incl. BTW

Wat is de maximale kabellengte voor beveiligingscamera's

11 August 2014

Ook kabels van hoge kwaliteit hebben last van signaalverlies, daarom is de lengte van kabels bij beveiligingscamera's helaas niet oneindig. De maximale lengte hangt echter af van het type beveiligingscamera.

Analoge bewakingscamera's zijn wel het minst "kieskeurig" als het gaat om bekabeling. Zolang er een kabel ligt maakt het relatief weinig uit wat voor kabel dat is. Uiteraard dient de kabel vrij te zijn van storingen en moeten de connectoren goed zijn verbonden met de kern.

Over de maximale kabellengte is onder installateurs enige discussie, de één zegt dat 100 meter het maximale is, terwijl de ander zegt probleemloos enkele honderden meters kabel te gebruiken. Feit is dat combikabels niet langer gemaakt worden dan 100 meter. Fabrikanten van video baluns geven echter aan dat het mogelijk is hun producten te gebruiken met een kabellengte tot 200 meter. Feit is dat analoge beveiligingscamera's met gemakt op grote afstand kunnen worden aangesloten. De exacte kabellengte is echter wel afhankelijk van storingsbronnen rondom te kabel en de kwaliteit van de connectoren.

4-in-1 beveiligingscamera

Bij 4-in-1 camera's kun je gebruik maken van verschillende soorten kabels. Naast video gaat ook vaak de voeding door dezelfde kabel. Het spanningsverlies zorgt bij 4-in-1 camera's eerder voor problemen dan het videoverlies. Je kunt dit oplossen door de voeding bij de camera te plaatsen en de kabel enkel voor video te gebruiken.

Afhankelijk van het gekozen signaal, de kabel en eventuele storingsbronnen kun je met voeding circa 75 meter kabel gebruiken. Zonder voeding kun je tot zo'n 200 meter kabel gebruiken.

Maximale kabellengte IP camera's

HD IP camera's worden aangesloten via het netwerk, daarom is de maximale kabellengte gelijk aan die van netwerkkabels, namelijk 100 meter. Met een switch tussen de kabel kan de lengte wel weer met 100 meter verlengt worden. Daarnaast zijn er beperkingen aan het gebruik van PoE kabels, deze zijn vaak te vinden in de handleiding van de apparatuur.

Kies je voor een PoE switch met extend functie? Dan kun je meestal tot 250 meter kabel gebruiken.

Het aansluiten van HD IP beveiligingscamera's is tevens mogelijk via bijvoorbeeld Ethernet over Power, oftewel netwerk via het stopcontact.

arrow_upward