incl. BTW

Hulp bij kiezen van camerabewaking

1 November 2019

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste camerabewakingssysteem? CCTVwinkel.nl zet alles op een rij, zodat je precies weet welke camera's je nodig hebt.

Het maken van de juiste keuze bij het kiezen van beveiligingscamera of camera systeem kan soms lastig zijn. Om te komen tot de ideale camerabewaking voor je huis, is het namelijk van belang dat je met meerdere factoren rekening houdt. Op deze pagina proberen we je door middel van meerdere stappen meer informatie en keuzemogelijkheden te geven. Heb je na de keuzehulp nog vragen of wil je graag jouw situatie met ons doorspreken? Neem dan contact met ons op via info@cctvwinkel.nl of per telefoon.

De keuzehulp van CCTVwinkel is verdeeld over verschillende onderwerpen:

1. Wat is een camerasysteem?
2. Welke beveiligingscamera’s zijn er?
3. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende camera’s en camerasystemen?
4. Welke beveiligingscamera heb ik nodig?
5. Wat is nog meer van belang bij het kiezen van de juiste beveiligingscamera?
6. Weergave per type camera
7. Algemene vragen bij het kiezen van een camera beveiliging systeem


1: Wat is een camerasysteem?

Om toezicht te houden op je gebouwen, gebieden en terreinen, kunnen beveiligingscamera’s een perfect middel zijn. Wanneer je een combinatie gebruikt van meerdere beveiligingscamera’s en een recorder die deze beelden op kan slaan, dan is er sprake van een camerasysteem. Een camerasysteem wordt aangestuurd door een recorder, die de gefilmde beelden op kan slaan en ook livebeelden kan verschaffen. De beelden kunnen vervolgens vertoond worden op bijvoorbeeld een monitor of televisie en natuurlijk ook op smartphones en tablets.

Al benieuwd geworden? Bekijk hier alvast de verschillende recorders van CCTVwinkel.

Welke soorten zijn er?

Grofweg zijn er twee soorten camerasystemen: camera's die je aansluit via coaxkabel en camera's die je aansluit via het netwerk (draadloos of met een kabel). Bij beide systemen kun je de beelden opnemen met een recorder. Deze beelden worden opgeslagen en zijn dus altijd een bepaalde tijd terug te kijken. Er kunnen meerdere camera’s worden aangesloten op de harddiskrecorder. De camera's die worden aangesloten met een coaxkabel noemen we 4-in-1 camera's. Door deze kabel worden de camera’s aangesloten op de recorder. Je kunt de beelden ook live bekijken of terugkijken via je smartphone of tablet.

Bekijk hier de 4-in-1 camerasystemen van CCTVwinkel

IP camera's worden aangesloten via een netwerkkabel. Je kunt ze rechtstreeks aansluiten op het netwerk, of op een recorder met Power over Ethernet (PoE). Ook bij dit soort systemen worden de beelden opgeslagen op een recorder en kun je ze een bepaalde tijd terug kijken. Je kunt meerdere camera's aansluiten, en ook meerdere tegelijk bekijken. Camera's die via het netwerk worden aangesloten noemen we IP camera's. Ook bij IP camera's kun je de beelden natuurlijk op je smartphone of tablet bekijken.

Bekijk hier de IP-camerasystemen van CCTVwinkel

2: Welke beveiligingscamera’s zijn er?

Hierboven is al even kort benoemd welke soorten camerasystemen er zijn. Om daar nog meer informatie bij te geven, gaan we hier nu verder op in.

De eerste soorten beveiligingscamera's waren analoog, net als de eerste videocamera's en televisies. Bij analoge bewakingscamera's heb je een lage resolutie en niet veel instelmogelijkheden. De alleroudste analoge beveiligingscamera's zijn nog zwart/wit, maar de enigszins moderne variant geeft een kleurenbeeld en beschikt over enige instelmogelijkheden.

Doordat het beeld van analoge camera's steeds minder aan de moderne eisen ging voldoen is een aantal jaren geleden door verschillende bedrijven een opvolger bedacht. Onderstaande opvolgers van analoog worden op dezelfde manier aangesloten, namelijk met een coax kabel met BNC stekker. Dat is heel handig als je je oude systeem wilt upgraden, je vervangt dan namelijk alleen de camera's en recorder, je kunt in bijna alle gevallen je bestaande bekabeling blijven gebruiken.

De verschillende bekabeling die beschikbaar is in onze shop kun je hier terugvinden.
Het assortiment aan beveiligingscamera’s op onze website kun je hier vinden.

Er zijn drie opvolgers van het ouderwetse analoge systeem, namelijk: HD-CVI, HD-TVI en AHD.


HD-CVI, voornamelijk verkocht door Dahua
Dahua heeft als opvolger van analoge camerabewaking HD-CVI op de markt gebracht. Daarnaast wordt de HD-CVI techniek ook door andere merken (bijvoorbeeld Neview) gebruikt om camera's en recorders te maken die uitwisselbaar zijn met de camera's en recorders van Dahua. HD-CVI is minimaal 720p HD, maar we hebben ook een 1080p variant in ons assortiment.

HD-TVI, voornamelijk verkocht door Hikvision
HD-TVI wordt in Europa voornamelijk verkocht door Hikvision, het is vergelijkbaar met HD-CVI en is een opvolger van analoge camera's. Naast Hikvision gebruiken ook andere merken, zoals Neview, de HD-TVI techniek. We hebben van deze camera's de 720p HD en de 1080p full HD varianten in ons assortiment.

AHD, oftewel Analoog HD, door verschillende fabrikanten verkocht
AHD staat voor Analoog HD (Analog HD in het Engels) en wordt door heel veel verschillende merken verkocht. Het is ook een techniek die bij veel merkloze camera's en recorders wordt toegepast. Net als HD-CVI en HD-TVI is het een opvolger van Analoog. We hebben in ons assortiment 720p AHD camera's en recorders, maar ook een 1080p variant van beide series.

De 4-in-1 variant als opvolger
Neview heeft alle technieken samengevoegd in een 4-in-1 camera. Deze camera's hebben zowel analoog signaal als HD-CVI, HD-TVI en AHD. Op die manier kun je dus zelf kiezen wel signaal geschikt is voor jouw bestaande systeem, of welk signaal je wilt voor jouw nieuwe camerasysteem. 4-in-1 camera's hebben we in 2 MegaPixel, 5 MegaPixel en 8 MegaPixel.

IP-camera's of netwerk camera's

Naast de drie opvolgers van analoge camerabewaking, zijn er ook nog IP camera’s. Bij het woord IP camera denken veel mensen aan een draadloze, via wifi aangesloten bewakingscamera. Dat hoeft echter niet. IP camera's worden op het netwerk aangesloten, dat kán draadloos, maar we geven de voorkeur aan een kabel (netwerk kabel).

Een IP camera sluit je dus op het netwerk aan, als je ook een recorder of NAS op het netwerk aansluit kun je de beelden van IP camera's daarop opnemen. We hebben IP camera's in verschillende resoluties, dat zijn: 1080p full HD5.0 MegaPixel en 8.0 MegaPixel (4K ultra HD).

3: Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende camera’s en camerasystemen?

Elk soort camerasysteem heeft voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

4-in-1 camera systemen

- Goed beeld, maar meestal iets minder mooi dan bij IP camera's.
- Verkrijgbaar in 2 MegaPixel, 5 MegaPixel en 8 MegaPixel.
- Qua instellingen eenvoudig (stekker erin = beeld).
- Kabels zijn met gegoten stekkers en daardoor lastiger te leggen.
- Één kabel vanaf elke camera naar de recorder.

IP camera systemen

- Beter beeld dan 4-in-1 systemen door betere beeldbewerking in de camera.
- Verkrijgbaar in 2 MegaPixel, 4 MegaPixel, 5 MegaPixel en 8 MegaPixel.
- Iets meer instellingen, maar ook meer mogelijkheden dan 4-in-1 systemen.
- Gebruik van Netwerkkabel, per meter goedkoper en makkelijker aanleggen.
- Goed betaalbaar en tegenwoordig veel gekozen.
- Meerdere camera's d.m.v. switch via één kabel aan te sluiten.

Wifi camera systemen

- Beeld net zo goed als bij IP camera's met kabel.
- Verkrijgbaar in 2 MegaPixel, 5 MegaPixel en 8 MegaPixel.
- Iets minder instellingen dan bij IP camera's.
- Verbinding tussen de camera en recorder is draadloos.

4: Welke beveiligingscamera heb ik nodig?

Het aanbod bewakingscamera's is tegenwoordig enorm. De één lijkt nog veel beter dan de ander, maar wat past eigenlijk het best bij je situatie? Duurder hoeft niet altijd beter te zijn, maar duurder hoeft ook zeker niet altijd passender voor je situatie te zijn. Wat je precies nodig hebt hangt natuurlijk van je wensen af, maar ook de reden waarom je een bewakingscamera aanschaft zijn van belang. Als je een camera nodig hebt voor de uitbreiding van je huidige systeem moet deze natuurlijk wel samenwerken.

Op dit moment vind je in onze webshop onder andere 4-in-1 bewakingscamera's. Die zijn geschikt voor Analoog, HD-CVI, HD-TVI en AHD, ze zijn beschikbaar in 2 MegaPixel, 5 MegaPixel en 8 MegaPixel. Daarnaast hebben we ook een ruim assortiment IP camera's met verschillende resoluties. De 4-in-1 camera’s kun je onder meer hier terugvinden.

Voor het vervangen of uitbreiden van je oude analoge systeem

Wanneer je oude analoge systeem wilt vervangen, kun je eenvoudig één van de opvolgers van analoge beveiligingssystemen aanschaffen en installeren. Je vervangt in dat geval namelijk alleen de camera’s en recorder. De bestaande bekabeling kun je in bijna alle gevallen blijven gebruiken.

De verschillende vervangers van analoge camera’s zijn zoals eerder benoemd HD-CVI, HD-TVI en AHD camera’s. Heb je nog een analoog systeem en wil je deze uitbreiden, of een onderdeel vervangen? Kies dan voor onze 4-in-1 HD bewakingscamera's of 5-in-1 HD recorders. Beide series zijn namelijk geschikt voor analoge camerabewaking. De 4-in-1 techniek van Neview is erg veelzijdig, omdat je zelf per camera kunt instellen wat het uitgangssignaal is. Dat is bijvoorbeeld handig als je nu een HD-CVI recorder hebt, maar over een aantal jaren kiest voor een HD-TVI aanbieding.

Je kunt HD-TVI altijd onderling uitwisselen, dat betekent dat het niet uitmaakt van welk merk je camera’s of recorder zijn, zolang de resolutie (2, 5 of 8 MegaPixel) maar overeen komt.

Je kunt de AHD camera's in ons assortiment ook gebruiken voor HD-CVI, HD-TVI en analoge systemen, ze beschikken namelijk over de Neview 4-in-1 techniek, daarmee kies je per camera wat het uitgangssignaal is. Je kunt dit in de toekomst ook eenvoudig zelf wijzigen, bijvoorbeeld als je een ander soort recorder koopt. AHD is overigens AHD, het maakt daarbij niet uit welk merk het is of wie het gemaakt heeft. Je kunt producten van verschillende merken gewoon onderling uitwisselen zolang de resolutie maar gelijk is.

Wanneer je een camera op je netwerk wilt aansluiten

Een IP camera sluit je dus op het netwerk aan, als je ook een recorder of NAS op het netwerk aansluit kun je de beelden van IP camera's daarop opnemen. De huidige generatie IP camera's is zeer stabiel en geschikt voor professionele bewaking. Wifi camera's zijn daar in tegen nog wel erg onstabiel en vooral makkelijk onklaar te maken door anderen. Bij overbelasting van het wifi netwerk stopt de camera namelijk. We hebben IP camera's in verschillende resoluties, dat zijn: 1080p full HD, 5.0 MegaPixel en 8.0 MegaPixel (4K ultra HD). Hoe hoger de resolutie, hoe groter het beeld. Bij een groter beeld is het herkennen van details makkelijker en is de kans op een succesvolle opsporing groter. Alle IP camera's in ons assortiment zijn Onvif gecertificeerd, je kunt ze dus gebruiken met andere Onvif apparaten zoals een Synology NAS, of een NVR., dat kan een NVR van Neview zijn, maar natuurlijk ook van een ander merk. Lees hier meer informatie over het certificaat Onvif.


Puntsgewijs kunnen we nog de volgende uitgangspunten nemen en kijken welke camera daar het beste bij past:

- Ik wil het allernieuwste systeem met de hoogst mogelijk resolutie en heb voldoende budget.

4K ultra HD camera's zijn op dit moment het beste wat er op de markt is. Ze hebben de hoogste resolutie en het scherpste beeld.

- Ik heb een winkel met veel kleine artikelen en het is belangrijk dat ik goed kan zien wat klanten met die artikelen doen

Bij 5 MegaPixel camera's en 8 MegaPixel camera's heb je een aanzienlijk groter beeld dan bij Full HD. Daarnaast is het beeld dichtbij en ver weg scherp waardoor je minder camera's nodig hebt.


1080p Full HD is hier ook een optie, het is dan wel belangrijker dat je camera's dichterbij de te filmen klanten hangen omdat het beeld kleiner is, dus details minder goed zichtbaar zijn.

- Ik heb een kleine winkel en wil overzicht houden als ik even in het magazijn ben, kleine details zijn voor mij minder belangrijk.

In dit geval voldoet 720p HD waarschijnlijk wel. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een systeem met betere camera's.

- Ik heb een groot buiten terrein en wil dit met enkele camera's overzien. Details zijn niet heel belangrijk

Groot is natuurlijk relatief, maar hiervoor raden we vaak wel minimaal 5 MegaPixel aan omdat bij deze camera's het beeld dichtbij en ver weg scherp is.


1080p voldoet in dit geval ook als scherpte niet heel belangrijk is. Met 1080p zul je een witte Peugeot 206 echt wel kunnen onderscheiden van een grijze Opel Astra.

- Ik wil camerabewaking rond mijn woning met goed beeld en wil iemand kunnen herkennen

1080p IP camera's zijn qua bekabeling in een woning makkelijker aan te leggen dan BNC kabels van 5-in-1 systemen. Daarnaast is de 1080p resolutie gewenst i.v.m. het herkennen van personen.

- Ik heb een boerderij en wil kunnen zien of mijn dieren gaan bevallen

Herkenning van gezichten is hier niet van toepassing, je kunt aan het gedrag van dieren vaak wel zien wat er gaat gebeuren. Een 720p camerasysteem voldoet hier in de meeste gevallen wel.


Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om, naast de camera's bij dieren, één of meerdere camera's in te zetten voor de bewaking op het terrein, een hogere resolutie is dan wel handig


5: Wat is nog meer van belang bij het kiezen van de juiste beveiligingscamera?

Als je eenmaal weet welk soort camera je nodig hebt kun je binnen die productserie nog kiezen tussen verschillende modellen. We gaan er bij deze stap al vanuit dat je hebt gekozen uit een bepaalde serie (bijvoorbeeld IP camera's) en dat je weet welke resolutie je wilt (bijvoorbeeld 1080p full HD). De volgende specificaties zijn van nog van belang:

Wat is belangrijk bij het kiezen van het soort model beveiligingscamera dat je wil hebben? Onder meer het soort behuizing dat je wilt hebben is belangrijk, naast de resolutie, het soort lens en je budget natuurlijk. Ook overige factoren kunnen nog een rol spelen bij het kiezen van een model beveiligingscamera.

Soort behuizing: Dome of Bullet?

Je kunt bij alle productseries kiezen uit verschillende behuizingen. De binnenkant kan afwijken van een model in een andere behuizing, maar dat hoeft niet. Een grotere of andere behuizing heeft ook niet per se technische voor- of nadelen. Als de overige specificaties gelijk zijn, is het enige verschil dus wat je echt ziet.

Elk soort behuizing heeft voor- en nadelen, afgezien van het technische deel zijn die nadelen voornamelijk smaak-gericht. Wat vind je mooi en wat niet? Een dome camera (voorbeeld) is kleiner, compacter en minder vandaalgevoelig. Je hebt daardoor mogelijk wel een mindere preventieve werking en doordat dome camera's geen kapje hebben kun je sneller last hebben van regendruppen.

Bullet camera's (voorbeeld) zijn groter, dat kan een betere preventieve werking hebben, maar sommige mensen vinden dat niet bepaald mooi. Een bullet camera is echter wel minder vandaalbestendig, een camera die uitsteekt en op een beugeltje hangt is nu eenmaal makkelijker kapot te maken. Daarnaast kan kleur ook een rol spelen. Niet alle camera's zijn leverbaar in verschillende kleuren. Als je wit echt niet mooi vind passen bij je woning kun je dus beter grijs nemen of anders om. Naast de lens en het soort van de behuizing zijn ook enkele specificatie nog van belang bij het maken van een keuze: de geschiktheid van de beveiligingscamera voor binnen en/of buiten en het monteren van de camera. Alle verschillende camera’s zijn in onze shop te bekijken.

De resolutie

De resolutie van een beveiligingscamera (en van de recorder) bepaald hoe groot je beeld is. Hoe groter het beeld, hoe duidelijker de details. Dat betekend niet per se dat je een camera met de allerhoogste resolutie nodig hebt, vaak voldoet een camera met een lagere resolutie ook.

In onze webshops vind je camera's en systemen met de volgende resoluties:

2 MegaPixel: 1920 x 1080 pixels
5 MegaPixel: 2592 x 1944 pixels
4K ultra HD: 3840 x 2160 pixels

Om je een idee te geven van de verhoudingen tussen die resoluties hebben we een afbeelding voor je gemaakt. Deze is uiteraard verkleind, maar de verhoudingen kloppen precies. We hebben hierbij de resolutie van ouderwetse analoge camera's (D1) ook aangegeven ter vergelijking.

8 MegaPixel is 1,65 keer zo groot als 5 MegaPixel, 4 keer zo groot als 1080p full HD, 9 keer zo groot als 720p HD en 24 keer zo groot als D1 (de oude analoge resolutie).
5 MegaPixel is 2,43 keer zo groot als 1080p full HD, 5,47 keer zo groot als 720p HD en 14,58 keer zo groot als D1 (de oude analoge resolutie).
2 MegaPixel is 2,25 keer zo groot als 720p HD en 6 keer zo groot als D1 (de oude analoge resolutie).

Een hogere resolutie gebruik je als het object op aanzienlijke afstand van de camera is, of als je dichtbij veel details moet kunnen herkennen. Een lagere resolutie is prima als je camera dichtbij het te filmen object hangt, of als details niet zo belangrijk zijn (bijvoorbeeld als je alleen wilt zien of er een auto op het terrein rijdt, maar niet wie daar in zit).

Camerasystemen met een resolutie lager dan 720p raden we je in deze moderne tijd niet meer aan. Hoewel er nog veel goedkope setjes verkocht worden op Marktplaats en sommige website is de beeldkwaliteit van deze systemen dermate ouderwets dat het eigenlijk weggegooid geld is. Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien is het beeld aanzienlijk kleiner dan bij HD systemen, maar daarnaast is de beeldkwaliteit ook enorm slecht.

Lens en scherpstellen

Naast de resolutie is ook de lens erg van belang. De lens bepaald namelijk hoofdzakelijk wat de kijkhoek van je camera zal zijn. In deze categorie kunnen we onderscheid maken tussen drie soorten lenzen:

Vaste lenzen, hierbij is je kijkhoek altijd hetzelfde.
Instelbare lenzen, hierbij kun je met een stelschroefje de kijkhoek en het scherpte punt bepalen.
Automatische lenzen, hierbij kun je vanaf je PC een elektromotor in de camera aansturen om de kijkhoek te bepalen.

De vaste lens bij 720p en 1080p camera's werkt iets anders dan die bij 5 & 8 MegaPixel camera's. Bij 720p en 1080p camera's heeft je camera met een vaste lens ook een vast brandpunt, dat is het scherpste punt van je videobeeld. Hoe verder je (qua diepte) van dat punt af zit, hoe minder scherp het beeld is. Dat is gelukkig geen kwestie van centimeters, maar bij 10-20 meter kan dit merkbaar zijn.

Bij 5.0 en 8.0 MegaPixel camera's met een vaste lens gaat deze scherpstelling digitaal. Daardoor is het beeld dichtbij en ver weg scherp.

Het scherpte punt bij instelbare lenzen kun je, zoals de naam doet vermoeden, zelf instellen. Je kunt dan met behulp van een stelschroefje (of de configuratiepagina bij motorzoom camera's) zelf instellen wat de kijkhoek is en waar het beeld scherp moet zijn. Ook hier geldt, hoe verder je van dit scherpte punt af zit, hoe minder scherp het beeld is.

Bijvoorbeeld: Je hebt een IP camera met instelbare lens naast de voordeur hangen, je wilt daarmee de voordeur, de oprit en de stoep zien. Wat er bij je voordeur gebeurd is natuurlijk het belangrijkst, dus daarom stel je daarop scherp. Omdat de camera vrij dicht bij de voordeur hangt ligt het scherptepunt op slechts 1 meter van de camera. Je oprit is 10 meter lang. Omdat je al op 1 meter van de camera hebt scherp gesteld zal het beeld na die 10 meter aanzienlijk minder scherp zijn. Het einde van het beeld is in dit voorbeeld 10 keer zo ver als het scherpte punt.

Zou je in bovenstaand voorbeeld de camera niet op 1 meter, maar bijvoorbeeld in het midden van de oprit op 5 meter van de camera scherpstellen, dan is het beeld bij 1 en bij 10 meter weliswaar minder scherp dan precies bij 5 meter, maar omdat het einde van je beeld slechts een keer zo ver is als het scherpte punt zul je daar weinig hinder van ondervinden.

Als je in bovenstaand voorbeeld een 5 MegaPixel of 4K ultra HD (8 MegaPixel) IP camera gebruikt is het beeld bij de voordeur en aan het einde van de oprit scherp omdat de scherpstelling digitaal door de camera gedaan wordt.

Budget & aanschafprijs

Niet geheel onbelangrijk is het budget wat je hebt voor je nieuwe camerasysteem. Niemand geeft graag teveel uit, maar je wilt natuurlijk wel iets wat aan je eisen voldoet. Ons advies is wel om een zo goed mogelijk camerasysteem te kiezen wat binnen je budget valt. Als je een budget van 700 euro hebt is het natuurlijk heel aantrekkelijk om iets te kiezen wat € 350,- kost, maar als je daardoor over enkele jaren alsnog een nieuw systeem moet aanschaffen omdat je met het goedkopere systeem de telefoon van een klant niet kunt onderscheiden van een gestolen product uit je winkel is dat natuurlijk zonde.

Soms kan het ook verstandiger zijn om bijvoorbeeld 4 camera's met een hogere resolutie te kiezen dan een set van 6 camera's voor dezelfde prijs, maar met een lagere resolutie. Als je advies wilt kunnen we daarin natuurlijk altijd telefonisch of per e-mail verder helpen. We vinden het wel heel belangrijk dat je niet meer uitgeeft dan verantwoord is.

Afstand tussen camera en recorder

Iets wat mee kan spelen in je keuze is de afstand tussen de camera's en de recorder. als deze afstand relatief klein is (tot ongeveer 15-20 meter) kun je ook kiezen voor HD systemen met coax kabel (de 4-in-1 systemen). Bij deze camerasystemen sluit je elke camera met een aparte kabel aan op de recorder. Als de afstand groter wordt, of als het lastig om dergelijke kabels te trekken kun je beter kiezen voor IP camera's. Deze zijn niet draadloos (dat raden we altijd af), maar wel aan te sluiten met netwerk kabel. Dit kun je bij ons kant-en-klaar (1-50 meter) of op rol (100 en 300 meter) kopen. Je kunt ook meerdere camera's op één switch aansluiten en vanuit daar één kabel naar je recorder aanleggen. Als je niet helemaal begrijpt wat we bedoelen leggen we je dat graag in een e-mail of telefoongesprek uit, we kunnen het voorbeeld dan direct toepassen op jouw situatie waardoor je sneller weet waar je aan toe bent.

Geschikt voor binnen en/of buiten

Elektronica kan niet tegen vocht, dat is bij camera's niet anders. Wil je je camera buiten ophangen? Kies dan voor een model wat geschikt is voor buiten, ook als deze onder een afdak hangt. Ook in vochtige ruimtes zoals zwembaden, sauna's, tuinschuurtjes en garages is een model voor buiten zeer sterk aan te raden. Een camera geschikt voor buiten kun je natuurlijk ook gewoon binnen ophangen. Vind hier verschillende accessoires die je kunnen helpen om je camerabeveiliging compleet te maken.

Plafond- of wandmontage

Niet alle camera's kun je zonder optionele beugels of sokkels aan de wand en/of het plafond monteren. Per camera geven we dit op onze website bij de specificaties aan. Wil je een camera op een bepaalde plaats monteren, let dan goed op of deze geschikt is voor wand en/of plafondmontage. Bekijk hier verschillende beugels en sokkels voor beveiligingscamera’s.

Uitgebreidere handleidingen zijn te vinden via de volgende link. Was deze keuzehulp toch niet helemaal wat je er van verwacht had? Onze medewerkers staan altijd voor je klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Bereik ons op de volgende manier.


6: Weergave per type camera

Onder de tabel vindt u de uitleg voor de genoemde items. Onder de uitleg over de tabel vindt u meer algemene uitleg over het maken van de juiste keuze.

Opnameresolutie
De resolutie in pixels (px) van de opgenomen videobeelden. Bij sommige merken is er verschil tussen de opname- en weergaveresolutie. We gaan hier in dit overzicht uit van de opnameresolutie.

Configuratie vereist
Sommige camera systemen zijn plug-and-play, oftewel klaar voor gebruik zodra alle kabels zijn aangesloten. IP camera's vereisen iets meer configuratie, namelijk het instellen van een IP adres. Voor alle soorten geldt: bij het aansluiten op internet/meekijken met een telefoon is netwerk configuratie vereist.

Max. kanalen per recorder
Elk kanaal is geschikt voor het opnemen van 1 bewakingscamera. Voor analoge systemen hebben we bijvoorbeeld recorders met maximaal 16 kanalen, voor HD IP systemen met maximaal 24 kanalen.

Camera aansluiten via
Bewakingscamera's worden op verschillende manieren aangesloten. Bij analoog, HD-CVI en HD-SDI is dat door middel van een RG59 coaxkabel, eventueel voorzien van een stroomkabel (combikabel). IP camera's worden aangesloten via het netwerk.

Video balun mogelijk
Naast de standaard bekabeling is het ook mogelijk om dit type camera met een video balun aan te sluiten. Video baluns zorgen voor een video en voeding overdracht via een netwerkkabel en voor de juiste aansluitingen (BNC en voeding) bij de camera en recorder.

Splitsen signaal mogelijk
Is het mogelijk om het signaal vanuit de camera te splitsen, bijvoorbeeld om een monitor bij de ingang én de recorder te voorzien van videobeelden? Bij een "ja" kunt u de kabel eenvoudig splitsen met een koppelstukje.

Camera op VGA monitor
Is het mogelijk om dit type camera rechtstreeks aan te sluiten op een VGA monitor? Sommige camera's zijn ook aan te sluiten d.m.v. een omvormer.

Camera op HDMI monitor
Is het mogelijk om dit type camera rechtstreeks aan te sluiten op een HDMI monitor? Sommige camera's zijn ook aan te sluiten d.m.v. een omvormer.

Camera op PC/Telefoon
Is het mogelijk om dit type camera op een PC of telefoon te bekijken? Bij systemen via coax (analoog, HD-CVI, HD-SDI) is dit alleen mogelijk door het plaatsen van een recorder. Bij IP camera's kunt u rechtstreeks verbinding met de camera maken vanaf uw PC of telefoon.

Draadloos mogelijk
Is het mogelijk dit type camera draadloos aan te sluiten? Let op! We gaan bij deze vergelijking alleen uit van producten in onze webshop. CCTVwinkel.nl kiest bewust voor het niet aanbieden van draadloze camera's i.v.m. verhoogde storingsgevoeligheid en stabiliteit van dergelijke producten. Het is bij IP camera's wel mogelijk om te werken met bijvoorbeeld een wifi-bridge.

Camera's voor binnen
Zijn er binnen ons productaanbod bewakingscamera's voor gebruik binnenshuis beschikbaar?

Camera's voor buiten
Zijn er binnen het productaanbod beveiligingscamera's voor gebruik buitenshuis of in vochtige ruimtes beschikbaar?

Camera's met infrarood
Zijn er binnen ons productaanbod bewakingscamera's met infrarood nachtzicht beschikbaar?

7: Algemene vragen bij het kiezen van een camera beveiliging systeem

Naast het technische aspect zijn ernog enkele dingen die meespelen bij het maken van de juiste keuze, denk aan:

Aantal bewakingscamera's
De meest algemene vraag is eigenlijk wel, hoeveel camera's wilt u plaatsen? Het te plaatsen aantal hangt af van de oppervlakte, het aantal kamers/hoeken en het doel van de bewaking. We adviseren belangrijke zaken vanaf twee kanten te filmen. Voor het aansluiten van één camera's heeft u één kanaal op de recorder (DVR) nodig. Een recorder met 8 kanalen kan dus beelden van 8 bewakingscamera's tegelijk opnemen.

Binnen of buiten?
Wilt u camera's binnen of buiten plaatsen? Een combinatie daarvan is natuurlijk ook mogelijk. De meest betaalbare camera in ons assortiment kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.. Het typenummer hiervan is: CW-BC1. Het is natuurlijk mogelijk om andere bewakingscamera's bij een complete set te bestellen. Buitencamera's kunt u ook binnen plaatsen. Voor garages, tuinhuisjes en andere vochtige ruimtes raden we buitencamera's aan, ondanks dat deze camera's feitelijk gezien "binnen" hangen.

Resolutie van de camera
De resolutie van een bewakingscamera is iets wat al eerder benoemd is tijdens deze keuzehulp. Het is belangrijk om jezelf eerst vragen te stellen over de benodigde resolutie van de beveiligingscamera, voor je tot aanschaf overgaat. kan belangrijk zijn bij de keuze. Resolutie van analoge (standaard) camera's wordt aangegeven in TVlijnen (lees hier meer over TVlijnen). In de regel geldt, hoe meer TVlijnen, hoe beter het beeld. Naast het aantal TVlijnen is de overige techniek in een camera ook van belang. Functies als bijvoorbeeld WDR kunnen een grote invloed hebben op de beeldkwaliteit. HD camera's (HD-CVI, HD-SDI en HD IP) hebben een veel hogere resolutie (720p of 1080p Full HD) en zijn daarom vaak geschikter om personen goed te herkennen. HD camera's hebben echter ook een hogere aanschafprijs.

De te kiezen camera/resolutie is afhankelijk van het doel van de camera. Wilt u observeren/waarnemen, of identificeren? Oftewel, wilt u personen die bij uw voordeur staan duidelijk en scherp in beeld brengen en dus kunnen identificeren, dan is een camera met 960H sensor, eventueel met andere functies, of een HD camera aan te raden. Wilt u een overzicht van uw tuin en plaatst u daarom op de hoek van het huis een camera, dan volstaat een camera met iets minder TVlijnen/techniek meestal, hiermee kunt u prima dingen in uw tuin waarnemen. Ook hier geldt weer: HD camera's hebben een beter en scherper beeld.

Nachtzicht of niet?
Wilt u ook 's nachts opnamen maken? Dan heeft u camera's met infrarood nachtzicht nodig. Alles over infrarood nachtzicht leest u hier. Bijna alle camera's in onze webshop zijn voorzien van infrarood verlichting. De sterkte van deze verlichting hangt af van het aantal en type LEDs. Het kan voor binnen handig zijn om een camera met 10-30 meter nachtzicht te gebruiken. Bij teveel infrarood licht kan het beeld overbelicht raken.

Tip: Plaats geen camera's met infrarood achter een raam, het infraroodlicht van de camera weerkaatst hierin zodat het beeld overbelicht is.

arrow_upward