incl. BTW

Heb je een Cat 5e of Cat 6 UTP kabel voor je IP camera nodig?

13 December 2021

De ontwikkeling heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan en sinds de invoering van de eerste standaard voor netwerkkabels (CAT 5e) is er veel verbetert. Maar is het nodig om altijd de beste, snelste en vaak duurste kabel te kiezen voor je IP camera's?

netwerkkabel IP camera

Wat doet een netwerkkabel?

Met een netwerkkabel (vaak UTP kabel) kun je apparaten op elkaar aansluiten en daarmee een netwerk creëren. Je gebruikt netwerkkabel niet alleen voor IP camera's of recorders, maar ook bijvoorbeeld voor het aansluiten van PC's, printers, TV's en meer. Vaak worden switches gebruikt om meerdere apparaten op hetzelfde netwerk aan te sluiten, maar je kunt apparaten ook rechtstreeks op elkaar aansluiten met een netwerkkabel (bijvoorbeeld je IP camera aansluiten op een recorder).

Waar komt de benaming UTP vandaan?

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, een UTP kabel heeft gedraaide (twisted) aderparen (pair) die niet zijn afgeschermd (unshielded). Naast UTP netwerkkabels zijn er bijvoorbeeld ook kabels met verschillende afschermingen zoals  F/UTP, S/FTP, U/FTP. Omdat deze kabels nagenoeg nooit gebruikt worden bij bewakingscamera's en een UTP kabel in 99.% van de gevallen voldoende is gaan we daar in deze blog niet verder op in.

Bekijk hier alvast al onze UTP kabels

CAT aanduiding bij UTP kabel

Naast het soort kabel heb je verschillende CAT (categorie) aanduidingen. De eerste standaard voor UTP kabels was CAT 5e, sindsdien is de kabel doorontwikkeld en heb je ook CAT 6, CAT 6A, CAT 7, CAT 7A en CAT8. Dit geeft het type kabel aan en bepaald onder andere de snelheid waarmee gegevens via de netwerkkabel verstuurt kunnen worden. Hoe hoger de CAT aanduiding, hoe meer data de kabel kan verwerken, maar dit hangt vaak samen met een hogere prijs

Over de CAT 5e kabel

De CAT 5e kabel is de eerste netwerkkabel die volgens een standaard specificatie gemaakt moet worden en daarmee relatief oud. De CAT 5e standaard is in 1999 ontwikkeld en vandaag de dag nog steeds het meest gebruikt. Bijna alle netwerkkabels die je in de winkel kunt kopen zijn CAT 5e. Dit type kabel heeft een maximale dataoverdracht van 1000 mbit bij maximaal 100 Mhz. De maximale kabellengte bij CAT 5e is 100 meter tussen apparaten.

binnenkant cat5e netwerkkabel

Over de CAT 6 kabel

Opvolger van de CAT 5e kabel is de CAT 6 kabel en in 2001 beschikbaar gekomen. Net als bij CAT 5e is de maximale dataoverdracht 1000 Mbit hoewel 10.000 Mbit ook mogelijk is. Een CAT 6 kabel heeft een maximale frequentie van 250 Mhz. Ook bij CAT 6 is de maximale lengte 100 meter, maar dit is lager als je een snelheid hoger dan 1000 Mbit wilt halen.

Welke kabel heb je voor je IP camera nodig?

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag: welke kabel moet je kiezen voor jouw IP camera. Allereerst is het dan goed om te weten hoeveel data één camera verstuurt via de netwerkkabel. Bij 2 MegaPixel camera's is dit ongeveer 1-4 Mbit, bij 5 MegaPixel ongeveer 1.5-8 Mbit en bij 8 MegaPixel ongeveer 2-12 Mbit. In alle gevallen ligt dit ruim onder het maximum van 1000 Mbit bij CAT 5e en CAT 6. Je zou dus, als er geen verdere eisen gesteld worden, CAT 5e kunnen gebruiken.

Welke kabel bij gebruik van PoE?

Naast data heeft je IP camera natuurlijk stroom nodig. In veel gevallen worden IP camera's gevoed via de netwerkkabel, Power over Ethernet (PoE) noemen we dat. Ook bij het gebruik van PoE is een CAT 5e kabel tot een lengte van 100 meter voldoende. De standaard waaraan deze kabel moet voldoen is voldoende voor PoE.

Meer dan 100 meter kabel?

De maximale snelheid van een kabel wordt tot minimaal 100 meter gegarandeerd (mits de aangesloten apparatuur dit ook kan verwerken natuurlijk). In principe wordt niet aangeraden om meer dan 100 meter te overbruggen met een netwerkkabel.

Deze 100 meter is van apparaat naar apparaat, als de afstand tussen je recorder en IP camera bijvoorbeeld 200 meter is zou je op de helft een switch kunnen plaatsen, dan is de kabel nog 2 x 100 meter en beide keren binnen het maximum van 100 meter.

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk  het signaal te versterken en zelfs met PoE (Power over Ethernet) tot maximaal 250 meter te overbruggen. In dit geval raden we zeker aan te kiezen voor CAT 6 kabel. De maximale dataoverdracht is bij deze afstand nog 10 Mbit, dus houdt hier rekening mee bij het kiezen van je IP camera.

Welke CAT kabel in de toekomst?

Je kunt nu natuurlijk een UTP kabel kiezen die geschikt is voor wat je er nu mee wilt doen, maar soms is het handig om iets te kiezen wat ook toekomstbestendig is. Je wilt over 5 of 10 jaar natuurlijk geen nieuwe kabels leggen.

Het is lastig te zeggen wat de toekomst gaat doen op het gebied van bekabeling, feit blijft dat de sinds 1999 bekende standaard CAT 5e nog steeds het meest gebruikt wordt, hoewel bij nieuwe installaties waarvan nog niet precies duidelijk is wat de kabels gaan doen (bijvoorbeeld in nieuwbouw woningen) vaak CAT 6 kabel getrokken wordt.

Standaard kabel of zelf maken?

We bieden standaard netwerkkabels CAT 5e en CAT 6 aan met een lengte van 1, 3, 5, 10, 15, 20, 30 en 50 meter. Als je kabel iets te lang is kun je dit zonder problemen oprollen en ergens wegstoppen. We raden het af om standaard kabels op maat te gaan knippen.

Wil je liever netwerkkabel op maat? Dan kun je bij ons kiezen dit per meter af te nemen, of direct te kiezen voor een rol van 100 meter of 300 meter netwerkkabel. Voor het maken van je netwerkkabel heb je dan nog wel connectoren en een krimptang nodig. We raden het aan om je kabel altijd voor gebruik te testen met een kabeltester voor netwerkkabels.

Als je zelf een netwerkkabel gaat maken is het belangrijk dat je zorgt dat de aders op de juiste volgorde in de connector komen. Daarnaast moeten deze allemaal ver genoeg zijn ingestoken om na het dichtknijpen van de connector goed contact te maken.

Is zelf maken nadelig?

Het is in principe niet nadelig voor de snelheid van je kabel als je deze zelf maakt, mits je dit natuurlijk goed doet. Bij een netwerkkabel van een standaard lengte weet je echter wel zeker dat de kabel op de juiste manier is gemaakt. Daarnaast is het aansluiten van een relatief korte standaard kabel vaak sneller dan het op maat maken en testen van een eigen kabel.

Heb je vragen over het aansluiten van je IP camera?

Als je na het lezen van deze blog nog vragen hebt over de juiste kabel voor jouw IP camera, of ander apparaat kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Onze product experts helpen je graag verder.

Bekijk alle contact mogelijkheden

arrow_upward