incl. BTW

Het gebruik van een verborgen camera

7 December 2021

Overweeg je een verborgen camera aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen die je hierover moet weten. Wat zijn de voor- en nadelen? En als je voor een verborgen camera kiest, moet je dan nog ergens rekening mee houden? In deze blog vertellen we je alles over verborgen camera’s.

Waarom gebruik je een verborgen camera?

Heb je het vermoeden dat er diefstal of vandalisme plaatsvindt, of dat andere strafbare feiten worden gepleegd, zonder dat je het daadwerkelijk ziet gebeuren? Dan kan een verborgen camera je helpen bewijzen te verzamelen en de wetsovertreder op heterdaad te betrappen. Een ander voordeel van dat je de verborgen camera niet ziet, is dat hij ook niet uit de toon valt bij de rest van het interieur. Maar let op: een verborgen camera heeft ook nadelen!

Is een verborgen camera strafbaar?

Ten eerste moet je onderzoeken of je in jouw situatie gebruik mág maken van een verborgen camera. In onze blog met regels omtrent camerabewaking staat immers dat je kenbaar moet maken dat je beelden opneemt. Is er geen andere manier om je doel, bijvoorbeeld diefstal tegengaan, te bereiken? Dan is het onder voorwaarden een optie.

Lees hier wanneer een verborgen camera strafbaar is

Is een verborgen camera effectief?

Daarnaast kun je je afvragen of je met je verborgen camera überhaupt je doel bereikt. Je wilt bijvoorbeeld dat er minder gestolen of gesloopt wordt. In het geval van een verborgen camera wordt er wél gestolen of gesloopt, maar kun je vervolgens achterhalen wie het gedaan heeft. Dit kan een rol spelen in onderzoek door politie, maar inmiddels is het kwaad al wel geschied.

Zichtbare beveiligingscamera werkt preventief

Uit onderzoek blijkt dat beveiligingscamera’s preventief werken. Hang je de camera’s zichtbaar op? Geef je duidelijk met bordjes en/of stickers aan dat ze er zijn? Dan kun je rekenen op aanzienlijk minder inbraak, diefstal en vandalisme! Overweeg je een verborgen camera, omdat je het niet mooi vindt als deze in het zicht hangt? Een goed geplaatste camera waarbij de kabeltjes netjes weggewerkt zijn hoeft helemaal niet storend te zijn. Doordat het steeds vaker voorkomt, went het vanzelf. En het doel is toch het belangrijkste?

Verborgen camera kopen

Heb je de voor- en nadelen afgewogen? En ben je erachter of het gebruik van een verborgen camera in jouw situatie is toegestaan? Dan kun je in ons assortiment een professionele verborgen camera kopen. Om ervoor te zorgen dat je zo onopvallend mogelijk beelden opneemt, adviseren we eerder een dome camera dan een bullet of PTZ camera. Daarnaast kun je het best een zwarte camera kiezen en deze in een donkere en/of zwarte achtergrond wegwerken.

[afbeeldingen dome en bullet camera met onderschrift]

Verder is het goed om te kijken naar hoe veel beveiligingscamera's je nodig hebt. Misschien is een camerabewaking set een voordelige optie voor je. Verder volstaat over het algemeen een 2 MegaPixel beveiligingscamera. Wil je nóg beter beeld opnemen? Kies van een 5 Megapixel of 8 Megapixel beveiligingscamera.

Verborgen IP camera

In onze webshop vind je verschillende IP camera’s die je goed kunt verbergen, waaronder zwarte en witte dome camera’s! Houd hierbij rekening met de netwerkkabel die eraan zit. Gelukkig kun je deze prima wegwerken, bijvoorbeeld door een gaatje in de muur te boren.

Verborgen camera met wifi

Kies je liever een verborgen camera met wifi? Ook die vind je in onze webshop. Lees wel eerst onze blog met 5 nadelen van een wifi camera, om een goede keuze te kunnen maken. In veel gevallen is een IP beveiligingscamera een betere keuze.

Conclusie: ons advies over verborgen camera’s

In veel gevallen adviseren wij je niet te kiezen voor een verborgen camera. Ten eerste is het plaatsen van een verborgen camera strafbaar in erg veel gevallen. Je mag deze dan ook nooit structureel gebruiken. Daarom adviseren we je te investeren in een degelijke IP beveiligingscamera of camerabewakings set. Wanneer je aangeeft dat je deze gebruikt met stickers en/of borden, kun je deze zo lang gebruiken als je wilt. Daarnaast heeft dit, in tegenstelling tot verborgen camera’s, ook nog eens bewezen preventief effect.

Lees meer over het effect van beveiligingscamera’s

Persoonlijk advies

Wil je je laten adviseren over jouw persoonlijke situatie, omdat je vermoedt dat verborgen camera’s tóch de beste optie zijn? Geen probleem, we helpen je graag verder. Van maandag tot en met vrijdag zijn we telefonisch bereikbaar tussen 13:00 en 16:00, daarnaast kun je ons mailen of een afspraak maken om langs te komen in onze showroom in Hoogeveen.

arrow_upward