incl. BTW

Hoe werkt een zoomlens bij bewakingscamera's

18 March 2014

Regelmatig krijgen we vragen over de zoomlens in onze beveiligingscamera's. Daarnaast merken we zo nu en dan in telefoongesprekken dat de klant er vanuit gaat dat er, op afstand, met zo'n lens in- en uitgezoomd kan worden.

In deze blogpost gaan we uitleggen wat een zoomlens is, en wat de functies en mogelijkheden van een zoomlens zijn bij beveiligingscamera's.

Een zoomlens is niet op afstand te bedienen

Om direct met de deur in huis te vallen; een zoomlens op bewakingscamera's is niet vanaf afstand te besturen. Een zoomlens kunt u op de camera zelf instellen, met bijvoorbeeld een inbussleutel, of kleine schroevendraaier.

Het nut van een zoomlens

Een zoomlens is handig om de perfecte kijkhoek te behalen. De beveiligingscamera kan verderaf geplaatst worden omdat er ingezoomd kan worden, of juist dichterbij geplaatst worden omdat er uitgezoomd kan worden. Een zoomlens heeft daarnaast vaak een grotere kijkhoek (bij 2.8 mm) dan een vaste lens, vaste lenzen zijn meestal 3.6 mm of 6 mm.

Een zoomlens bij bestuurbare camera's (PTZ/Pan Tilt Zoom)

Allereerst maar even een korte uitleg over bewakingscamera's waarbij het wel mogelijk is om op afstand in te zoomen en uit te zoomen. PTZ (Pan Tilt Zoom) camera's beschikken over besturing op afstand en bieden daardoor de mogelijk in te zoomen vanaf bijvoorbeeld de recorder. De zoomlens bij PTZ camera's wordt aangestuurd door een kleine elektromotor. Scherp stellen bij dergelijke camera's gaat, in tegenstelling tot handmatige zoomlenzen, automatisch.

arrow_upward