incl. BTW

Tips: Zo onderhoud je zelf je camerabewaking voor het beste beeld

3 January 2022

Net als veel andere technische systemen ontkom je met camerabewaking ook niet aan onderhoud, maar dit klinkt moeilijker dan het is. Een goede controle voorkomt veel teleurstellingen. Veel aanbieders van camerabewaking bieden een jaarlijks service contract voor het onderhoud van camerabewaking. Daar is niets mis mee natuurlijk, maar een interval van één jaar is wel erg lang.

Hoe vaak voer je controles uit?

Er is geen vaste termijn voor het uitvoeren van controles, en je hoeft echt niet elke ochtend voor het ontbijt al je camera's te poetsen, maar hoe vaker je alles controleert hoe eerder je problemen kunt oplossen. Ons advies is:

Jaarlijks
Controle van de bevestiging van camera's
Controle van de kabels
Controle van stof in de recorder
Controle van de voedingen

Maandelijks
Reinigen van cameralenzen
Controle van de bewegingsinstellingen
Controle van foutenlogboek

Wekelijks
Controle van de opgenomen beelden

Je kunt dit natuurlijk naar wens aanpassen en vaker of juist minder vaak doen. Feit blijft dat er in een technische installatie zoals camerabewaking altijd problemen kunnen ontstaan.

De jaarlijkse controle

Bij de jaarlijkse controle controleer je zaken die niet vaak voorkomen, mits je camera's goed geïnstalleerd zijn natuurlijk. Je zou deze controle ook elk half jaar kunnen uitvoeren (net voor de winter en net voor de zomer bijvoorbeeld). Omdat de jaarlijkse controle intensief kan zijn (je moet eigenlijk elke camera van dichtbij controleren) is veel vaker controleren niet nodig, belangrijke zaken komen bij de maandelijkse of wekelijkse controle wel aan het licht.

Controle van de bevestiging van je bewakingscamera's

Je controleert hierbij of je camera's nog goed bevestigd zijn. Zitten ze goed vast en is er geen speling? Als je roestige schroeven tegenkomt adviseren we deze te vervangen, roestige schroeven krijg je later namelijk lastig los. Je controleert hierbij ook of eventuele waterdichte rubbers er nog goed uit zien. We adviseren niet om je camera's volledig te demonteren, tenzij je grote twijfels hebt.

Controle van de kabels

Je controleert of de kabels er nog goed uitzien. In principe hoef je alleen de delen te controleren die blootgesteld worden aan zonlicht, regen en temperatuurschommelingen. De zichtbare delen van je kabels dus. Kabels dit boven een plafond weggewerkt zijn hoef je eigenlijk niet te controleren (maar het mag natuurlijk wel).

Controle van stof in de recorder

De kans dat je tegenwoordig camera's hebt die spatwaterdicht en dus ook stofdicht zijn is groot, maar een recorder is dat vaak niet. Controleer daarom of er veel stof in de ventilatieroosters van je recorder zit en maak deze eventueel schoon. Een slechte ventilatie zorgt voor een hogere temperatuur en daardoor voor een kortere levensduur. Zeker op warme dagen kan dit voor problemen zorgen.

Stof in camerabewaking recorder

Controle van de voedingen

We zien vaak dat op lange termijn de voedingen minder sterk worden, logisch natuurlijk, ze moeten 24x7 stroom leveren aan alle aangesloten apparaten en krijgen ook nog eens te maken met pieken (en dalen) in het stroomnet. Een defecte voeding zorgt direct voor uitval van (een deel van) je camerabewaking. 

Als je de mogelijkheid hebt zou je het voltage van jouw voedingen kunnen controleren met een multimeter, maar als dat niet het geval is kun je in elk geval controleren of jouw voedingen niet heet worden (een warme voeding is normaal).

De maandelijkse controle

De maandelijkse controle is vooral belangrijk voor de kwaliteit van je beelden en de zekerheid van een goede opname. Ook voor de maandelijks controle geldt: vaker is altijd, maar voer deze controles minimaal eens per maand uit.

Reinigen van cameralenzen

De lenzen van je camera's worden meestal niet in één keer heel vies, dat gaat heel geleidelijk. In sommige periodes van het jaar (bijvoorbeeld in het voorjaar met pollen) gaat dit sneller dan in andere periodes. Omdat vuil direct invloed heeft op de kwaliteit van je beelden kun je de lenzen het best elke maand reinigen.

Dit reinigen door je door het glas met een natte schone doek schoon te vegen en daarna droog te maken met een andere doek. Gebruik geen chemische middelen. Speciale reinigingsdoekjes voor lenzen kun je ook gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk.

Controle van de bewegingsinstellingen

Heb je opnemen bij beweging ingesteld? Controleer dan of je instellingen nog goed staan. Door veranderende lichtomstandigheden en bijvoorbeeld het draaien van een camera kan het detectiegebied verplaatsen, of de detectie minder goed plaatsvinden. Controleer dit bij voorkeur overdag en 's nachts. Pas indien nodig de gevoeligheid en het detectiegebied aan.

Controle van foutenlogboek

Je recorder houdt een logboek bij. In dit logboek kun je terugvinden wie wanneer welke instellingen heeft aangepast, maar ook fouten staan in dit logboek. Controleer maandelijks je logboek op deze fouten. Heb je twijfels over een foutmelding? Neem dan contact met ons op.

Heb je alleen een IP camera? controleer dan het logboek van je camera of camera's.

De wekelijkse controle

Wekelijks klinkt wel vaak, maar deze controle is relatief eenvoudig en doe je eigenlijk al vaker dan je zelf doorhebt. Controleer wekelijks of je camera's allemaal nog werken, goed gericht en schoon genoeg zijn. Dit doe je door alle camerabeelden even op je smartphone of computer te bekijken. Controleer ook of je de beelden van afgelopen nacht kunt terugkijken. Je weet dan direct of je opname nog goed functioneert en of het nachtbeeld helder is.

Eventuele spinnenwebben zie je niet op de beelden overdag, daarom is het handig om de beelden van afgelopen nacht terug te kijken. Zie je witte lichte lijnen op je beeld? Dan zijn dit spinnenwebben. Verwijder deze met een zachte bezem, ragebol of droge doek.

Vieze camerabewaking reinigen

Controles door ons laten uitvoeren?

Wil je één of meerdere controles door ons laten uitvoeren? Dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. We hebben hier geen standaard pakketten voor, maar maken graag een prijsindicatie als je contact met ons opneemt.

arrow_upward