incl. BTW

Klantenservice

Het is telefonisch momenteel erg druk, we verzoeken je daarom een e-mail te sturen.

0528 - 522 182
Ma-Vr: 13:00 - 16:00

info@cctvwinkel.nl
Ma-Vr: 10:00 - 17:00

Showroom
Piet Soerstraat 1
7903TJ Hoogeveen

Bezoek & afhalen op afspraak


Samenwerking PolitieGratis hulp op afstand

De camera's in onze webshop hebben verschillende lenzen. De meeste bewakingscamera's beschikken echter over een zoomlens van 2.8-12 millimeter, sommige camera's beschikken over een vaste lens (bijvoorbeeld 3.6 of 4 millimeter), hieronder leggen we het verschil uit zodat voor u duidelijk is welke camera je kunt toepassen voor jouw camerabewaking.

Wat is een vaste lens?

Een vaste lens is, zoals de naam al doet vermoeden, vast. Een vaste lens heeft een kijkhoek welke niet aangepast kan worden. Als je objecten dichterbij wilt brengen dien je de camera dichterbij te plaatsen.

Wat is een zoomlens?

Bij een zoomlens is de lensgrootte op de bewakingscamera in te stellen. Het in- en uitzoomen doe je middels een schroefje, of bij sommige modellen elektronisch. Het bereik van de lens varieert vaak van 2.8 mm tot 12 mm. Camera's met een zoomlens moet je niet verwarren met PTZ (Pan-Tilt-Zoom) camera's. Camera's met enkel een zoomlens kunt je niet op afstand draaien. Het in- en uitzoomen bij camera's met een variabele lens gebeurd optisch, er is dus geen kwaliteitsverlies.

De lensgrootte

De kijkhoek wordt bepaald door de lensgrootte. In de regel geldt, hoe kleiner de lens, hoe groter de kijkhoek. Een 3.6 mm lens heeft doorgaans een horizontale kijkhoek van ongeveer 90 graden. De 6 mm lens heeft meestal een horizontale kijkhoek van 60 graden. Onderaan deze pagina vind je een paar voorbeelden.

Kijkhoeken

Elke lens heeft, in combinatie met de gebruikte sensor, een bepaalde kijkhoek. Je vind bij alle producten op onze website de lens grootte en de kijkhoek. Hieronder vind je tevens een tabel met enkele voorbeelden:

1/3 inch 1/4 inch
2.8 mm 104 graden 90 graden
3.6 mm 90 graden 78 graden
4 mm 83 graden 73 graden
6 mm 67 graden 54 graden
8 mm 54 graden 42 graden
10 mm 45 graden 35 graden
12 mm 38 graden 29 graden
16 mm 29 graden 22 graden
22 mm 21 graden 16 graden

Toepassingen

De keuze voor de lens hangt af van het doel van je bewakingscamera. Camera's die een groter gebied moeten filmen kunnen beter beschikken over een kleinere lens met grotere kijkhoek, bijvoorbeeld 2.8 of 3.6 mm. Het "bereik" van deze camera's is wijder dan die van 6mm camera's. Wil je echter bepaalde objecten, of bijvoorbeeld binnenkomende personen filmen, dan voldoet vaak een 6 mm lens. weet je niet exact welke lens je nodig hebt, of is het plaatsen van een bewakingscamera dichtbij het object lastig, neem dan een camera met een zoomlens. De camera brengt details beter in beeld omdat het beeld meer kan worden ingezoomd.

Voorbeelden


Voorbeeld met een 2.8 mm lens


Voorbeeld met een 3.6 mm lens


Voorbeeld met een 6 mm lens

arrow_upward