12 volt 5.5 mm connector

Sluit je de IP camera's aan via PoE? Dan maak je enkel gebruik van de RJ45 netwerkaansluiting, de losse 12 volt aansluiting gebruik je dan niet. Heb je geen PoE switch of adapter, dan moet de IP camera zijn voeding via de 12 volt aansluiting krijgen d.m.v. een adapter (niet standaard meegeleverd in de cameradoos).

Let op! Deze handleiding is alleen geschikt voor apparaten binnen hetzelfde netwerk. Zorg er dus voor dat je camera('s), eventuele recorder en de computer op hetzelfde netwerk zijn aangesloten zonder tussenkomst van een tweede router.

Sluit je de camera rechtstreeks op je laptop aan? Schakel dan de wifi verbinding uit. Als de laptop moet kiezen tussen beide verloopt de verbinding naar één van de twee aansluitingen nooit vlekkeloos.

Stap 2: Het IP adres bepalen

Omdat IP camera's via het netwerk verbonden worden met andere apparatuur (bijvoorbeeld een recorder, PC of smartphone) is het noodzakelijk aan elke IP camera een apart IP adres toe te kennen. Voordat je een IP adres kunt toekennen moet je de volgende gegevens bij de hand hebben:

- Welke IP range gebruikt je netwerk (bijvoorbeeld 192.168.2.x)
- Welke IP adressen zijn nog vrij?
- Wat is het IP adres van de router? 

Om het antwoord op de eerste en laatste vraag te achterhalen klik je in het "uitvoeren" of "zoeken" veld van je Windows PC en typ je daar de letters cmd, gevolgd door een enter. Vervolgens verschijnt een zwart scherm. Type daar het woord ipconfig en druk vervolgens weer op enter. De volgende informatie verschijnt dan:

IP adres computer

In bovenstaand voorbeeld is het IP adres van de computer 192.168.2.181. De IP range is dus 192.168.2.x waarbij x een getal tussen 0 en 255 is. De gateway is in ons geval 192.168.2.254. De gateway is voor alle apparaten binnen het netwerk gelijk. De router vervult bijna altijd de gateway functie.

De meeste netwerken beginnen aan het begin van de cijferreekds 0-255 met het uitgeven van IP adressen, het is dus relatief veilig om te stellen dat IP adressen hoog in die reeks niet in gebruik zijn. Ons advies is daarom om de eerste camera, of de recorder als laatste getal 250 mee te geven en vanaf dan naar beneden af te tellen voor elk volgende apparaat. De IP gegevens voor de eerste camera zien er bij ons voorbeeld dan zo uit:

IP adres: 192.168.2.250
Netmark: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.2.254
DNS: 8.8.8.8 (DNS server van Google)

Het kan natuurlijk voorkomen dat je netwerk gebruik maakt van een andere IP range, bijvoorbeeld 192.168.178.x, 192.168.8.x of 192.168.1.x. Elk IP adres binnen het netwerk moet voor de eerste drie delen gelijk zijn aan het IP adres van de gateway. Alleen het laatste getal, dus het getal na de derde punt waar in het voorbeeld een x staat, moet uniek zijn.

Stap 3: Het IP adres instellen

Nu we weten welk IP adres we onze IP camera gaan geven is het tijd om dit IP adres toe te kennen aan de IP camera. Dat doen we met het programma IPsearch. Dit programma vind je op het kleine meegeleverde CDtje, of online (klik hier voor Windows. Klik hier voor Mac OSx) Na de installatie en na het openen van het programma zie je dit scherm:

IP camera search tool

Zodra je op Search klikt verschijnen alle aangesloten IP camera's en recorders die je bij ons aangeschaft heeft. Soms verschijnen ook camera's van andere leveranciers (indien aanwezig), maar dat is doorgaans niet het geval. In ons geval ziet het zoekresultaat er zo uit, als je meerdere camera's hebt aangesloten komen deze onder elkaar in beeld.

IP camera zoekresultaat

De camera heeft standaard het IP adres 192.168.1.168 en de gateway 192.168.1.1. Het kan dus zijn dat de gateway in jouw netwerk inderdaad dit IP adres heeft, maar in ons geval is dat niet zo. Daarom passen we de IP instellingen aan door de betreffende regel aan te klikken en rechts nieuwe gegevens in te voeren:

IP camera IP adres geven

We hebben hierbij de IP camera het IP adres 192.168.2.250 gegeven. De gateway is 192.168.2.254 geworden en het DNS adres is 8.8.8.8 geworden. Vervolgens voeren we het standaard wachtwoord in (admin) en klikken we op "Modify". Als het aanpassen is gelukt verschijnt de melding "Modify success".

De camera start vervolgens opnieuw op en zal na circa 20-60 seconden weer vindbaar zijn met de search tool. Daar moet dan ook het nieuwe IP adres zichtbaar zijn als je opnieuw op Search drukt.

Stap 4: Inloggen op de IP camera

Om instellingen in de camera zelf te wijzigen (bijvoorbeeld de datum/tijd, of belichtingsinstellingen) is het noodzakelijk om op de camera zelf in te loggen. Het inloggen op een IP camera kan met Internet Explorer (Niet Microsoft Edge!) of Firefox op een Windows PC. In ons geval gebruiken we Firefox.

Type in de adresbalk van je browser het IP adres van de camera en druk op enter. Om de camera volledig te kunnen laden is een plugin noodzakelijk. Als deze nog niet is geïnstalleerd vraagt de camera dit automatisch om alsnog te doen. Klik op "install" om het bestand te downloaden en doorloop het installatieproces.

Als de plugin geïnstalleerd is ga je nogmaals naar de webpagina van de camera door het IP adres in de adresbalk van je browser in te typen. Onderstaand inlogscherm komt dan in beeld. Afhankelijk van de softwareversie op je camera kan dit inlogscherm van kleur of uiterlijk iets anders zijn.

Firefox login

Na het inloggen met gebruikersnaam "admin" en wachtwoord "admin" verschijnt het livebeeld van de camera met bovenin de tabbladen "live view" en "Configuration, sommige modellen hebben ook een "Playback" knop. Dat ziet er zo uit:

Stap 5: Toevoegen aan een smartphone of tablet

Als de camera werkt op het netwerk kun je deze toevoegen aan een mobiele telefoon of tablet. Dat kan met de app "FreeIP". De koppeling tussen het mobiele apparaat en de camera gaat op basis van een serienummer. Daarvoor hoeven geen instellingen in de router aangepast te worden.

Je vindt het juiste FreeIP serienummer door bovenin op het tablad "Configuration" te klikken. Klik daarna aan de linkerzijde op "Network" en vervolgens op "Advance setup". Onder het rood-gemarkeerde tabblad "Configuration" verschijnt dan een balk met sub-tabbladen, klik daar op "P2P". Het volgende scherm verschijnt dan:Met de FreeIP app kun je een device toevoegen door een QR code te scannen. Je scant in dit geval de QR code boven het serienummer. De app geeft vervolgens aan dat het apparaat succesvol is toegevoegd.

Belangrijk is wel dat de camera verbinding heeft met de FreeIP database. De huidige status staat achter de tekst "Connection status". Een goedwerkende verbinding wordt weergegeven met "P2P connection successful". Is de verbinding niet tot stand gekomen? Dan zijn mogelijk je netwerkinstellingen (IP adres, gateway of DNS) onjuist, of is er geen internetverbinding beschikbaar.

Zowel het serienummer als de QR code zijn in bovenstaande afbeelding aangepast en onbruikbaar.