incl. BTW

Hoe wordt de kijkhoek van een camera bepaald?

18 February 2016

Lenzen van beveiligingscamera's zijn beschikbaar in allerlei verschillende kijkhoeken. Maar hoe wordt de kijkhoek bepaald en wat is een goede kijkhoek?

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de kijkhoek van een bewakingscamera. De kijkhoek wordt echter voor het grootste deel bepaald door de grootte van de lens.

Verschillende soorten lenzen

Er zijn verschillende soorten lenzen, in feite kunnen we dat aantal terugbrengen naar twee:

- De vaste lens
Een vaste lens is zoals de naam al doet vermoeden, vast. Een vaste lens is dus niet instelbaar en de kijkhoek van een vaste lens is niet te veranderen. De meeste bewakingscamera's met een vaste lens beschikken over een 3.6 mm lens waardoor de kijkhoek ongeveer 90 graden is.

- De variabele lens
Een variabele lens is achteraf te verdraaien. Dat wil zeggen dat de lens ten opzichte van de beeldsensor heen en weer kan bewegen waardoor in- en uitgezoomd kan worden. Meestal hebben beveiligingscamera's met een dergelijke lens een 2.8 to 12 mm lens. Daarmee is een kijkhoek van circa 104 graden (bij 2.8 mm) tot circa 67 graden (bij 12 mm) te behalen.

Grootte van de beeldsensor

Er zijn verschillende beeldsensoren. Bijvoorbeeld 1/3 inch, 1/2.8 inch, 1/4 inch, etc. De grootte van de beeldsensor is mede bepalend voor de uiteindelijke kijkhoek. Om een idee van dat verschil te geven hebben we hieronder de kijkhoek van een 3.6mm lens en verschillende beeldsensoren staan:

1/2.8 inch met 3.6 mm lens: circa 95 graden
1/3 inch met 3.6 mm lens: circa 92 graden
1/4 inch met 3.6 mm lens: circa 78 graden

Wat is een handige kijkhoek?

Wat uiteindelijk de juiste keuze is wordt mede bepaald door wat handig in uw situatie is en welk type camera u wilt. Op dit moment zijn 5 MegaPixel IP camera's enkel beschikbaar met een vaste lens, kiezen voor een variabele lens is dan simpelweg niet mogelijk.

Een beveiligingscamera met een variabele lens is meestal een goede optie omdat de kijkhoek en het scherpte punt achteraf zeer nauwkeurig bepaald kunnen worden. Daarnaast zit het bereik van bijna alle vaste lenzen ook in het bereik van variabele lenzen. Een variabele (zoom) lens kan dus ook gewoon op 3.6mm ingesteld worden.

Als u camerabewaking in kleine ruimtes, bijvoorbeeld binnen, toepast, is een grote kijkhoek zeer wenselijk. Camera's met een kijkhoek vanaf circa 104 graden (2.8 mm lens) zijn dan dus aan te raden.

arrow_upward