incl. BTW

Een beveiligingscamera of complete camerabewaking vervangen

4 January 2014

Het vervangen van één of meerdere bewakingscamera's, of een complete camerabewaking set is eenvoudiger dan vaak gedacht wordt. Veel mensen denken dat beveiligingscamera's niet universeel zijn en dat perse camera's van hetzelfde merk/type gebruikt moeten worden bij het vervangen of uitbreiden van componenten. Hoewel veel fabrikanten dit zullen bevestigen is dat vaak niet waar.

Niet universele aansluitingen

Enkele fabrikanten gebruiken hun eigen aansluitingen. Daar is niets mis mee, totdat bijvoorbeeld een camera of recorder defect raakt. Dan moeten componenten van dezelfde fabrikant en soms zelfs hetzelfde type worden aangeschaft. Als zo'n product niet meer leverbaar is, is de rest van het systeem ook onbruikbaar. Om die reden raden we af om te kiezen voor producten van fabrikanten die geen universele aansluitingen gebruiken.

Wat is een universele aansluiting

Bijna alle merken verkopen, net als wij, camera's met een BNC of tulp aansluiting. De meeste recorders beschikken eveneens over een BNC of tulp aansluiting. Hoewel de aansluiting anders is, is het signaal van tulp en BNC gelijk. Met een simpel koppelstuk kunt u beide op elkaar aansluiten. Onze tip: Ga bij analoge camerabewaking altijd voor een recorder en camera's met BNC of tulp aansluitingen.

Een camera vervangen

Voordat u een camera gaat vervangen is het goed om te weten wat de specificaties en aansluitingen van de bestaande camera zijn. Het meest ideale is een BNC aansluiting en een 12 volt aansluiting, u kunt dan doorgaans de bestaande kabel gebruiken en hoeft alleen de camera te vervangen.

Om dezelfde beeldkwaliteit en kijkhoek te behouden is het goed om te weten wat voor lens en sensor (CCD) er in de camera zit. Als dat niet bekend is, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een camera met een zoomlens, de kijkhoek kunt u dan zelf instellen.

Als laatste is het belangrijk om te weten of u PAL of NTSC camera's gebruikt. In principe zijn alle Nederlandse systemen PAL, maar het kan zijn dat uw leverancier een goedkoper NTSC model geleverd heeft. Zowel uw recorder als camera's moeten gebruik maken van het zelfde type, PAL óf NTSC. Meestal kunt u in de instellingen of in de handleiding terugvinden of er gebruik gemaakt wordt van PAL of NTSC.

Een recorder (DVR) vervangen

Het vervangen van een DVR verschilt niet heel veel van het vervangen van een beveiligingscamera. U moet, net als bij de camera rekening houden met de aansluitingen (bijvoorbeeld BNC) en met het video type (PAL of NTSC). Dat laatste is overigens minder belangrijk, bij onze recorders kunt u namelijk zelf instellen of ze PAL of NTSC signaal ontvangen.

Het aantal aansluitingen is natuurlijk ook belangrijk. Een recorder met 4 kanalen kan voor maximaal 4 camera's gebruikt worden. Als uw huidige systeem meer bewakingscamera's heeft, dan zult u moeten kiezen voor een recorder met meer kanalen.

Kiezen voor hogere kwaliteit

Soms kan het interessant zijn om bij vervanging van één camera of een recorder te kiezen voor een betere beeldkwaliteit dan het huidige systeem. Hoewel dit bij een camera weinig verschil zal maken, behaald u wel meer kwaliteitswinst als u op een later tijdstip meer onderdelen gaat vervangen. Bij een recorder is het verschil vaak direct merkbaar. Een recorder met bijvoorbeeld 960H technologie zal een betere beeldkwaliteit opleveren dan een recorder zonder deze technologie, ook bij reeds aanwezige camera's.

Complete camerabewaking vervangen

Het vervangen van het complete systeem is natuurlijk ook mogelijk en soms zelfs wenselijk. Bij onze voordeel pakketten ontvangt u standaard nieuwe kabels, maar soms voldoen de reeds aanwezige kabels ook. Het is slim om te kijken of dit zo is. Hoewel oude kabels de beeldkwaliteit kunnen verminderen hoeft dat niet zo te zijn. Het gebruiken van de reeds aanwezige kabels kan een hoop tijd schelen bij het installeren van nieuwe beveiligingscamera's.

Let er wel op dat de kabels geschikt zijn voor het transporteren van het juiste signaal. De kabels moeten natuurlijk onbeschadigd zijn, en voorzien zijn van een BNC aansluiting. Helemaal makkelijk is het als de kabels eveneens voorzien zijn van een 12 volt aansluiting zodat stroom en videosignaal door dezelfde kabel kunnen.

arrow_upward