incl. BTW

Een bewakingscamera gericht op mijn huis/tuin, mag dat?

6 August 2014

Het kan erg vervelend zijn en is een aantasting in uw privacy; bewakingscamera's van anderen gericht op uw huis of tuin. Maar is het toegestaan? En wat kunt u er aan doen?

Mogen de buren (een deel van) mijn huis of tuin filmen?

Nee, in principe mag dat mag niet. Iedereen mag zijn eigen erf en objecten filmen (mits duidelijk aangekondigd), maar daar blijft het bij. Het is bijvoorbeeld wel toegestaan om een klein deel van de openbare weg te filmen als de auto op de oprit staat. Voor de buren is er echter geen enkele noodzaak om een deel van uw erf te filmen als u de privacy van uw buren niet aantast (door bijvoorbeeld veel overlast te veroorzaken).

Hoe weet ik of de buren mijn erf filmen?

Dat is een lastige vraag. Bewakingscamera's zijn er met verschillende kijkhoeken. Het kan goed zijn dat de bewakingscamera die op uw tuin gericht staat zo ver is ingezoomd dat deze net bij de rand van de schutting stopt. Er zijn echter ook bewakingscamera's met een grote kijkhoek (meer dan 90 graden horizontaal), het lijkt dan alsof de camera recht op de tuin van de buren gericht is, maar deze kan gerust een deel van uw tuin meenemen. Daarnaast worden er veel dummy camera's (nep camera's) gebruikt, deze filmen natuurlijk helemaal niet.

De enige die uw vraag kan beantwoorden zijn uw buren. Afhankelijk van uw relatie met hen kunt u de vraag natuurlijk gewoon stellen, desnoods in een iets andere vorm. Veel systemen zijn ook te zien via bijvoorbeeld een telefoon, een oprechte vraag zou kunnen zijn: "zou ik eens mogen kijken, wellicht is het ook iets voor ons" of "kun je nou veel zien als de zon er zo in schijnt".

Wat kan ik doen als de buren mijn terrein in beeld brengen?

Dat is lastig, want hoewel het formeel niet mag (uitzonderingen daargelaten), moet u wel eerst kunnen bewijzen dat er sprake is van inbreuk op uw privacy. Het beste is natuurlijk even met de buren zelf overleggen, u bent immers buren en een conflict is nooit goed. Als de buren niet willen meewerken kunt u de wijkagent vragen een kijkje te nemen. Hoewel deze zonder bevel eigenlijk ook niets mag, helpt het zo nu en dan toch.

Mocht ook een bezoekje van de wijkagent geen uitkomst bieden, schrijf dan een brief (het liefst aangetekend), waarin u de situatie uitlegt, aangeeft dat u privacy,maar ook de veiligheid van uw buren belangrijk vindt en dat u geprobeerd heeft samen een oplossing te zoeken met eventuele bemiddeling van de wijkagent. Geef de buren een redelijke termijn om de beveiligingscamera bij te draaien of te verwijderen (bijvoorbeeld 2 weken) en geef aan dat als er gedurende die periode geen verbetering is u genoodzaakt bent andere stappen te ondernemen.

arrow_upward