incl. BTW

Klantenservice

Het is telefonisch momenteel erg druk, we verzoeken je daarom een e-mail te sturen.

0528 - 522 182
Ma-Vr: 13:00 - 16:00

info@cctvwinkel.nl
Ma-Vr: 10:00 - 17:00

Showroom
Piet Soerstraat 1
7903TJ Hoogeveen

Bezoek & afhalen op afspraak


Samenwerking Politie



Gratis hulp op afstand

Resolutie is de benaming van de hoeveelheid pixels van een digitaal beeld, digitale foto of digitaal beeldscherm. De resolutie van een beveiligingscamera bepaald dus in feite de grootte van je video. Naast de daadwerkelijke grote van een resolutie geven we de meeste resoluties ook nog een naam. Zonder in hele technische cijfers te spreken kunnen we dan met de term full HD aangeven dat het beeld 1920 x 1080 pixels is.

Welke resoluties zijn er?

In onze webshop vind je de volgende resoluties:

2 MegaPixel (1080p)

1080p is een resolutie die ook full HD of True HD genoemd wordt. Full HD ken je van de tweede generatie platte TV's, maar wordt vandaag ook nog veel gebruikt voor televisies, bewakingscamera's etc. 1080p Full HD is 1920 x 1080 pixels groot. 1080p Full HD wordt nog een beetje als "de standaard" gezien. Vaak voldoende voor de gemiddelde gebruiker en goed betaalbaar. Een hogere resolutie kan zinvol zijn, maar een lagere wordt vaak niet gekozen. De beeldverhouding van 1080p is 16:9.

5 MegaPixel

5 MegaPixel IP camera's hebben een resolutie van 2592 x 1944 pixels en zijn daarmee bijna 2.5 keer groter qua beeld dan 1080p full HD. De beeld verhouding is ook anders, namelijk 4:3 ipv 16:9. 5 MegaPixel IP camera's hebben, naast de hogere resolutie nog een groot bijkomend voordeel, hoewel dat compleet los staat van de resolutie. Ze stellen namelijk digitaal scherp, daardoor is het beeld zowel dichtbij als ver weg scherp. De 5 MegaPixel resolutie kennen we eigenlijk niet van moderne TV's of andere beeldapparaten, hij wordt voornamelijk in de camerabewaking gebruikt.

8 MegaPixel (4K ultra HD)

Opvolger van 5 MegaPixel is de 8 MegaPixel resolutie. In de volksmond wordt dit 4K UHD of 4K ultra HD genoemd. In onze webshop vind je IP camera's met deze resolutie. Het beeld van deze beveiligingscamera's is 3840 x 2160 pixels en is daarmee 4 keer zo groot dan 1080p full HD. 4K UHD wordt ook veel bij moderne televisies gebruikt om de haarscherpe beeldkwaliteit aan te duiden in een vriendelijke term.

Bij oudere modellen bewakingscamera's vind je nog lagere resoluties terug. Bij Analoge camera's is dat CIF (360 x 240 pixels), D1 (720x 480 pixels en 960H (960 x 576 pixels). Bij oudere of goedkope huis-tuin-en-keuken IP camera's vind je nog wel eens een "VGA resolutie" die is doorgaans 640 x 480 pixels, ook 1 MegaPixel (720p HD) zien we nog wel eens voorbij komen. Omdat we geen van deze producten verkopen is de informatie op deze pagina daarop ook niet van toepassing.

Bepaald de resolutie mijn beeldkwaliteit?

Ja en nee. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels je hebt en bij een groter aantal pixels wordt het al snel makkelijker om een Samsung van een Apple telefoon te onderscheiden. Het is dus relatief veilig om te stellen dat een 8 MegaPixel camera meestal beter beeld geeft dan een 5 MegaPixel camera, maar dat hoeft niet.

Eigenlijk zegt het woord resolutie alleen iets over de grootte van het beeld en niet echt iets over de kwaliteit daarvan. Als je kiest voor producten van hetzelfde merk of uit dezelfde serie kun je er redelijk vanuit gaan dat ze gemaakt worden met dezelfde kwaliteitsstandaard. Goedkopere, maar ook duurdere merken kunnen kiezen voor een andere kwaliteit producten. Welke dingen zijn bepalend voor mijn beeldkwaliteit? Zoals gezegd is resolutie eigenlijk alleen de term die aangeeft hoe groot het beeld is, de kwaliteit wordt door verschillende andere componenten bepaald:

De beeldsensor

De beeldsensor is de chip die het licht opvangt en het beeld omzet naar een digitaal signaal. De beeldsensor is ook het onderdeel wat verantwoordelijk is voor de resolutie van een camera.

Er bestaan verschillende soorten en merken beeldsensoren, je kunt ze vergelijken met televisies. De ene tv van 100 cm geeft heel ander beeld dan de andere tv van 100 cm. Een goedkoper model hoeft niet per se slechter te zijn, maar het kan wel. Bij beeldsensoren is dat niet anders. De markt wordt overspoeld door goedkope, vaak merkloze beeldsensoren voor bewakingscamera's.

De beeldsensor bepaald ook het aantal frames per seconde, het aantal beelden per seconde dus. Hoe hoger het aantal FPS hoe sneller je beeld "ververst" en hoe beter bewegende delen in beeld zijn. Bij camerabewaking is voor de meest gangbare resoluties 25 of 30 frames per seconde standaard. Hoger wordt eigenlijk nooit toegepast.

Wij hebben er echter voor gekozen om dit belangrijke stukje techniek van een zeer degelijk merk, namelijk Sony of Panasonic, af te nemen. De Sony/Panasonic beeldsensoren komen in nagenoeg alle tests als beste naar voren.

Sommige aanbieders van hele goedkope merken gebruiken een beeldsensor met een lagere resolutie dan aangegeven, deze resolutie (het formaat van de video), wordt dan in de camera zelf vergroot naar bijvoorbeeld 4K ultra HD. Zo'n vergroting van de resolutie komt de kwaliteit van de video nooit ten goede en is dus ook absoluut geen aanrader. Bij onze bewakingscamera's is dit dan ook nooit van toepassing!

De lens

Hoewel bijna alle lenzen tegenwoordig van uitstekende kwaliteit zijn, is het wel een onderdeel die de beeldkwaliteit bepaald. Alles wat wordt opgenomen gaat immers eerst door de lens heen. Een lens van hoge kwaliteit is zeer zuiver geslepen en vertoond geen oneffenheden. Een slechte lens geeft ruis in het beeld van je beveiligingscamera.

De software

Nadat het beeld door de beeldsensor is omgezet naar een digitaal signaal wordt het "behandeld" door de software. De software zorgt er onder andere voor dat de witbalans goed is (wit is bij kunstlicht heel anders dan bij daglicht bijvoorbeeld), maar ook dat de helderheid en scherpte zo optimaal mogelijk zijn. Ook de compressie, het verkleinen van het beeld zonder kwaliteitsverlies, gebeurd door de software.

Het is logisch dat slecht ontwikkelde software minder goed met deze functies kan omgaan dan goed ontwikkelde software. De slechtste software kan de kwaliteit van de beste beeldsensor vernietigen.

De kabel en recorder

Bij IP camera's is de kabel minder belangrijk, maar bij HD-CVI, HD-TVI, AHD, Analoog en HD-SDI is de kwaliteit van de kabel wel degelijk van belang. Een slechte kwaliteit kabel zorgt namelijk voor storingen in het beeld. De recorder is ook erg belangrijk. Net als de software in de camera behandeld de software in de recorder het beeld ook. De recorders in onze webshop zijn zeer geschikt voor resoluties tot en met 4K ultra HD en de software op deze apparaten wordt gemaakt door een bedrijf wat hierin al heel lang actief is.

Is duurder dan altijd beter?

Nee, niet altijd, soms natuurlijk wel. Prijs zegt eigenlijk niet heel veel over de kwaliteit van een product, maar het is natuurlijk wel zo dat producten van goede kwaliteit een bepaalde prijs hebben. Het is immers onmogelijk om een camera te maken met 4 componenten van ieder 20 euro en deze te verkopen voor 60 euro. Waar je vooral op moet letten is de informatie bij een product. Op onze website vind je veel informatie over de resolutie van een camera, maar ook over het aantal frames per seconde, de beeldsensor en het merk daarvan. We zijn graag open over de producten die we gebruiken, ze zijn immers van hoge kwaliteit en dat mag je als klant best weten.

arrow_upward