incl. BTW

Klantenservice

Het is telefonisch momenteel erg druk, we verzoeken je daarom een e-mail te sturen.

0528 - 522 182
Ma-Vr: 13:00 - 16:00

info@cctvwinkel.nl
Ma-Vr: 10:00 - 17:00

Showroom
Piet Soerstraat 1
7903TJ Hoogeveen

Bezoek & afhalen op afspraak


Samenwerking PolitieGratis hulp op afstand

We proberen natuurlijk om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen, maar we ontkomen er niet aan om afkortingen of technische termen te gebruiken. De volledige term is dan bijvoorbeeld te lang, of wordt simpelweg bijna nooit gebruikt waardoor het voor veel mensen onduidelijker is dan de afkorting. Hieronder leggen we de meest gebruikte afkortingen kort aan je uit.

4K UHD

Een resolutie van beveiligingscamera's met 8 MegaPixel beeldsensor. 4K betekend in feite dat het beeld 4 maal groter is dan full HD, UHD staat voor Ultra High Defenition.

AWB

Automatic White Balance, automatische witbalans. De kleuren worden automatisch door de camera geregeld afhankelijk van de lichtomstandigheden (bijvoorbeeld zonlicht, kunstlicht, bewolkt, etc). 

BLC

Blacklight Compensation, zorgt ervoor dat donkere delen in beeld lichter worden zonder dat overige delen overbelicht raken. Bijvoorbeeld bij het filmen naar een open deur waarbij buiten de zon schijnt. 

Defog

Geen afkorting. De defog functie zorgt er bij mistig weer voor dat de camera zo een zo helder mogelijk beeld geeft. Tot op zekere hoogte worden mistdeeltjes digitaal "weggepoetst".

DNR

Digital Noise Reduction, Dynamische ruisonderdrukking verwijdert ruisdeeltjes uit het opgenomen beeld. Dit zorgt er onder andere voor dat het beeld beter (kleiner) kan worden opgeslagen en er dus meer beeld op de recorder past. 

DVR

Digitale Video Recorder, of eigenlijk Digital Video Recorder, het apparaat dat beelden van beveiligingscamera's opslaat op een harde schijf. Bij een DVR worden camera's eigenlijk altijd met een BNC stekker aangesloten. De opvolger van de DVR noemen we XVR.

DWDR

Digital Wide Dynamic Range, dezelfde functie als WDR, maar dan digitaal. Meestal van iets mindere kwaliteit dan WDR, maar beter dan camera's zonder DWDR of WDR. 

H.264

Niet echt een afkorting, maar wel van toepassing. Het is de benaming voor een video compressie. De techniek die er voor zorgt dat beelden in een zo hoog mogelijke kwaliteit worden opgeslagen op zo min mogelijk ruimte. 

H.265

H.265 is in grote lijnen hetzelfde als H.264 (zie hierboven). Het is een nieuwere versie van deze compressiemethode die er voor zorgt dat beelden kleiner worden opgeslagen dan bij H.264 zonder enig kwaliteitsverlies.

HDMI

High Definition Multimedia Interface, een aansluiting voor kabels van dit soort om beeld en eventueel geluid van het ene apparaat (bijvoorbeeld de recorder) naar het andere (bijvoorbeeld de TV) over te brengen. 

HLC

High Light Compensation, compenseerd overbelichtte delen van het beeld en zorgt dat andere delen beter zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld het zien van de nummerplaat bij auto's met felle koplampen. 

IR-cut

Een filter dat overdag (bij voldoende licht) infraroodlicht filtert en zorgt dat kleuren beter tot hun recht komen gedurende de dag. Tegenwoordig standaard op al onze bewakingscamera's. Bij oude analoge camera's wil deze filter nog wel eens ontbreken waardoor Groen een beetje paars wordt.

NTSC

National Television Standards Committee, de standaard die wordt gebruikt in Noord- en Zuid-Amerika en Japan bij analoge bewakingscamera's en ouderwetse TV's. Tegenhanger van PAL. 

NVR

Netwerk Video Recorder, of eigenlijk Network Video Recorder, het apparaat dat beelden van HD IP bewakingscamera's opslaat op een harde schijf. 

OSD

On Screen Display, een menu op de camera (of recorder) waarbij instellingen te wijzigen zijn. Bij camera's zijn deze instellingen op de camera zelf te wijzigen, zonder de andere camera's of de recorder te beïnvloeden. 

PAL

Phase, Alternating Line, een standaard voor analoge videocamera's en ouderwetse TV's. PAL wordt gebruikt in heel West-Europa (m.u.v. Frankrijk). 

PoE

Power Over Ethernet, een techniek om zowel stroom als data over dezelfde netwerkkabel te sturen. Voor PoE is het gebruik van een geschikt camera en voedingsbron (PoE switch of recorder) noodzakelijk.

PTZ

Pan Tilt Zoom, een benaming voor op afstand bestuurbare (draaien/inzoomen) camera's. 

Resoluties CIF, D1 & 960H

Resoluties van analoge bewakingscamera's voor het opslaan van videobeelden. CIF: 352x240 pixels, D1: 704x576 pixels, 960H: 960x576 pixels (PAL, NTSC kan afwijken). 

Resoluties 720p (1 MegaPixel) & 1080p (2 MegaPixel)

Resoluties van digitale bewakingscamera's voor het opslaan van videobeelden. 720p: 1280x720 pixels, 1080p: 1920x1080 pixels.

Resoluties 5 MegaPixel & 4K ultra HD (8 MegaPixel)

Resoluties van digitale bewakingscamera's voor het opslaan van videobeelden. 5 MegaPixel: 2592x1944 pixels, 8 MegaPixel: 3840x2160 pixels.

RS485

Een seriele interface die wordt gebruikt om bijvoorbeeld analoge PTZ camera's aan te sturen. 

USB

Universal Serial Bus, een aansluiting voor bijvoorbeeld muizen of een USB stick (opslag medium). 

UTC (in combinatie met OSD)

Up The Cable, een functie bij camera's met OSD om de bediening daarvan niet alleen bij de camera te doen, maar ook aan het andere einde van de kabel met een speciaal UTC OSD apparaatje. 

VGA

Video Graphics Array, een aansluiting om beelden van het ene apparaat (bijvoorbeeld de recorder) naar het andere (bijvoorbeeld een computer monitor) over te brengen. 

WDR

Wide Dynamic Range, oftewel een groot dynamisch bereik. Het gaat hierbij om het lichtbereik van de lens. Deze techniek zorgt er voor dat donkere delen van het beeld goed zichtbaar zijn zonder dat reeds goed belichtte beelden overbelicht raken. 

XVR

Een XVR is eigenlijk een DVR (Digitale Video Recorder, of eigenlijk Digital Video Recorder), maar dan geschikt voor verschillende soorten beveiligingscamera's, zoals bijvoorbeeld Analoog, HD-CVI, HD-TVI en AHD. Die afkortingen vind je overigens ook terug in deze lijst.

arrow_upward