incl. BTW

Wetenschappelijk onderzoek naar beveiligingscamera’s

14 April 2022

Ben je nieuwsgierig naar wat wetenschappelijk onderzoek over beveiligingscamera’s te zeggen heeft? In deze blog lichten we twee studies over dit thema toe. Uit zowel het onderzoek uit 2006 als het onderzoek uit 2013 blijkt dat camerabewaking voor sociaal wenselijk gedrag zorgt. Lees verder als je benieuwd bent naar hoe dit precies zit.

wetenschappelijk onderzoek beveiligingscamera

Sociaal wenselijk gedrag

Zowel in 2006 als 2013 is het effect van camerabewaking onderzocht, met als conclusie dat dit voor sociaal wenselijker gedrag zorgt. Zo bleken mensen in het onderzoek in 2006 behulpzamer naar elkaar wanneer er camera’s aanwezig waren.

Tijdens het onderzoek in 2013, door Marco van Bommel van de VU in Amsterdam, werden 80 mensen uitgenodigd en verdeeld over verschillende groepen. In de groepen werd een doosje met geld achtergelaten en vervolgens werd in scène gezet dat iemand het geld stal op het moment dat de proefleider naar de wc ging.

Zoals vaak wordt beweerd, grepen de deelnemers van het onderzoek vaker in wanneer er weinig omstanders waren. Wanneer er veel omstanders waren werd er minder vaak ingegrepen. Tijdens dit onderzoek bleek dat een camera dit effect doorbreekt. Ook in grote groepen werd er ingegrepen wanneer er camerabewaking aanwezig was. Conclusie: Het extra oog van de beveiligingscamera mondde uit tot sociaal wenselijker gedrag.

Beveiligingscamera inzetten voor sociaal wenselijk gedrag

Zoals je ziet heeft camerabewaking effect op mensen. Je kunt dit dus zelf ook inzetten om je doel te bereiken. Beveiligingscamera’s zet je niet alleen in om informatie te verzamelen op het moment dat iets mis gaat, maar vooral ter preventie of als afschrikmiddel. Hoe kun je dit het beste inzetten?

Dummy beveiligingscamera’s

Sommige mensen gebruiken een dummy camera. Dit is een nep camera die eruit ziet als een echte beveiligingscamera en hierdoor mensen afschrikt. Hiermee kun je sociaal wenselijk gedrag in de hand werken. Je moet dan wel rekening houden met een aantal factoren die we uitgebreid toelichting in onze blog over het nut van een dummy camera.

Let op: Professionele criminelen onderscheiden een dummy camera over het algemeen direct van een echte beveiligingscamera, dus vertrouw hier niet blind op.

Bekijk alle dummy camera's

Beveiligingscamera’s ter preventie en beveiliging

Eigenlijk raden we in alle gevallen échte beveiligingscamera’s aan. Zo weet je zeker dat ze ook het gewenste effect hebben op iedere doorgewinterde crimineel. Hang je je beveiligingscamera voornamelijk op voor het preventieve effect? Dan is het dus ook belangrijk dat je de camera goed in het zicht hangt. Een verborgen camera heeft dit effect immers niet. Overweeg je dit toch? Lees dan eerst onze blog over de voor- en nadelen van verborgen camera’s.

In ons aanbod vind je allerlei verschillende beveiligingscamera’s. Ben je op zoek naar een betrouwbare bewakingssysteem? Kies dan voor een IP camera van ten minste 2 MegaPixel. Onze IP camera’s hebben een IP66 codering, dat betekent dat ze ook buiten te gebruiken zijn.

Bekijk alle IP camera's

arrow_upward