incl. BTW

Wanneer is een verborgen camera plaatsen strafbaar?

6 December 2021

Voordat je een verborgen camera gaat plaatsen, is het goed om te weten wanneer een verborgen camera strafbaar is. Ook al heb je de beste bedoelingen, je moet je aan de regels houden. Zo mag je dit alleen inzetten als er echt geen andere mogelijkheid is om jouw doel te bereiken en mag dit alleen tijdelijk. In deze blog lees je hier alles over.

Waarom wil je een verborgen camera plaatsen?

Een verborgen camera plaatsen mag niet zomaar. Zeker wanneer je deze in een professionele setting gebruik. De belangrijkste regel bij verborgen bewakingscamera’s is dat het alleen mag als het niet anders kan. Kun jij het plaatsen van je onzichtbare camera rechtvaardigen? Dan is dit niet per definitie strafbaar.

DPIA

Wil je als werkgever een verborgen camera plaatsen? Dan moet je altijd eerst een data protection impact assessment (DPIA) uitvoeren. Op de website van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) lees je hier alles over, bijvoorbeeld op welke manier je een DPIA moet uitvoeren.

Waar mag je een verborgen camera plaatsen?

Het gebruik van een verborgen camera is te allen tijde strafbaar op een aantal locaties. In dit geval gelden namelijk dezelfde regels als voor iedere andere beveiligingscamera. Sommige locaties spreken voor zich, denk bijvoorbeeld aan wc’s. Daarnaast mag je je verborgen beveiligingscamera niet in een pashokje ophangen. Ook al ben je winkelier en vermoed je dat daar veel gestolen wordt, je schendt hiermee de privacy van je klanten.

Verborgen camera buiten plaatsen

Wil je een verborgen camera buiten ophangen? Bijvoorbeeld om je huis of bedrijfspand om deze te beschermen tegen inbraak of vandalisme? Dan moet je goed opletten of dit de enige manier is om jouw doel te bereiken. Is dit niet het geval? Dan is je verborgen camera strafbaar, omdat je altijd kenbaar moet maken dat er sprake van camerabewaking is.

Verborgen camera in huis plaatsen

Wil je een geheime camera in je eigen huis plaatsen? In principe ben je hier vrij in, maar als er andere personen gefilmd worden begeef je je al snel op strafbaar terrein. En weet jij precies wanneer je mensen over de vloer krijgt? Zodra je onaangekondigd bezoek filmt, is er sprake van privacyschending, in dit geval is jouw verborgen camera absoluut strafbaar.

De enige uitzonderingen op privacyschending in het geval van een verborgen camera in huis, zijn mensen die zelf ‘wederrechtelijke’ dingen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een inbreker of aan een oppas waarbij duidelijke aanwijzingen zijn dat deze jouw kinderen verwaarloost of mishandelt. Ook in deze gevallen geldt dat het alleen toegestaan is als er geen andere mogelijkheid is.

Verborgen camera in auto plaatsen

Je mag met een camera je auto beveiligen wanneer je alleen je auto filmt en niet de openbare weg. Ook in dit geval moet je dit in principe kenbaar maken, een verborgen camera plaatsen mag dus alleen tijdelijk als je geen andere oplossing ziet.

Een geheime camera ín je auto plaatsen, valt niet onder een “aangebrachte” camera, hierdoor gelden andere regels. Je mag in Nederland namelijk filmen onder de noemer ‘vrije nieuwsgaring’, maar mocht je je beelden willen publiceren dan moet je rekening houden met portretrecht wanneer personen, of persoonsgegevens als nummerborden, herkenbaar in beeld zijn.

Mystery shoppers met verborgen camera

Een mystery shopper is een acteur die zich voordoet als gewone klant. Vervolgens beoordeeld deze “klant” werknemers op bijvoorbeeld klantvriendelijkheid en professionaliteit. In het verleden zijn hierbij wel eens verborgen camera’s gebruik. Dit is altijd strafbaar, omdat je dit uitsluitend mag inzetten voor beveiligingsdoeleinden.

Mag je geluid opnemen?

Een verborgen camera met geluid is nooit toegestaan. Je mag namelijk nooit geluid opnemen met beveiligingscamera’s. In de AVG staat namelijk dat dit niet noodzakelijk is om je doel te bereiken.

Hoe lang mag je de verborgen camera laten hangen?

Het is vervolgens belangrijk om te weten dat je uitsluitend voor tijdelijk gebruik een geheime camera mag plaatsen. Een verborgen beveiligingscamera gebruiken voor standaard beveiliging is absoluut strafbaar. Neem je beelden op met een recorder? Houd er dan rekening mee dat je deze beelden niet langer dan vier weken mag bewaren.*

*Uitgezonderd beelden waarop een incident, zoals diefstal, te zien is. In dit geval bewaar je de beelden tot het incident afgehandeld is.

Meer weten over verborgen camera’s?

Ben je er nog niet helemaal over uit of een verborgen beveiligingscamera voor jou de beste oplossing is? Lees dan ook onze blog “De voor- en nadelen van een verborgen camera” of neem contact met ons op om je persoonlijk te laten adviseren. We staan je graag te woord!

arrow_upward