incl. BTW

Kun je een beveiligingscamera achter een raam plaatsen?

1 April 2022

Zo nu en dan maken we mee dat klanten een beveiligingscamera binnen, achter een raam, willen plaatsen. Helemaal niet gek bedacht, het scheelt namelijk gaten door een buitenmuur en de beveiligingscamera is beschermd tegen vandalisme en weersinvloeden. Maar is dit wel zo handig als je naar alle factoren kijkt?

Kan een beveiligingscamera achter een raam naar buiten kijken?

Of je een beveiligingscamera achter glas kunt plaatsen is afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tot het raam, het licht buiten en de kracht van eventueel infrarood licht. Om het makkelijk te maken vergelijken we het met een situatie vanuit je woonkamer met een zaklamp in je hand.

Situatie 1

Het is binnen en buiten volledig donker. Je gaat zo'n 4 meter bij het raam vandaan staan en schijnt met een felle zaklamp richting het raam. Het enige dat je ziet is een weerkaatsing van het licht in het raam. Als je met een zwakkere zaklamp op het raam schijnt zie je nog steeds niets. De reflectie in het raam is immers sterker dan die van de objecten buiten, omdat het daar volledig donker is. In beide gevallen zal een beveiligingscamera ook (nagenoeg) niets zien.

Situatie 2

Het is binnen volledig donker, maar buiten is een klein beetje licht (bijvoorbeeld van een straatlantaarn en/of buitenlamp). Je gaat weer op circa 4 meter van het raam staan en schijnt met de felle zaklamp naar buiten. Het resultaat is hetzelfde, maar als je vervolgens met een minder felle lamp naar buiten schijnt zul je merken dat je buiten al iets meer ziet. Als je de lamp uitzet dan wennen je ogen aan het donker en zul je buiten meer zien dan met een zaklamp vanuit de woonkamer.

Conclusie

Uiteraard is de situatie met beveiligingscamera’s iets anders, ze hoeven namelijk niet echt aan het donker te wennen, ze kunnen er binnen een seconde mee omgaan. Feit is wel dat ook een beveiligingscamera achter glas meer zal zien als er minder infrarood licht weerkaatst in het raam en er buiten íets van verlichting is.

Weerkaatsing infrarood licht

In principe raden we het altijd af om een infrarood camera achter glas te plaatsen. Het infrarood licht uit de camera weerkaatst bijna altijd in het glas en zorgt zo voor een sterke overbelichting van het beeld wat resulteert in een witte vlek, of volledig wit beeld.

Wanneer kun je een beveiligingscamera wél achter een raam plaatsen?

De ideale oplossing is een camera buiten waarbij geen reflectie optreedt. Mocht dit niet lukken en je je beveiligingscamera achter glas moet ophangen, dan is een camera zonder infrarood licht of met uitgeschakeld infrarood nachtzicht, in combinatie met een externe infrarood lamp, een goede oplossing.

Meer weten?

Wil je je laten adviseren over de mogelijkheden van een beveiligingscamera achter een raam plaatsen? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag welke producten het beste bij jouw situatie passen.

Neem contact op

arrow_upward