incl. BTW

IP camera met een zoomlens

10 January 2016

Kiest u voor een IP camera met zoomlens, of voor een camera met vaste lens? In deze blogpost leggen we het verschil uit.

We bespreken hieronder alleen vaste IP camera's. PTZ, oftewel Pan, Tilt, Zoom camera's bespreken we in een andere blogpost. Vaste IP camera's zijn leverbaar met drie soorten lenzen, namelijk.

- Een vaste lens
- Een handmatig instelbare zoomlens
- Een automatische zoomlens

IP camera met een vaste lens

Beveiligingscamera's met een vaste lens zijn niet instelbaar. Zowel de kijkhoek als de brandpuntafstand (het punt waarop is scherpgesteld) is vast. Al onze IP camera's hebben een 1080p beeldsensor, dat wil zeggen dat ze allemaal full HD zijn en video met een resolutie van 1920x1080 opnemen. Bewakingscamera's met een vaste lens hebben geen lagere resolutie en zijn ook niet per definitie slechter dan andere IP camera's.

Bekijk hier de modellen met een vaste lens

IP camera's met een zoomlens

Bewakingscamera's met een handmatig instelbare zoomlens zijn zeer geschikt voor kleine ruimtes, maar ook voor buiten terreinen. Alle IP camera's met een handmatige zoomlens in ons assortiment beschikken over een 2.8-12 mm lens. Het is mogelijk een IP camera met dit type lens in- en uit te zoomen en scherp te stellen zodat de meest optimale instellingen behaald kunnen worden. Ook de IP camera's in ons assortiment beschikken over een 1080p beeldsensor.

Bekijk hier de modellen met een zoomlens

IP camera met een automatische zoomlens

Relatief nieuw zijn IP camera's met een automatische lens. Bij dit type lens kan het in- en uitzoomen vanaf de PC middels de webpagina van de IP camera. Hangt bijvoorbeeld uw IP camera buiten, dan kunt relatief eenvoudig de juiste kijkhoek kiezen door met enkele muisklikken de lens te verdraaien. Dit type camera beschikt over twee elektromotoren, eentje voor het zoomen en eentje voor het scherpstellen.

Ook scherpstellen van dit type lens gaat volautomatisch. Zodra een object dichterbij komt, of juist verder weg gaat stelt de IP camera weer scherp. Uiteraard dient het object, of de persoon, groot genoeg te zijn in verhouding met de rest van het beeld.

Bekijk hier de modellen met een automatische lens

Conclusie

Is het te filmen object niet extreem ver weg, of heel dichtbij (tot 2 meter) en heeft u voldoende aan een vaste kijkhoek van circa 90 graden? Dan voldoet een IP camera met een 3.6 mm vaste lens waarschijnlijk wel.

Wilt u na plaatsing de kijkhoek (tot 104 graden) kunnen bepalen en het belangrijkste deel echt scherp in beeld brengen? Dan is een IP camera met een 2.8-12mm zoomlens een aanrader.

Zoekt u een bewakingscamera waarmee u eenvoudig achteraf de kijkhoek kunt wijzigen en waarbij de camera automatisch scherp stelt als een object dichterbij komt, of juist verder weg gaat? Dan is een IP camera met autofocus en zoom waarschijnlijk de meest geschikte optie.

Twijfelt u nog?

Één van onze experts staat u graag telefonisch, per e-mail of in onze showroom te woord. We zijn te bereiken via telefoon of per e-mail op info@cctvwinkel.nl. Onze showroom is geopend van 10:00 tot 17:00 op maandag t/m vrijdag. Maakt u wel even een afspraak, dan weten we zeker dat we tijd voor u hebben, alvast bedankt!

arrow_upward