incl. BTW

Klantenservice

Het is telefonisch momenteel erg druk, we verzoeken je daarom een e-mail te sturen.

0528 - 522 182
Ma-Vr: 13:00 - 16:00

info@cctvwinkel.nl
Ma-Vr: 10:00 - 17:00

Showroom
Piet Soerstraat 1
7903TJ Hoogeveen

Bezoek & afhalen op afspraak


Samenwerking PolitieGratis hulp op afstand

Het op de juiste manier plaatsen van camera's voor camerabewaking brengt niet alleen minder werk en onkosten met zich mee, het helpt ook bij de opsporing van indringers. Het is natuurlijk de bedoeling om met zo min mogelijk camera's een zo goed mogelijk overzicht te krijgen. Het doel is om de dader, of daders goed in beeld te krijgen voor identificatie, maar ook wat zij doen, hoe ze binnen gekomen zijn en hoe ze weer vertrekken.

Het is van belang dat je vooraf in kaart brengt welke objecten je wilt bewaken en welke toegangswegen hier naar zijn, daarnaast moet het ook mogelijk zijn de kabels op een veilige manier weg te werken. Een camera bij de voordeur is erg handig, maar als de kabel door een kabelgoot over de buitenmuur loopt is deze binnen enkele seconden onklaar gemaakt. Daarnaast adviseren we vaak camera's buiten altijd zo te plaatsen dat de ene camera de andere filmt. Camera's hangen bij voorkeur op een hoogte die niet zonder hulpmiddelen (bijvoorbeeld een trap of container) te bereiken is. Daarnaast is het natuurlijk handig om er voor te zorgen dat deze hulpmiddelen niet voor handen zijn.

Gebruik camerabewaking stickers of bordjes

De kracht van camerabewaking is dat het vaak preventief zijn werk doet. Het is dus van belang dat goed zichtbaar is dat je gebruik maakt van camerabewaking. Daarnaast kan een informatie sticker helpen bij je verdediging in bijvoorbeeld de rechtszaal. Privacy telt zwaar, maar als een dader van te voren wist dat er videobewaking aanwezig was, sta je er een stuk beter voor. 

Bekijk al onze stickers en borden

Plaats camera's bij voorkeur in een hoek van de ruimte

Elke camera heeft een bepaalde kijkhoek, alles buiten die kijkhoek is de dode hoek. Camera's in de hoek van een ruimte zijn lastig via de dode hoek te bereiken. Tip: Hang camera's niet boven een raam of deur waardoor de inbreker/overvaller deze relatief makkelijk en ongezien onklaar kan maken.

Plaats beveiligingscamera's niet te hoog

Een te hoog geplaatste bewakingscamera die dichtbij het object hangt, filmt teveel van boven. Goed om te zien of er iemand loopt, maar zinloos om te zien wie er loopt. Als camera's alleen hoog kunnen hangen is het raadzaam om enige afstand van het object te nemen, of om de camera bijvoorbeeld aan een muur te hangen.

Plaats tenminste bij elke buitendeur één camera

Hoewel inbrekers/overvallers vaak via een klein raam naar binnen komen, vertrekken zij doorgaans gewoon via de voor- of achterdeur. Het meest ideale is om deuren vanuit 2 richtingen te filmen:

- Als de inbreker/overvaller vanuit het pand komt en naar buiten gaat.
- Als de inbreker/overvaller toch via de deur naar binnen komt.

Camera's bij de deur hangen er niet om te zien wat iemand daar doet, deze zijn hoofdzakelijk voor identificatie. Wie komt er binnen en wie gaat er weg. Bij winkels adviseren we altijd zoveel mogelijk op het gezicht te richten bij de voordeur omdat daar vaak geen andere ingang is. Mocht er wel een andere ingang zijn, bijvoorbeeld een personeelsingang, dan is een camera daar ook aan te raden.

Het is zeker niet noodzakelijk voor elk te filmen object 1 camera te hebben. Indien je de camera's op de juiste plaats hangt kun je meerdere objecten met één camera filmen. Camera's met een hoge resolutie en een grote kijkhoek, bijvoorbeeld IP camera's zijn prima in staat om bijvoorbeeld de ingang en de kassa tegelijk te filmen.

Film waardevolle spullen

Om bewijs te verzamelen is het noodzakelijk dat je de acties van een inbreker of overvaller filmt. Maak een lijst met spullen die voor een inbreker interessant kunnen zijn. Bij een winkel is dat vaak de kassa/toonbank, of een schap met kleine waardevolle artikelen zoals cosmetica of sieraden. Dat terwijl in huis vaak de woonkamer met TV, laptops, tablets etc. interessant is. Vergeet ook sieraden en overige waardevolle spullen op slaapkamers niet.

Omdat we de identificatie hoofdzakelijk overlaten aan de camera's rond de in/uitgangen kunnen de camera's binnen een wat bredere hoek opnemen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het bij elke camera de bedoeling is de dader zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Een extra camera plaatsen is nooit verkeerd, maar het gebouw hoeft niet vol camera's te hangen. Daders draaien zich vaak om, kijken om zich heen en bewegen veel, het kan slim zijn om bepaalde objecten vanuit meerdere hoeken te filmen.

Bewakingscamera's buiten laten filmen

Het kwam eerder op deze pagina al even ter sprake, de buitenkant van een pand filmen. Let hierbij op de regels die gelden in je gemeente. Vaak mag, i.v.m. de wettelijk geregelde privacy de openbare weg niet, of slechts beperkt gefilmd worden. Beelden die tegen de regels in gemaakt zijn mogen vaak niet als bewijs gebruikt worden. Ga hier zorgvuldig mee om, ook als je gevoel iets anders zegt.

Het plaatsen van buitencamera's is heel interessant. Het werkt vaak al preventief. Inbrekers en overvallers kiezen het liefst de makkelijkste weg met de laagste pakkans. En hoe lullig het ook is, als de buren geen camera's hebben is het risico voor de dader daar een stuk kleiner. Laat camera's aan de buitenkant daarom goed opvallen. Gebruik infrarood camera's zodat ook in het donker goed gefilmd kan worden.

Film als het om je huis gaat de achtertuin, de voortuin, eventuele oprit en garage ingang(en) en indien aanwezig de zijkanten. Een goed geplaatste camera kan een groot deel van de tuin/oprit filmen. Beelden hoeven niet haarscherp of extreem duidelijk te zijn. Als de camera's maar hun (preventieve) werk doen en overzicht houden is dat al veel waard. De beelden bij dichtbij het huis moeten natuurlijk wel zo goed mogelijk zijn.

Bij een winkel is het filmen van de buitenkant vaak lastiger. Mede door het verbod op het filmen van de openbare weg, je mag echter wel je eigen producten filmen als deze bijvoorbeeld voor de winkel zijn uitgestald. Toch kan informatie van buitencamera's ook hier van belang zijn. Welke kant ging de dader op, reed hij weg op een scooter, in een auto etc. Ook hier werken de camera's preventief.

Houd rekening met de zon of lichtinval

De zon of veel licht kan de camera overbelichten, en het beeld helemaal, of grotendeels minder duidelijk maken. Hetzelfde kan gebeuren bij infraroodcamera's als je deze 's nachts op bijvoorbeeld een felle buitenlamp richt. De rest van het beeld wordt dan donkerder.

Regels voor plaatsing van beveiligingscamera's

Naast de tips die we hierboven geven zijn er natuurlijk ook een aantal wetten en regels waar je je aan dient te houden. Soms zijn dat landelijke regels van de overheid, maar denk bijvoorbeeld ook aan regels van de gemeente of van de vereniging van eigenaren als je in een appartement woont. Zorg dus dat je altijd aan de regels voldoet.

Vrijblijvend advies

We adviseren je graag vrijblijvend en kosteloos over het plaatsen van camerabewaking en het kiezen van de juiste bewakingscamera's. Neem contact met ons op via telefoon of per e-mail naar info@cctvwinkel.nl.

arrow_upward