• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Keuzehulp camerabewaking

We begrijpen heel goed dat je soms echt niet meer weet wat je moet kiezen, er is ook zoveel keuze. Daarom proberen we je met de informatie op deze pagina te helpen bij het maken van een keuze. We behandelen zo goed mogelijk de voor- en nadelen van verschillende systemen. Kom je er niet uit, of hou je gewoon niet zo van lezen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je dan graag bij het maken van de juiste keuze.

Tijdens de uitleg op deze pagina gaan we er vanuit dat je een geheel nieuw camerabewaking systeem wilt. Dan kan een vervanger van het huidige systeem zijn, of een compleet nieuw systeem. Als je je huidige systeem wilt uitbreiden, of een deel daarvan wilt/moet vervangen, dan kun je het beste direct contact met ons opnemen. De nieuwe producten moeten dan immers samenwerken met de apparaten die je al hebt.

De resolutie

De resolutie van een beveiligingscamera (en van de recorder) bepaald hoe groot je beeld is. Hoe groter het beeld, hoe duidelijker de details. Dat betekend niet per se dat je een camera met de allerhoogste resolutie nodig hebt, vaak voldoet een camera met een lagere resolutie ook.

In onze webshops vind je camera's en systemen met de volgende resoluties:

 • 720p HD: 1280 x 720 pixels
 • 1080p HD: 1920 x 1080 pixels
 • 5 MegaPixel: 2592 x 1944 pixels
 • 4K ultra HD: 3840 x 2160 pixels

Om je een idee te geven van de verhoudingen tussen die resoluties hebben we een afbeelding voor je gemaakt. Deze is uiteraard verkleind, maar de verhoudingen kloppen precies. We hebben hierbij de resolutie van ouderwetse analoge camera's (D1) ook aangegeven ter vergelijking.

4K ultra HD is 1,65 keer zo groot als 5 MegaPixel, 4 keer zo groot als 1080p full HD, 9 keer zo groot als 720p HD en 24 keer zo groot als D1.
5 MegaPixel is 2,43 keer zo groot als 1080p full HD, 5,47 keer zo groot als 720p HD en 14,58 keer zo groot als D1.
1080p full HD is 2,25 keer zo groot als 720p HD en 6 keer zo groot als D1.
720p HD is 2,67 keer zo groot als de ouderwetse D1 resolutie van analoge camera's.

Een hogere resolutie gebruik je als het object op aanzienlijke afstand van de camera is, of als je dichtbij veel details moet kunnen herkennen. Een lagere resolutie is prima als je camera dichtbij het te filmen object hangt, of als details niet zo belangrijk zijn (bijvoorbeeld als je alleen wilt zien of er een auto op het terrein rijdt, maar niet wie daar in zit).

Camerasystemen met een resolutie lager dan 720p raden we je in deze moderne tijd niet meer aan. Hoewel er nog veel goedkope setjes verkocht worden op Marktplaats en sommige website is de beeldkwaliteit van deze systemen dermate ouderwets dat het eigenlijk weggegooid geld is. Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien is het beeld aanzienlijk kleiner dan bij HD systemen, maar daarnaast is de beeldkwaliteit ook enorm slecht.

Lens en scherpstellen

Naast de resolutie is ook de lens erg van belang. De lens bepaald namelijk hoofdzakelijk wat de kijkhoek van je camera zal zijn. In deze categorie kunnen we onderscheid maken tussen drie soorten lenzen:

 • Vaste lenzen, hierbij is je kijkhoek altijd hetzelfde
 • Instelbare lenzen, hierbij kun je met een stelschroefje de kijkhoek en het scherpte punt bepalen.
 • Automatische lenzen, hierbij kun je vanaf je PC een elektromotor in de camera aansturen om de kijkhoek te bepalen.

De vaste lens bij 720p en 1080p camera's werkt iets anders dan die bij 5 & 8 MegaPixel camera's. Bij 720p en 1080p camera's heeft je camera met een vaste lens ook een vast brandpunt, dat is het scherpste punt van je videobeeld. Hoe verder je (qua diepte) van dat punt af zit, hoe minder scherp het beeld is. Dat is gelukkig geen kwestie van centimeters, maar bij 10-20 meter kan dit merkbaar zijn.

Bij 5.0 en 8.0 MegaPixel camera's met een vaste lens gaat deze scherpstelling digitaal. Daardoor is het beeld dichtbij en ver weg scherp.

Het scherpte punt bij instelbare lenzen kun je, zoals de naam doet vermoeden, zelf instellen. Je kunt dan met behulp van een stelschroefje (of de configuratiepagina bij motorzoom camera's) zelf instellen wat de kijkhoek is en waar het beeld scherp moet zijn. Ook hier geldt, hoe verder je van dit scherpte punt af zit, hoe minder scherp het beeld is.

Bijvoorbeeld: Je hebt een IP camera met instelbare lens naast de voordeur hangen, je wilt daarmee de voordeur, de oprit en de stoep zien. Wat er bij je voordeur gebeurd is natuurlijk het belangrijkst, dus daarom stel je daarop scherp. Omdat de camera vrij dicht bij de voordeur hangt ligt het scherptepunt op slechts 1 meter van de camera. Je oprit is 10 meter lang. Omdat je al op 1 meter van de camera hebt scherp gesteld zal het beeld na die 10 meter aanzienlijk minder scherp zijn. Het einde van het beeld is in dit voorbeeld 10 keer zo ver als het scherpte punt.

Zou je in bovenstaand voorbeeld de camera niet op 1 meter, maar bijvoorbeeld in het midden van de oprit op 5 meter van de camera scherpstellen, dan is het beeld bij 1 en bij 10 meter weliswaar minder scherp dan precies bij 5 meter, maar omdat het einde van je beeld slechts een keer zo ver is als het scherpte punt zul je daar weinig hinder van ondervinden.

Als je in bovenstaand voorbeeld een 5 MegaPixel of 4K ultra HD (8 MegaPixel) IP camera gebruikt is het beeld bij de voordeur en aan het einde van de oprit scherp omdat de scherpstelling digitaal door de camera gedaan wordt.

Budget & aanschafprijs

Niet geheel onbelangrijk is het budget wat je hebt voor je nieuwe camerasysteem. Niemand geeft graag teveel uit, maar je wilt natuurlijk wel iets wat aan je eisen voldoet. Ons advies is wel om een zo goed mogelijk camerasysteem te kiezen wat binnen je budget valt. Als je een budget van 700 euro hebt is het natuurlijk heel aantrekkelijk om iets te kiezen wat € 350,- kost, maar als je daardoor over enkele jaren alsnog een nieuw systeem moet aanschaffen omdat je met het goedkopere systeem de telefoon van een klant niet kunt onderscheiden van een gestolen product uit je winkel is dat natuurlijk zonde. 

Soms kan het ook verstandiger zijn om bijvoorbeeld 4 camera's met een hogere resolutie te kiezen dan een set van 6 camera's voor dezelfde prijs, maar met een lagere resolutie. Als je advies wilt kunnen we daarin natuurlijk altijd telefonisch of per e-mail verder helpen. We vinden het wel heel belangrijk dat je niet meer uitgeeft dan verantwoord is.

Afstand tussen camera en recorder

Iets wat mee kan spelen in je keuze is de afstand tussen de camera's en de recorder. als deze afstand relatief klein is (tot ongeveer 15-20 meter) kun je ook kiezen voor HD systemen met coax kabel (de 4-in-1 systemen). Bij deze camerasystemen sluit je elke camera met een aparte kabel aan op de recorder. Als de afstand groter wordt, of als het lastig om dergelijke kabels te trekken kun je beter kiezen voor IP camera's. Deze zijn niet draadloos (dat raden we altijd af), maar wel aan te sluiten met netwerk kabel. Dit kun je bij ons kant-en-klaar (1-50 meter) of op rol (100 en 300 meter) kopen. Je kunt ook meerdere camera's op één switch aansluiten en vanuit daar één kabel naar je recorder aanleggen. Als je niet helemaal begrijpt wat we bedoelen leggen we je dat graag in een e-mail of telefoongesprek uit, we kunnen het voorbeeld dan direct toepassen op jouw situatie waardoor je sneller weet waar je aan toe bent.

Welk soort camera heb ik nodig?

Het is heel moeilijk om precies te zeggen wat je nodig hebt. Daar zijn immers geen regels of richtlijnen voor. Een IP camera met 8 MegaPixel (4K ultra HD) geeft een vier keer zo grote video dan 1080p Full HD. De kans dat je belangrijke details goed kunt zien is dus vier keer zo groot. Met vier loten uit de loterij is je winkans ook vier keer zo groot als met 1 lot. Dat wil echter niet zeggen dat je met die ene niet kunt winnen.

Met de volgende voorbeelden hopen we je in de goede richting te kunnen wijzen. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met ons op.

 • Ik wil het allernieuwste systeem met de hoogst mogelijk resolutie en heb voldoende budget.

4K ultra HD camera's zijn op dit moment het beste wat er op de markt is. Ze hebben de hoogste resolutie en het scherpste beeld.

 • Ik heb een winkel met veel kleine artikelen en het is belangrijk dat ik goed kan zien wat klanten met die artikelen doen

Bij 5 MegaPixel camera's en 8 MegaPixel camera's heb je een aanzienlijk groter beeld dan bij Full HD. Daarnaast is het beeld dichtbij en ver weg scherp waardoor je minder camera's nodig hebt.

1080p Full HD is hier ook een optie, het is dan wel belangrijker dat je camera's dichterbij de te filmen klanten hangen omdat het beeld kleiner is, dus details minder goed zichtbaar zijn.

 • Ik heb een kleine winkel en wil overzicht houden als ik even in het magazijn ben, kleine details zijn voor mij minder belangrijk.

In dit geval voldoet 720p HD waarschijnlijk wel. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een systeem met betere camera's.

 • Ik heb een groot buiten terrein en wil dit met enkele camera's overzien. Details zijn niet heel belangrijk

Groot is natuurlijk relatief, maar hiervoor raden we vaak wel minimaal 5 MegaPixel aan omdat bij deze camera's het beeld dichtbij en ver weg scherp is.

1080p voldoet in dit geval ook als scherpte niet heel belangrijk is. Met 1080p zul je een witte Peugeot 206 echt wel kunnen onderscheiden van een grijze Opel Astra.

 • Ik wil camerabewaking rond mijn woning met goed beeld en wil iemand kunnen herkennen

1080p IP camera's zijn qua bekabeling in een woning makkelijker aan te leggen dan BNC kabels van 5-in-1 systemen. Daarnaast is de 1080p resolutie gewenst i.v.m. het herkennen van personen.

 • Ik heb een boerderij en wil kunnen zien of mijn dieren gaan bevallen

Herkenning van gezichten is hier niet van toepassing, je kunt aan het gedrag van dieren vaak wel zien wat er gaat gebeuren. Een 720p camerasysteem voldoet hier in de meeste gevallen wel.

Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om, naast de camera's bij dieren, één of meerdere camera's in te zetten voor de bewaking op het terrein, een hogere resolutie is dan wel handig.

Voor- en nadelen verschillende systemen

Elk soort camerasysteem heeft voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

720p HD 5-in-1 camera systemen

 • Lage aanschafkosten, maar qua beeldkwaliteit niet bijzonder.
 • Qua instellingen eenvoudig (stekker erin = beeld).
 • Kabels zijn met gegoten stekkers en daardoor lastiger te leggen.
 • Één kabel vanaf elke camera naar de recorder.

1080p full HD 5-in-1 camera systemen

 • Full HD beeld, maar qua kwaliteit iets minder dan 1080p IP camera's.
 • Qua instellingen eenvoudig (stekker erin = beeld).
 • Kabels zijn met gegoten stekkers en daardoor lastiger te leggen.
 • Één kabel vanaf elke camera naar de recorder.

1080p full HD IP camera systemen

 • Beter beeld dan 1080p 5-in-1 systemen.
 • Iets meer instellingen, maar ook meer mogelijkheden dan 5-in-1 systemen.
 • Gebruik van Netwerkkabel, per meter goedkoper en makkelijker aanleggen.
 • Goed betaalbaar en tegenwoordig veel gekozen.
 • Meerdere camera's d.m.v. switch via één kabel aan te sluiten.
 • Één scherpte punt, waardoor objecten verder vanaf dat punt minder scherp zijn.

5 MegaPixel IP camera systemen

 • Aanzienlijk beter beeld dan 1080p systemen.
 • Iets meer instellingen, maar ook meer mogelijkheden dan 5-in-1 systemen.
 • Gebruik van Netwerkkabel, per meter goedkoper en makkelijker aanleggen.
 • Meerdere camera's d.m.v. switch via één kabel aan te sluiten.
 • Duurder dan 1080p full HD IP camera's
 • Digitale scherpstelling waardoor dichtbij en ver weg scherp is.

4K ultra HD (8 MegaPixel) IP camera systemen

 • Aanzienlijk beter beeld dan 1080p en 5 MegaPixel systemen.
 • Iets meer instellingen, maar ook meer mogelijkheden dan 5-in-1 systemen.
 • Gebruik van Netwerkkabel, per meter goedkoper en makkelijker aanleggen.
 • Meerdere camera's d.m.v. switch via één kabel aan te sluiten.
 • Duurder dan 1080p full HD en 5 MegaPixel IP camera's
 • Digitale scherpstelling waardoor dichtbij en ver weg scherp is.
 • Beste bewakingscamera's die op dit moment beschikbaar zijn.

Zie ook: Welke bewakingscamera heb ik nodig?