incl. BTW

Regels camerabewaking

11 March 2021

Wanneer je camerabewaking installeert in en rondom je huis, in je winkel of op je een werkplek moet je je aan bepaalde regels houden. Deze regels stonden voorheen in de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP), maar die bestaat niet meer. We volgen nu de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In deze blog zetten we de regels voor je op een rij.

Houd er wel rekening mee dat per gemeente of bedrijfsverzamelgebouw aanvullende regels kunnen gelden.

Regels camerabewaking in en rondom je huis

Wil je je privé eigendommen bewaken? Dan mag je gebruik maken van beveiligingscamera’s. Het gaat immers om je eigen terrein of eigen spullen. Toch moet je met het één en ander rekening houden, want je kunt met je camerabewaking eventueel de regels uit de AVG overtreden. Hoe voorkom je dit?

Film alleen om je doel te bereiken

Het belangrijkste is van te voren bepaalt wat het doel van je camerabewaking is. Je mag namelijk alleen dátgene filmen dat nodig is voor dit doel. Je mag dus niet zomaar lukraak camera’s in en om je huis ophangen om de omgeving te filmen.

Een goed voorbeeld is een video deurbel. Natuurlijk mag je deze gebruiken om te kijken wie er voor je deur staat voor je eigen veiligheid. Je mag alleen níet filmen wanneer er niemand is. Het doel is immers om te kijken wie daar staat op het moment dat er aangebeld wordt.

Openbare weg en huis van de buren

Zoals we hierboven beschrijven mag je alleen dingen filmen met een doel. Je mag dus niet zomaar het huis van de buren of de straat filmen. Soms ontkom je er alleen niet aan, bijvoorbeeld wanneer je voordeur direct aan de stoep grenst. Zorg er in dit geval voor dat je zo weinig mogelijk niet-essentiële beelden filmt. Ter verduidelijking:

  • Je mag wél je auto of motor voor de deur filmen, wanneer je zo weinig mogelijk van de openbare weg filmt
  • Je mag niet het openbare steegje achter je huis filmen om te kijken wie daar loopt, want dit is niet jouw eigendom


Plaats stickers of bordjes

Iedereen die mogelijk in beeld komt moet hiervan op de hoogte zijn. Plaats daarom altijd stickers op bordjes bij je deuren of poorten. In onze webshop vind je allerlei stickers en borden van topkwaliteit. Ze zijn van UV bestendig materiaal gemaakt dus verkleuren niet in de zon. Let op: plaats je geen stickers of bordjes? Dan is filmen strafbaar!

Bekijk onze stickers en bordjes


Beelden bewaren en delen

In principe is het de bedoeling dat je de beelden zo kort mogelijk bewaard. Beelden die je helemaal niet hoeft te bewaren kun je het beste direct verwijderen. Afhankelijk van je camerabewakingssysteem zou het kunnen dat je überhaupt niets opneemt.

Je mag beelden nooit zonder toestemming van de mensen die erop staan delen, behalve als het om strafbare feiten gaat. In dat geval mag je het met de politie delen.


Regels camerabewaking op de werkvloer

Ook op de werkvloer gelden regels voor camerabewaking. Je mag dus niet zomaar je winkel, magazijn of kantoor vol hangen met camera’s. Ook op de werkvloer geldt namelijk: beveiligingscamera’s mogen alleen gebruikt worden om je doel te bereiken. Daarnaast kan beveiliging nooit alleen uit camera’s bestaan. Ze moeten onderdeel zijn van een ‘totaalpakket aan maatregelen’, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens op haar website vermeldt.

Privacy klanten en werknemers

Voordat je beveiligingscamera’s ophangt moet je als werkgever rekening houden met de privacy van je werknemers en eventuele klanten. Weeg je eigen belangen af tegen de privacy van klanten en werknemers én vraag vooraf toestemming aan je ondernemingsraad (OR) als je die hebt. Zonder toestemming van je OR mag je geen gebruik maken van camerabewaking. Voor het grootschalig of systematisch inzetten van camerabewaking moet een data protection impact assessment (DPIA) uitgevoerd worden.

Lees meer over het DPIA op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens


Daarnaast zijn de volgende punten niet toegestaan:

  • Filmen in wc’s en pashokjes
  • Geluid opnemen
  • Camerabeelden gebruiken om je personeel op hun functioneren te beoordelen
  • Beelden langer dan 4 weken bewaren*

*De enige uitzondering hiervoor is wanneer op deze beelden een incident, zoals diefstal, te zien is. In dit geval bewaar je de beelden tot het incident afgehandeld is.

Ook op de werkvloer moet iedereen op de hoogte zijn van de camerabewaking. Maak dus ook hier gebruik van stickers en/of bordjes, bij voorkeur in ieder geval van de ingang.

Verborgen camera’s op de werkvloer

Als werkgever mag je in principe geen verborgen camera’s gebruiken. Iedereen moet immers op de hoogte zijn van het feit dat je gefilmd kunt worden. Is er echt geen andere manier om diefstal of andere ongewenste activiteiten te beëindigen? Dan kan een verborgen camera, onder verschillende voorwaarden, een mogelijkheid zijn. Een aantal van deze voorwaarden zijn:

  • Het gebruik van de verborgen camera is tijdelijk
  • Werknemers zijn vooraf op de hoogte gesteld dat in bepaalde situaties verborgen camera’s gebruikt worden
  • Achteraf worden betrokken werknemers geïnformeerd
  • En nog meer…

Lees alle voorwaarden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens

Mystery shoppers

In het verleden zijn er voorvallen geweest waarbij ‘Mystery Shoppers’ een verborgen camera droegen. Mystery Shoppers zijn mensen die doen alsof ze een klant zijn om bijvoorbeeld klantvriendelijkheid en professionaliteit van werknemers te toetsen. Omdat camera’s alleen ingezet mogen worden voor beveiligingsdoeleinden is dit verboden.

Beveiligingscamera’s aanschaffen

Bekijk onze beveiligingscamera's

Naast beveiligingscamera’s vind je in onze webshop ook volledige camerabewakingssets met meerdere camera’s en een recorder, losse recorders, kabels en allerlei andere apparatuur om je camerabewakingssysteem compleet te maken.

Meer informatie

Wil je eerst meer weten over de regels omtrent camerabewaking? Check dan de website van de Autoriteit Persoonsgegevens, waar je alle informatie vindt over de AVG, of neem contact met ons op. We adviseren je graag over jouw persoonlijke situatie en welke vorm van camerabewaking het best bij je past.

Neem contact op

Deze blog is louter informatief en hieraan kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Controleer altijd de plaatselijke regels omtrent camerabewaking bij je gemeente en controleer of de hierboven samengevatte tekst nog van toepassing is op de huidige wet en regelgeving.

arrow_upward