incl. BTW

Klantenservice

Het is telefonisch momenteel erg druk, we verzoeken je daarom een e-mail te sturen.

0528 - 522 182
Ma-Vr: 13:00 - 16:00

info@cctvwinkel.nl
Ma-Vr: 10:00 - 17:00

Showroom
Piet Soerstraat 1
7903TJ Hoogeveen

Bezoek & afhalen op afspraak


Samenwerking PolitieGratis hulp op afstand

We merken dat er nog veel verwarring over de term IP camera is, daarom leggen we je op deze pagina graag uit wat een IP camera echt is.

Wat betekent "IP camera"?

De benaming IP camera wordt gegeven aan bewakingscamera's die communiceren via een IP netwerk. IP staat voor Internet Protocol, maar die naam is een beetje verwarrend. Je kunt namelijk ook een netwerk hebben (met IP camera's, of bijvoorbeeld computers) zonder dat je daadwerkelijk toegang tot internet hebt. De term IP camera betekent dus simpelweg dat de camera verbinding maakt via het IP netwerk (draadloos via wifi, of met een kabel). Hoe groot dat IP netwerk is, of waar het mee verbonden is maakt niet uit, je kunt ook een IP netwerk tussen één IP camera en een computer hebben bijvoorbeeld.

Wat is er anders aan een IP camera?

Waarom kies je nou een IP camera en niet voor een ander soort bewakingscamera?

Eigen verbinding met het netwerk
Een IP camera kan zelfstandig verbinden met het netwerk, je hebt dus geen recorder of omvormer nodig om de beelden op je smartphone of computer te zien. Dit is vooral handig als je maar één camera hebt en de beelden niet wilt opnemen.

Betere beeldbewerking
Een IP camera heeft veel meer techniek in zich dan bijvoorbeeld een 4-in-1 camera, daarom zijn IP camera's beter in het bewerken/optimaliseren van beelden. Je hebt met een IP camera doorgaans beter/mooier beeld dan met een 4-in-1 camera. Dit zegt overigens niets over de resolutie of over de scherpte van je bewakingscamera.

Handiger verbinden met een recorder
Bij beveiligingscamera's met een coaxkabel moet je altijd vanaf elke camera een kabel naar de recorder leggen. Bij IP camera's hoeft dit niet, zolang ze maar verbinding hebben via het netwerk. Je kunt dus bijvoorbeeld 4 IP camera's op een PoE switch aansluiten en die switch met een lange kabel verbinden met je recorder, je hoeft dan geen 4 kabels, maar slechts één kabel te leggen.

Je kunt dit overigens zo uitgebreid mogelijk maken door bijvoorbeeld een deel van de verbinding via powerline adapters te doen, of draadloos via wifi. Als er maar een stabiel netwerk tot stand komt kan de camera altijd verbinden met de recorder.

Is een IP camera draadloos?

De term IP camera zegt eigenlijk niets over de manier hoe de verbinding tot stand komt, dit kan draadloos via wifi zijn, maar ook via een kabel. In onze webshop noemen we draadloze camera's daarom wifi camera's. Eigenlijk zou de juiste term IP camera's met wifi moeten zijn. Een IP camera kan dus draadloos zijn, maar dat hoeft niet, dan sluit je hem aan met UTP kabel.

Heeft een IP camera altijd PoE?

PoE staat voor Power over Ethernet en betekent dat zowel voeding (power) en netwerk (ethernet) via één kabel naar de IP camera gebracht kunnen worden. Vereiste is dus dat de camera niet via wifi wordt verbonden, maar met een UTP kabel. En ook dan wil dat niet per se betekenen dat de IP camera over PoE beschikt, let hier dus goed op bij het kiezen van jouw IP camera.

Hoe veilig is een IP camera?

Eigenlijk net zo veilig als een ouderwets camerasysteem, maar houd wel rekening met de volgende zaken:

- Wijzig altijd het standaard wachtwoord (zorg wel dat je het wachtwoord later terug kunt vinden)
- Schakel verbinden naar je smartphone uit als je dit niet gebruikt
- Zorg dat een camera altijd de laatste updates heeft

arrow_upward