incl. BTW

Zo werkt een IP camera met autofocus en zoom

9 November 2015

Iedereen die bewakingscamera's met een zoomlens ophangt kent het probleem: achteraf de trap of ladder gebruiken om de lens nét een beetje te verstellen. Gelukkig nog steeds een eenmalige handeling, maar bij veel beveiligingscamera's toch lastig. Gelukkig is er een oplossing!

Veel camera's en dan met name IP camera's beschikken al jaren over een zoomfunctie die via de browser, of de software te bedienen is. In bijna alle gevallen gaat het om een digitale zoom. Wat is dat eigenlijk, en waarom is digitaal inzoomen niet aan te raden?

Digitale zoom en de nadelen ervan

Zoals gezegd kan digitaal inzoomen vaak bij IP camera's, maar ook HD-SDI en analoge camera's zijn soms, middels de OSD, digitaal in te zoomen. Bij digitale zoom wordt de afbeelding of video digitaal vergroot waardoor het object dichterbij lijkt. Digitaal inzoomen is sterk af te raden, simpel gezegd verlaagd u de beeldkwaliteit met 50% als u de afbeelding een keer zo groot maakt. Digitaal vergroten kan altijd nog, bijvoorbeeld na het opslaan van de beelden in originele kwaliteit, of na het maken van een screenshot.

Welke manier van inzoomen is wel aan te raden?

Bij een optische zoom bewegen de lensdelen in de beveiligingscamera waardoor de lens dichterbij, of verder weg, van de beeldsensor (het uiteindelijke stukje elektronica dat het beeld omzet naar een elektronisch signaal) komt. Bij een optische zoom gaan geen pixels verloren en wordt de beeldkwaliteit niet lager zoals bij digitale zoom. Optische zoom wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld foto- en videocamera's.

Optische zoom bij beveiligingscamera's

Alle beveiligingscamera's in onze webshop die voorzien zijn van een zoomlens beschikken over een optische lens. In bijna alle gevallen gaat het om een handmatig te bedienen lens. Al deze bewakingscamera's hebben 2 stelschroefjes, waarvan eentje gebruikt wordt voor het in- en uitzoomen en de andere voor het scherpstellen.

Het enige nadeel van deze manier van afstellen is dat u fysiek aanwezig moet zijn bij de camera. Meestal staat de lens goed, of hoeft deze slechts een klein stukje bijgesteld te worden, maar soms is het ook lastig om het juiste beeld te krijgen.

Een IP camera met de oplossing

Gelukkig is daar de oplossing. Helemaal handig voor locaties waar de gewenste instellingen wisselen en het bijstellen van de IP camera dus vaker dan gewenst moet gebeuren.

De CHD-BA5 IP camera beschikt over een optische zoomlens die, door middel van een elektromotor, bedienbaar is via de browser. Daarnaast zorgt de IP camera door middel van een tweede elektromotor zelf dat het beeld altijd scherpgesteld wordt, ongeacht hoe vaak u in- of uitzoomt.

arrow_upward