incl. BTW

Het verschil tussen een IP camera en een HD-CVI/AHD/turbo HD camera

20 December 2021

We snappen best dat je op een gegeven moment de bomen door het bos niet meer ziet. Als je een bestaande camerabewaking set wilt uitbreiden kun je nog op zoek gaan naar een nieuwe camera die daar mee samenwerkt, maar wat moet je kiezen als je een nieuwe complete set gaat installeren?

Klik hier voor onze handige keuzehulp

Twee soorten camerasystemen

In principe zijn er twee soorten bewakingscamera's, natuurlijk heeft ieder soort weer verschillende onderliggende soorten en uiteindelijk verschillende specificaties per model, maar in grote lijnen kun je alle beveiligscamera's verdelen in deze twee categorieën:

- IP camera's
Dit zijn camera's die via het netwerk worden aangesloten. Dit kan draadloos (dit noemen we wifi camera's), of met een kabel. Een IP camera maakt altijd via een netwerk verbinding met andere apparaten. Dit kan je thuisnetwerk zijn, of een gesloten netwerk tussen de IP camera en de recorder (NVR).

- Alle andere camera's
Dat is natuurlijk een ruim begrip, want onder "alle andere" vallen best wat verschillende soorten camera's. Feit is dat al deze soorten op min of meer dezelfde manier verbinding maken, namelijk met een videokabel rechtstreeks naar de recorder (of omvormer/TV).

Onder deze categorie kun je de volgende soorten bewakingscamera's plaatsen:

Analoge camera's
HD-CVI camera's
HD-TVI camera's
AHD camera's
HD-SDI camera's

Het signaal dat uit een camera komt bepaald het soort camera. Een HD-SDI camera heeft dus een HD-SDI signaal, een analoge camera een analoog signaal, etc. De eerste vier van bovengenoemde signalen hebben we in een gecombineerd product, namelijk de 4-in-1 camera. Je kiest hier makkelijk zelf welk signaal je wilt gebruiken.

Verschil tussen beide soorten

Ieder soort beveiligingscamera heeft voor- en nadelen. Belangrijk is vooral om je niet te laten misleiden door het "ouderwetste" karakter van de BNC videokabel. Hoewel analoge camera's in deze tijd eigenlijk niet meer kunnen, kun je de kwaliteit van HD-CVI, HD-TVI en AHD goed vergelijken met een moderne IP camera. Voor het gemak noemen we de camera's uit de tweede categorie BNC camera's, omdat ze bijna altijd een BNC videoaansluiting hebben.

- De IP camera
Is een apparaat met relatief veel techniek. Een IP camera kan zelfstandig verbinden met het netwerk (via een kabel of wifi als je kiest voor een wifi camera). Maar hij doet ook al de volledige beeldbewerking, compressie en soms zelfs opslag van je beelden (mits je een SD kaart kunt plaatsen). Je kunt een IP camera ook rechtstreeks op je smartphone bekijken.

Bekijk alle camera's met een netwerk aansluiting

- De BNC camera
Een BNC camera is een relatief simpel apparaat: stroom erin, video eruit. Onze moderne 4-in-1 camera's hebben we wat mogelijkheden m.b.t. het aanpassen van de basis instellingen, maar dat beperkt zich tot enkele zaken zoals witbalans, signaaltype, frames per seconde, etc. De echte beeldbewerking en compressie begint bij dit soort camerasystemen pas in de recorder.

Bekijk alle camera's met een BNC aansluiting

BNC combikabel
De BNC combikabel (met voeding) voor bewakingscamera's

Prijsverschil IP camera's en BNC camera's

Het prijsverschil van beide systemen komt vooral voort uit de techniek die een IP camera wel heeft, maar een BNC camera niet. Bij een enkele camera is dat verschil nog relatief klein, maar bij een set met 4 of zelfs 8 camera's kan dit behoorlijk oplopen. Dat betekent overigens niet dat meer techniek je camerasysteem ook beter maakt. Wil je weten waarom niet, lees dan gerust verder.

Duurder is niet altijd beter

Een camerasysteem schaf je aan voor de komende 5 tot 10 jaar, je wilt dus een goede keuze maken en dat hoeft niet altijd de goedkoopste keuze te zijn. Natuurlijk is prijs belangrijk, maar duurder is echt niet altijd beter. We zijn, zeker bij een investering voor lange termijn, natuurlijk gevoelig voor een "beter product" wat we dan denken te herkennen aan een hogere prijs.

Waar komt dat prijsverschil vandaan?

In een BNC camera (4-in-1 camera) zit minder techniek dan in een IP camera. Dat maakt ze écht niet slechter of een minder goede keuze, soms heb je die techniek gewoon helemaal niet nodig.

Een IP camera is een soort mini computer, hij kan beelden waarnemen, bewerken en comprimeren (verkleinen zonder kwaliteitsverlies). Daarnaast kan een IP camera zelfstandig verbinden met een netwerk, bijvoorbeeld om beelden op de recorder op te nemen, maar je kunt die beelden ook zonder tussenkomst van een recorder op je telefoon of computer bekijken.

Een BNC camera kan dit niet. Zodra je hem voorziet van spanning komt er een videosignaal via de BNC aansluiting uit. Dit signaal kun je niet rechtstreeks op een TV, computer of telefoon bekijken. Je sluit de BNC camera daarom aan op een recorder, deze doet de beeldbewerking en opslag. Maar je recorder is ook een soort mini computer, deze kan namelijk wel verbinden met je netwerk, computer of telefoon.

De extra techniek in een IP camera kan heel handig zijn, maar soms ook totaal overbodig. Als je de camera's toch rechtstreeks op een recorder aansluit bijvoorbeeld. Bij een IP camera set betaal je dan bij elke camera voor de techniek die ook al in de recorder zit. Bij een BNC camera set betaal je slechts één keer voor die techniek, namelijk in de recorder.

Een camerabewaking recorder

Vaak gestelde vragen over de verschillende soorten camerabewaking sets

We krijgen regelmatig vragen, daarom hieronder een opsomming van de meest gestelde in de afgelopen weken.

Is er verschil in beeldkwaliteit?

Verschil in beeldkwaliteit is er natuurlijk altijd. Ook als de resolutie en andere specificaties gelijk zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat één van beide beter of juist slechter is. Je kunt bij een Samsung TV heel mooi beeld hebben, maar wel verschil zien met een Philips TV die ook mooi beeld geeft.

De kwaliteit van camerabeelden wordt voornamelijk bepaald door de resolutie. Vergelijk dus geen 8 MegaPixel IP camera met een 2 MegaPixel BNC camera, maar kies beide in dezelfde resolutie.

Welke cameraset kun je makkelijker aansluiten?

Een 4-in-1 cameraset met BNC kabels is eigenlijk plug&play, je hoeft alleen het netwerk in te stellen zodat je ook op je smartphone of tablet kunt meekijken. Wil je dat niet? Dan is alleen het aansluiten van de set eigenlijk voldoende.

Bij onze IP camera sets kun je kiezen voor een recorder met PoE. Doe je dit, dan vindt de recorder de camera's ook zelf (je sluit ze immers rechtstreeks op de recorder aan). Als je gebruik maakt van een PoE switch of losse voeding moet je eerst de IP camera vindbaar maken in je netwerk en daarna toevoegen aan de recorder. Dit is iets meer werk, maar we hebben hier wel uitgebreide handleidingen voor.

Welke kabels zijn handiger?

Omdat er verschil in de bekabeling zit, zit er natuurlijk ook verschil in het gemak waarmee je dit aansluit. Bij een 4-in-1 cameraset krijg je voor elke camera in de set ook een 20 meter combikabel. De stekkers zijn al aan deze kabel gezet en daardoor is het iets lastiger deze door kleine gaatjes te leggen.

Kies je bij een IP camera set voor standaard netwerkkabels, dan zitten hier ook al stekkers aan. Je kunt er echter voor kiezen een kabel op rol te nemen en hier zelf (relatief eenvoudig) stekkers aan te zetten. Je kunt dan kleinere gaten boren en de kabel makkelijker wegwerken.

Welk systeem is flexibeler qua aansluiten?

Dat is toch wel een IP camera set. Je moet er namelijk voor zorgen dat er tussen de IP camera en recorder een netwerkverbinding is. Hoe deze verbinding tot stand komt maakt eigenlijk niet uit. Dit kan zelfs via meerdere switches en kabels. Zolang de verbinding maar stabiel is.

Je zou dus bijvoorbeeld 4 camera's in de garage kunnen aansluiten op een PoE switch en deze switch met één kabel op de router in huis aansluiten. Als je de recorder dan in de werkkamer op een switch aansluit die ook is verbonden met dezelfde router heb je een goede verbinding tussen camera en recorder.

Bij BNC camera's gaat er altijd een kabel vanaf de camera rechtstreeks naar de recorder zonder onderbrekingen. Je kunt ook niet meerdere camera's via één kabel aansluiten.

Wat kan ik het beste kiezen als in de toekomst wil uitbreiden?

Daar zit eigenlijk weinig verschil in. Onze IP camera sets maken gebruik van het Onvif protocol om onderling verbinding te maken, dit is een standaard protocol wat al zo'n 15 jaar gebruikt wordt. Ook in de toekomst zijn er voldoende IP camera's beschikbaar met dit protocol. 

De BNC aansluiting van 4-in-1 camerasets is al bijna zo oud als de bewakingscamera zelf. Belangrijk is wel dat je een signaal kiest wat ondersteund wordt door je recorder, maar zoals het nu lijkt zijn er de komende 10-15 jaar voldoende producten beschikbaar.

Camerabewaking ontwikkeld zich natuurlijk continue, het is, ongeacht welk systeem je kiest, dus wel belangrijk dat je toekomstige uitbreiding samenwerkt met de recorder waar je hem op aansluit. Als je recorder nu 2 MegaPixel ondersteund kun je over 5 jaar dus geen 8 MegaPixel camera aansluiten.

Welk systeem heeft de langste levensduur?

Dat is op voorhand lastig te zeggen. Als we zeker zouden weten wanneer je apparaat kapot zou gaan zouden we dat er natuurlijk bij zeggen. Feit is wel dat wat er niet in zit ook niet kapot kan gaan. In dat opzicht is de verwachte levensduur van 4-in-1 camera's langer dan die van IP camera's. Maar je kunt ook met een 4-in-1 camera pech hebben natuurlijk.

Op al onze producten ontvang je 2 jaar gratis garantie, binnen deze periode hoef je je sowieso geen zorgen te maken over de vervanging van je product.

arrow_upward