incl. BTW

Veelgestelde vragen over PoE

18 August 2021

In de afgelopen tijd hebben we veel geschreven over PoE. Dit is immers een populaire technologie bij beveiligingscamera's. Daarom voegen we in deze blog alles wat we tot nu toe geschreven hebben samen in één artikel. Ga jij met PoE aan de slag? Dan vind je hier het antwoord op al je vragen.

Wat is PoE?

PoE staat voor Power over Ethernet. Het is een technologie waarmee je data en spanning over één kabel kunt laten lopen. Het wordt veel gebruikt voor beveiligingscamera’s, omdat je dan geen aparte voedingskabel meer nodig hebt. Zo kun je ook apparatuur gebruiken op plaatsen waar geen stopcontact in de buurt is. Maar er zijn nog meer voordelen.

De voordelen van PoE

Het is minder locatieafhankelijk
Het is kostenbesparend
Het is minder storingsgevoelig
Het zorgt voor minder spanningsverlies
Je camera’s gaan langer mee

Lees meer over de voordelen van PoE

Het verschil tussen IEEE802.3af en IEEE802.3at

IEEE802.3at, ook wel PoE+ genoemd, is een variant voor apparaten met een hoger stroomverbruik. Bij de benaming PoE of Power over Ethernet wordt meestal de IEEE802.3af standaard bedoeld. Een IEEE802.3af PoE switch levert 15,4 watt en 48 volt per poort. Dat is doorgaans voldoende voor beveiligingscamera's. Een IEEE802.3at Power over Ethernet switch levert 30 watt per poort en 48 volt. Apparaten die meer stroom nodig hebben (bijvoorbeeld een wifi accesspoint of voip telefoon) moet je vaak aansluiten op een PoE+ switch.

Als een PoE switch met IEEE802.3af standaard voldoende is heeft het geen enkele meerwaarde om een PoE+ switch te gebruiken voor je apparaten. De IEEE802.3at standaard is alleen nodig als je daadwerkelijk meer dan 15.4 watt per poort wilt gebruiken.

Lees meer over het verschil tussen PoE en PoE+

Wat is het verschil tussen PoE en EoP?

Soms wordt Power over Ethernet (PoE) verward met Ethernet over Power (EoP). Dit zijn twee verschillende technieken. Bij EoP is er namelijk sprake van netwerk vía het stopcontact. Je hebt hiervoor twee of meer powerline adapters nodig binnen hetzelfde gebouw. Je kunt PoE en EoP niet combineren, er bestaan wel enkele powerline adapters met een PoE uitgang.

Hoe pas je PoE toe?

Voor het toepassen van PoE heb je eigenlijk alleen een PoE switch en een netwerkkabel (UTP of FTP) van minimaal Cat 5e nodig. Je moet natuurlijk wel een beveiligingscamera hebben die geschikt is voor gebruik met PoE.

Netwerkkabels bestel je eenvoudig in onze webshop. Kant-en-klare kabels hebben we tot een lengte van50 meter inclusief RJ45. Heb je een langere kabel nodig, of wil je je kabels op maat maken? Dan kun je een rol netwerkkabel bestellen. Met een kabel op rol kun je zelf de exacte lengte bepalen en vervolgens met een krimptang de RJ45 stekkers bevestigen.

Hoeveel PoE poorten heb ik nodig?

Je kunt PoE niet meer splitsen, je hebt dus voor elk apparaat waarvoor je PoE wilt gebruiken een PoE poort nodig. We hebben een module voor één IP camera, maar bij twee of meer camera's is een switch voordeliger. Naast gebruik van actieve PoE (IEEE802.3af) kun je eventueel ook een PoE injector gebruiken. De injector is geen officiele PoE oplossing, maar zorgt er wel voor dat je geen adapter in de buurt van jouw IP camera nodig hebt. Voor de PoE injector heb je wel een normale 12 volt adapter nodig, daarnaast moet je de injector altijd als set gebruiken (zowel injector A bij je switch & adapter als injector B bij je camera).

Bekijk al onze PoE switches en onze PoE injector in het wit of zwart.

Welke camera’s kun je met PoE voeden?

Je kunt alleen IP camera's voeden via PoE, ook als je bij andere soorten camera's gebruik maakt van een netwerkkabel (i.c.m. een video balun) kun je deze niet op een netwerk en dus niet op een PoE switch aansluiten. Bijna alle IP camera's in onze webshop kun je voeden via PoE, alleen de PTZ camera's en de wifi camera's beschikken niet over een PoE mogelijkheid. Je kunt bij deze twee soorten IP camera's wel een PoE injector toepassen.

Bekijk hier al onze beveiligingscamera's

Kies je voor een recorder met of zonder PoE?

Naast een losse PoE switch is het ook mogelijk om een recorder met ingebouwde PoE switch te kiezen. Dit heeft een aantal voordelen, maar kan ook een nadeel zijn. We zetten ze kort voor je op een rijtje:

Voordelen van een recorder met PoE

- Ingebouwde PoE is doorgaans voordeliger dan een losse PoE switch.
- Je hebt slechts één apparaat voor het opnemen en voeden van je camera's nodig.
- Als je een Neview IP camera op een Neview recorder met PoE aansluit wordt deze automatisch herkend

Nadelen van een recorder met PoE

- Bij slechts één IP camera is de PoE functie relatief duur.
- Je moet voor elke camera een kabel naar je recorder leggen.
- Het is lastiger om de IP camera's ook nog op te nemen met een NAS of andere NVR.

Lees meer over de voordelen van recorders met PoE

Bekijk onze recorders

Stel je vraag

Heb je nog een vraag over PoE en staat het antwoord hier niet tussen? Laat het ons gerust weten. Van maandag tot en met vrijdag zijn we van 10:00 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar, maar je kunt ons natuurlijk ook altijd mailen of ons contactformulier invullen.

arrow_upward