incl. BTW

Wat is IR cut bij bewakingscamera's

17 February 2014

Bewakingscamera's met nachtzicht beschikken over een sensor (CCD) die infraroodlicht kan "zien". Deze functie zorgt er simpelweg voor dat de ruimte 's nachts (of bij onvoldoende licht) verlicht wordt met infraroodlicht dat voor mensen onzichtbaar is, maar voor de camera voldoende licht oplevert om iets te kunnen waarnemen. Deze beelden zijn zwart/wit / in grijs tinten.

Een infrarood sensor en daglicht

Een bewakingscamera die met infrarood licht kan omgaan (hij hoeft niet perse te beschikken over infrarood verlichting) geeft overdag doorgaans afwijkende kleuren. Infraroodlicht komt namelijk niet alleen uit LED's, maar ook uit bijvoorbeeld de zon. Dit infraroodlicht komt overdag (bij voldoende licht) in de camera en zorgt voor wat fletse kleuren. 

Wat is IR cut?

IR cut is de benaming van het filter dat er voor zorgt dat bij voldoende licht, het infraroodlicht wordt tegengehouden. Zodra de bewakingscamera overschakeld naar infrarood schakeld het IR cut filter zichzelf automatisch uit. Overdag zijn kleuren dus realistischer, terwijl 's nachts nog steeds prima met infraroodverlichting wordt omgegaan. 

arrow_upward