incl. BTW

Belangrijke tips tegen inbraak tijdens de feestdagen

23 December 2021

Ondanks de maatregelen dit jaar tegen het Covid-19 virus gaat een groot deel van Nederland toch weer op familiebezoek. Voor inbrekers het ideale moment om ook op bezoek te gaan. Met de tips in deze blog verklein je de kans op een inbraak tijdens de feestdagen.

Waarom kiest een inbreker jou uit?

Om te begrijpen waarom preventieve maatregelen nodig zijn is het goed om te weten waarom een inbreker juist jou uitzoekt. Een vaak gehoorde uitspraak is: "Waarom nou bij ons? Hier is toch niets te halen?". Voor een inbreker zijn eigenlijk twee zaken belangrijk:

Makkelijk binnenkomen

Een woning of bedrijfspand waar een inbreker makkelijk binnenkomt is ideaal. Hoe langer het duurt om binnen te komen (en dus uit het zicht te zijn), hoe groter de kans dat hij/zij betrapt wordt. Daarnaast is het voor een inbreker veel beter om een locatie uit te zoeken waarvan hij al nagenoeg zeker weet dat hij naar binnen kan, anders is het zonde van de tijd en de moeite.

Lage pakkans

Het laatste wat een inbreker wil is die dag niet meer thuiskomen, hij wil niet gepakt worden. Een lage pakkans is dus zeker reden om ergens in te breken, zonder te weten of er überhaupt iets te halen valt. Als de pakkans op jouw locatie laag is loop je een groter risico.

Dit kun je doen om inbraak te voorkomen

Je moet het de inbreker zo onaantrekkelijk mogelijk maken, dus de pakkans vergroten en de tijd die nodig is om binnen te komen zo lang mogelijk maken. Dit kun je doen door onderstaande adviezen op te volgen.

1. Sluit ramen en deuren

Dat klinkt heel logisch, maar vaak blijft er onbedoeld toch ergens een deur van het slot, of een raam op een kier. Op een mooie zomerdag als de buren ook in de tuin zitten zal dat niet snel voor een probleem zorgen. In het donker, zonder dat de buren zicht op jouw ramen en deuren hebben is zo'n ingang voor een inbreker ideaal. Sluit dus alle ramen en deuren goed voordat je weggaat!

2. Laat een paar lampen aan

Met een paar lampen aan in huis lijkt het snel alsof er iemand thuis is. Kies lampen die op een logische plaats hangen:

- Een ruimte waarvan het logisch is dat er op dat tijdstip licht brandt.
- Een ruimte waarvan je van buitenaf niet direct kunt zien dat er niemand is (ook niet vanuit de achtertuin).

Zorg bijvoorbeeld voor verlichting in de woonkamer met de gordijnen dicht. Het is logisch dat daar lampen branden en door de gordijnen kan een inbreker niet direct zien of er iemand aanwezig is. Zorg er natuurlijk wel voor dat van buitenaf zichtbaar is dat er licht brandt.

3. Laat een TV of radio aan

Behalve licht is het goed om geluid in huis te hebben. Als je alleen bent kan het best stil zijn, maar de kans dat een huis helemaal stil is tijdens de feestdagen is klein. Zet bijvoorbeeld een TV aan zodat het lijkt alsof de aanwezige personen TV kijken. Zorg er natuurlijk wel voor dat niet zichtbaar is dat er niemand in de buurt van de TV is.

4. Bespreek plannen met je buren

Wellicht zijn je buren wel thuis op het moment dat jullie weg zijn (en andersom), bespreek de plannen met je buren. Zo weten zij dat ze bij verdachte situaties direct weten dat er niemand thuis is en niet per ongeluk denken dat je zelf de container in de achtertuin verplaatst. Je zou dit kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld een Whatsapp groep in je straat. Maar maak het niet te groot, buren 6 huizen verderop hoeven niet te weten wanneer je niet thuis bent.

5. Verplaats waardevolle spullen

Leg geld en sieraden niet in een kleine kluis, en laat je laptop niet op de leuning van de bank liggen. Verstop waardevolle spullen goed. Een inbreker heeft maar weinig tijd en kan in die korte tijd niet elk plekje in huis doorzoeken. Maak bijvoorbeeld eens handig gebruik van een rommelzolder of de kast met gereedschappen in de garage. Verstop niet alles bij elkaar, want stel dat jouw ideale verstopplek alsnog gevonden wordt...

Je woning of bedrijfspand inbraakbestendig maken

Naast bovenstaande tips die je elke keer moet uitvoeren zijn er ook een aantal zaken die je permanent kunt aanpassen om tot een betere inbraakpreventie te komen.

1. Goed hang- en sluitwerk

Je huis hoeft geen fort te zijn, maar zorg wel dat je goed hang- en sluitwerk hebt. Vervang kapotte scharnieren en raamboompjes tijdig. Als je deuren hebt met echt oude sloten kun je deze eventueel vervangen door nieuwe sloten. Natuurlijk is een Politiekeurmerk aan te raden, maar als dit niet mogelijk is doet een slot met SKG keurmerk al heel veel.

Inbraak met een breekijzer - CCTVwinkel

2. Verlichting rondom je locatie

Inbrekers opereren het liefst in het donker, met een heel klein zaklampje zodat ze net kunnen zien wat ze doen. Als de buren dan iets horen zien ze vaak helemaal niets. In het volle licht is een inbreker zichtbaar en dus kwetsbaar, dit vergroot de pakkans enorm. Goed verlichtte gebouwen worden vaak overgeslagen. Tip: vergeet ook de achterdeur niet.

3. Camerabewaking

Bewakingscamera's nemen altijd op, ook dat wat je zelf of de buren niet gezien hebben. Een inbreker weet niet wat er precies in beeld is en kan ook niet inschatten of jij direct een melding krijgt (en deze opmerkt) of niet. Bewakingscamera's zijn daardoor een groot risico voor ze. Je kunt hiermee achteraf alsnog aantonen wie er was en wat er gebeurd is.

4. Een alarmsysteem

Anders dan een bewakingscamera doet een alarmsysteem vaak niets totdat een inbreker echt binnen is. De schade aan deuren of ramen is er dan al, maar het afschrikeffect kan dermate groot zijn dat hij het pand snel verlaat. Een alarmsysteem kan ook de buurt en/of een meldkamer waarschuwen.

Nadeel van een alarmsysteem is echter dat er geen zichtbaar bewijs achterblijft. Je kunt alleen zien welke sensor op welk tijdstip iets heeft waargenomen, maar kunt niet meer achterhalen wat dat geweest is. Daarom is de combinatie tussen een alarmsysteem en bewakingscamera's ook zeker aan te raden.

Iets is altijd beter dan niets

We snappen het best als je niet alle tips uitvoert, maar iets is altijd beter dan niets. Hoe meer je doet ter voorkoming van inbraak, hoe beter het werkt. Wil je meer tips lezen, kijk dan ook op de website van de Politie. Je kunt ook de Veilig Wonen Scan doen op deze website.

arrow_upward