incl. BTW

Klantenservice

Het is telefonisch momenteel erg druk, we verzoeken je daarom een e-mail te sturen.

0528 - 522 182
Ma-Vr: 13:00 - 16:00

info@cctvwinkel.nl
Ma-Vr: 10:00 - 17:00

Showroom
Piet Soerstraat 1
7903TJ Hoogeveen

Bezoek & afhalen op afspraak


Samenwerking Politie



Gratis hulp op afstand

Veel beveiligingscamera's gebruiken een kabel voor de signaaloverdracht (video) en voor de voeding. Het kan ook zijn dat beide gecombineerd worden in één kabel (soms met twee stekkers aan ieder uiteinde, soms met slechts één. Er zijn natuurlijk ook camera's met een draadloze signaaloverdracht (zoals wifi camera's), dan heb je vaak alleen nog een kabel nodig om je camera van stroom te voorzien.

Welke aansluiting heeft je camera?

Om te bepalen welke kabel je nodig hebt voor jouw beveiligingscamera moet je eigenlijk weten wat voor soort camera je hebt en welk signaal hier uit komt. In grote lijnen zijn er twee soorten aansluitingen:

Camera's met een BNC aansluiting

Voor de komst van netwerkcamera's werd gebruik gemaakt van de BNC connector voor het goed aansluiten van videoapparatuur. De BNC connector wordt nog steeds heel veel gebruikt, bijvoorbeeld bij moderne 4-in-1 bewakingscamera's. De BNC aansluiting kent een mannelijke en vrouwelijke connector, om twee connectoren aan elkaar te verbinden heb je altijd een mannetje en een vrouwtje nodig. Als je twee gelijke connectoren wilt verbinden kan dit met een koppelstukje.


Links het koppelstukje met vrouwelijke BNC aansluiting, rechts het koppelstuk met mannelijke aansluiting.

Welk signaal komt er uit je bewakingscamera?

Nu we weten dat jouw camera een BNC aansluiting heeft is het handig om te weten welk signaal jouw camera doorgeeft via deze aansluiting. Niet alle kabels zijn namelijk geschikt voor elk signaal type. Vooral bij HD-SDI camera's moet je opletten dat de kabel hier geschikt voor is. Staat dit niet expliciet vermeld, zoek dan verder naar een kabel waar dit wel bij staat. HD-SDI camera's stellen hoge eisen aan de kabel, als jouw kabel hier niet aan voldoet heb je gegarandeerd slecht of zelfs geen beeld.

Heeft jouw camera een analoog signaal, of een digitaal HD-CVI, HD-TVI of AHD signaal? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een combikabel (voeding & video met één kabel). Deze kabels kun je ook gebruiken bij onze 4-in-1 camera's met een BNC aansluiting.

Bekijk alle combikabels

Als alternatief voor de combikabel kun je een video balun gebruiken. Bij video baluns gebruik je een UTP kabel, maar je sluit deze niet rechtstreeks op de bewakingscamera of recorder aan. Aan beide kanten van de netwerkkabel (UTP kabel) klik je een video balun, deze balun heeft weer een BNC connector voor aansluiting op je apparaten. Zorg wel dat je een video balun kiest die geschikt is voor de resolutie van jouw beveiligingscamera.

Bekijk alle video baluns


Let op: Een BNC kabel zorgt niet voor de voeding van je camera, hiervoor heb je dus altijd een aparte connector nodig. Je kunt bij combikabels en video baluns wel beide connectoren combineren op één kabel.

Camera's met een netwerk aansluiting

Als jouw camera beschikt over een netwerkaansluiting heb je waarschijnlijk een IP camera. Alle netwerkkabels hebben dezelfde aansluiting (anders is het geen netwerkkabel). Dat maakt het aansluiten van dergelijke camera's wel een stuk eenvoudiger.


Resolutie is niet belangrijk

Het is niet noodzakelijk om precies te weten welke resolutie jouw IP camera heeft. Omdat het signaal digitaal via het netwerk verzonden wordt (in eentjes en nulletjes) werkt dit bij een IP camera altijd, mits de kabel voldoet aan de standaard kwaliteitseisen natuurlijk. Bij een slechte kabel zul je ook geen slecht beeld zien, maar helemaal geen verbinding kunnen maken met jouw bewakingscamera.

Power over Ethernet (PoE)

Bij IP camera's is het vaak mogelijk (controleer dit eventueel bij je eigen model) om zowel netwerk als voeding via dezelfde netwerkkabel te voorzien. Je hoeft dan maar één UTP kabel naar je IP camera te leggen. Als jouw camera gebruik maakt van een PoE standaard (de IEEE802.3af standaard) dan kun je gewoon gebruik maken van netwerkkabels.

Welk type netwerkkabel?

Er zijn verschillende types netwerkkabel, de meest gebruikte is UTP (Unshielded Twisted Pair, officieel: U/UTP), maar je hebt bijvoorbeeld ook U/FTP, F/UTP, S/FTP en SF/UTP. Deze benaming zegt iets over de samenstelling van de kabel, de afscherming per aderpaar en de afscherming van de kabel zelf. In bijna alle gevallen voldoet een UTP (U/UTP) kabel, behalve waar extra afscherming gewenst is.

CAT 5e, CAT6 of hoger?

Er zijn verschillende types UTP netwerkkabel, door nieuwe ontwikkelingen en hogere eisen aan netwerken worden ook steeds betere kabels ontworpen. Voor bewakingscamera's maakt het eigenlijk niet uit of je kiest voor CAT 5e of CAT6, de eisen die aan de kabel gesteld worden door één enkele IP camera zijn dermate laag dat dit nooit de prestaties van een CAT 5e of CAT6 kabel zal overschrijden. Ook het gebruik van CAT 6A, CAT 7 of CAT7A is onnodig bij dergelijk lage dataoverdracht.


Bekijk alle netwerkkabels
arrow_upward