incl. BTW

Wat is de beste hoogte voor een bewakingscamera?

13 December 2013

Er is niet één ideale plaats voor alle soorten camerabewaking. Allereerst moet u rekening houden met de mogelijkheden op locatie. Daarnaast zijn bijvoorbeeld lichtinval (van lampen of zon) en obstakels ook punten waar u rekening mee moet houden.

Doel van de camerabewaking

Wat is het doel van uw bewakingscamera's? Wilt u observeren, of identificeren? Als u wilt observeren kunnen camera's beter wat hoger hangen. Een camera die hoger hangt heeft doorgaans een beter overzicht en is lastiger te blokkeren door bijvoorbeeld een handlanger. Identificeren met camera's die hoger hangen dan circa 33.5 meter kan lastiger worden.

Als u wilt identificeren is het belangrijk dat het gezicht goed in beeld komt. Dat kan doorgaans bereikt worden met camera's die op zo'n 2,5-3 meter hoogte hangen. Zolang de camera enige afstand van het doelwit heeft is de kijkhoek vrij goed. Zelfs personen met bijvoorbeeld een pet zijn dan nog makkelijk te herkennen.

Creëer afstand tot het object

Als u de ingang wilt filmen kunt u een camera zonder zoomlens het beste zo'n 3-4 meter bij de ingang vandaan hangen. De binnenkomende personen zijn dan een stuk beter te identificeren dan wanneer u de camera pal boven de ingang hangt. In de regel geldt, hoe verder weg, hoe beter het zicht "dichter bij de grond" voor wat betreft de kijkhoek. Als een camera zonder zoomlens erg ver weg hangt kan het beeld minder scherp, en dus uiteindelijk minder duidelijk zijn. Een camera met een zoomlens kunt u bijvoorbeeld enkele meters verder weg plaatsen, door de zoomfunctie haalt u het doelwit eenvoudig dichterbij zonder kwaliteitsverlies van de beelden.

Minimale hoogte bewakingscamera

In de wet is uiteraard niets geregeld over de minimale hoogte voor het ophangen van beveiligingscamera's. We raden echter aan camera's, indien mogelijk, niet lager dan circa 2.5 meter te hangen. Camera's die lager hangen kunnen eenvoudig geblokkeerd worden door bijvoorbeeld handen, een paraplu, of een voorwerp dat boven het hoofd gedragen wordt. Daarnaast zijn camera's die hoger hangen ook lastiger te bereiken door vandalen.

Conclusie

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag "op welke hoogte moet een camera hangen". Afhankelijk van de situatie en gekozen beveiligingscamera kan het verstandig zijn een camera wat dichter bij het object te plaatsen, of juist wat hoger voor meer overzicht.

CCTVwinkel.nl helpt u graag vrijblijvend bij het maken van de juiste keuze. We zijn telefonisch of per e-mail op info@cctvwinkel.nl.

arrow_upward