• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Welke bewakingscamera heb ik nodig?

Het aanbod bewakingscamera's is tegenwoordig enorm. De één lijkt nog veel beter dan de ander, maar wat past eigenlijk het best bij je situatie? Duurder hoeft niet altijd beter te zijn, maar duurder hoeft ook zeker niet altijd passender voor je situatie te zijn.

Wat je precies nodig hebt hangt natuurlijk van je wensen af, maar ook de reden waarom je een bewakingscamera aanschaft zijn van belang. Als je een camera nodig hebt voor de uitbreiding van je huidige systeem moeten deze natuurlijk wel samenwerken.

In alle gevallen kun je natuurlijk contact met ons opnemen als je vragen hebt over een product, de werking ervan, of als je twijfelt over uitbreiding of vervanging van je huidige systeem.

Op dit moment vind je in onze webshop 4-in-1 HD bewakingscamera's. Die zijn geschikt voor Analoog, HD-CVI, HD-TVI en AHD, ze zijn beschikbaar in 720p HD en 1080p full HD. Daarnaast hebben we ook een ruim assortiment IP camera's met verschillende resoluties.

Welke beveiligingscamera's zijn er?

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten bewakingscamera's we aanbieding, daarmee hebben we voor nagenoeg alle camerasystemen een bijpassend model beschikbaar. Natuurlijk hebben we ook voor alle camera's in onze webshop een bijpassende recorder.

Analoge beveiligingscamera's

De eerste soorten beveiligingscamera's waren analoog, net als de eerste videocamera's en televisies. Bij analoge bewakingscamera's heb je een lage resolutie en niet veel instelmogelijkheden. De alleroudste analoge beveiligingscamera's zijn nog zwart/wit, maar de enigszins moderne variant geeft een kleurenbeeld en beschikt over enige instelmogelijkheden.

We raden niet aan om nu nog te kiezen voor nieuwe analoge camerabewaking, het systeem is sterk verouderd en er zijn veel betere alternatieven te krijgen.

Heb je nog een analoog systeem en wil je deze uitbreiden, of een onderdeel vervangen? Kies dan voor onze 4-in-1 HD bewakingscamera's of 5-in-1 HD recorders. Beide series zijn namelijk geschikt voor analoge camerabewaking.

HD-CVI, HD-TVI & AHD camera's

Doordat het beeld van analoge camera's steeds minder aan de moderne eisen ging voldoen is een aantal jaren geleden door verschillende bedrijven een opvolger bedacht. Onderstaande opvolgers van analoog worden op dezelfde manier aangesloten, namelijk met een coax kabel met BNC stekker. Dat is heel handig als je je oude systeem wilt upgraden, je vervangt dan namelijk alleen de camera's en recorder, je kunt in bijna alle gevallen je bestaande bekabeling blijven gebruiken.

Er zijn drie opvolgers van het ouderwetse analoge systeem, namelijk:

  • HD-CVI, voornamelijk verkocht door Dahua

Dahua heeft als opvolger van analoge camerabewaking HD-CVI op de markt gebracht. Daarnaast wordt de HD-CVI techniek ook door andere merken (bijvoorbeeld Neview) gebruikt om camera's en recorders te maken die uitwisselbaar zijn met de camera's en recorders van Dahua. HD-CVI is minimaal 720p HD, maar we hebben ook een 1080p variant in ons assortiment.

De camera's die geschikt zijn voor HD-CVI zijn ook geschikt voor Analoog, HD-TVI en AHD, de zogenoemde 4-in-1 camera's van Neview zijn daarom erg veelzijdig en laten je nu, en in de toekomst, de vrije keuze voor welk soort systeem je wilt gaan.

HD-CVI is altijd uitwisselbaar, het maakt dus niet uit van welk merk je camera of recorder is, je kunt HD-CVI altijd op elkaar aansluiten, mits de resolutie overeen komt.

Ga naar: 720p HD-CVI camera's - 1080p HD-CVI camera's - 720p HD-CVI recorders - 1080p HD-CVI recorders

  • HD-TVI, voornamelijk verkocht door Hikvision

HD-TVI wordt in Europa voornamelijk verkocht door Hikvision, het is vergelijkbaar met HD-CVI en is een opvolger van analoge camera's. Naast Hikvision gebruiken ook andere merken, zoals Neview, de HD-TVI techniek. We hebben van deze camera's de 720p HD en de 1080p full HD varianten in ons assortiment.

De HD-TVI camera's in ons assortiment zijn ook geschikt voor Analoog, HD-CVI en AHD. De zogenoemde 4-in-1 techniek van Neview is erg veelzijdig omdat je zelf per camera kunt instellen wat het uitgangssignaal is. Handig als je nu een HD-CVI recorder hebt, maar over een aantal jaren kiest voor een HD-TVI aanbieding.

Je kunt HD-TVI altijd onderling uitwisselen, dat betekend dat het niet uitmaakt van welk merk je camera's of recorder zijn, zolang de resolutie (720p of 1080p) maar overeen komt.

Ga naar: 720p HD-TVI camera's - 1080p HD-TVI camera's - 720p HD-TVI recorders - 1080p HD-TVI recorders

  • AHD, oftewel Analoog HD, door verschillende fabrikanten verkocht

AHD staat voor Analoog HD (Analog HD in het Engels) en wordt door heel veel verschillende merken verkocht. Het is ook een techniek die bij veel merkloze camera's en recorders wordt toegepast. Net als HD-CVI en HD-TVI is het een opvolger van Analoog. We hebben in ons assortiment 720p AHD camera's en recorders, maar ook een 1080p variant van beide series.

Je kunt de AHD camera's in ons assortiment ook gebruiken voor HD-CVI, HD-TVI en analoge systemen, ze beschikken namelijk over de Neview 4-in-1 techniek, daarmee kies je per camera wat het uitgangssignaal is. Je kunt dit in de toekomst ook eenvoudig zelf wijzigen, bijvoorbeeld als je een ander soort recorder koopt.

AHD is AHD, het maakt daarbij niet uit welk merk het is of wie het gemaakt heeft. Je kunt producten van verschillende merken gewoon onderling uitwisselen zolang de resolutie maar gelijk is.

Ga naar: 720p AHD camera's - 1080p AHD camera's - 720p AHD recorders - 1080p AHD recorders

IP camera's of netwerk camera's

Bij het woord IP camera denken veel mensen aan een draadloze, via wifi aangesloten bewakingscamera. Dat hoeft echter niet. IP camera's worden op het netwerk aangesloten, dat kán draadloos, maar we geven de voorkeur aan een kabel (netwerk kabel).

Een IP camera sluit je dus op het netwerk aan, als je ook een recorder of NAS op het netwerk aansluit kun je de beelden van IP camera's daarop opnemen. De huidige generatie IP camera's is zeer stabiel en geschikt voor professionele bewaking. Wifi camera's zijn daar in tegen nog wel erg onstabiel en vooral makkelijk onklaar te maken door anderen. Bij overbelasting van het wifi netwerk stopt de camera namelijk.

We hebben IP camera's in verschillende resoluties, dat zijn: 1080p full HD, 5.0 MegaPixel en 8.0 MegaPixel (4K ultra HD). Hoe hoger de resolutie, hoe groter het beeld. Bij een groter beeld is het herkennen van details makkelijker en is de kans op een succesvolle opsporing groter.

Alle IP camera's in ons assortiment zijn Onvif gecertificeerd, je kunt ze dus gebruiken met andere Onvif apparaten zoals een Synology NAS, of een NVR., dat kan een NVR van Neview zijn, maar natuurlijk ook van een ander merk.

Ga naar: 1080p IP camera's - 5 MegaPixel IP camera's - 8 MegaPixel IP camera's - IP camera recorders

Welk model heb je nodig?

Als je eenmaal weet welk soort camera je nodig hebt kun je binnen die productserie nog kiezen tussen verschillende modellen. We gaan er bij deze stap al vanuit dat je hebt gekozen uit een bepaalde serie (bijvoorbeeld IP camera's) en dat je weet welke resolutie je wilt (bijvoorbeeld 1080p full HD). De volgende specificaties zijn van nog van belang:

  • Soort lens

De lens van een bewakingscamera bepaald de kijkhoek en is dus belangrijk bij het maken van je keuze. We hebben drie soorten lenzen:

Een vaste lens
Een vaste lens is, zoals de naam al zegt, vast. Je kunt hierbij dus niet de kijkhoek bepalen en ook geen scherpte punt instellen. Bij 1080p camera's heb je dan een vast scherpte punt, maar bij 5 en 8 MegaPixel IP camera's gaat de scherpstelling digitaal waardoor dit punt niet echt belangrijk is.

De variabele- of instelbare lens
Een variabele lens kun je bewegen, met een stelschroefje beweeg je de lens dan in de camera waardoor je kijkhoek groter of juist kleiner wordt. Na het bepalen van de gewenste kijkhoek stel je het beeld scherp met een tweede stelschroefje.

Variabele lenzen vind je niet bij 5 en 8 MegaPixel, hierbij gaat de fabrikant er van uit dat het beeld al zo'n hoge resolutie heeft dat inzoomen niet meer zinvol is.

De elektronische- of autofocus lens
Het idee van deze lens lijkt op die van de instelbare lens, alleen heb je hier niet meer te maken met stelschroefjes, het in- en uitzoomen gaat namelijk via de webpagina van de camera of recorder. Twee elektromotoren zorgen dan in de camera voor het zoomen en scherpstellen.

  • Nachtzicht

Om iets te kunnen zien hebben we licht nodig, dat is bij camera's niet anders. Camera's kunnen echter wel licht waarnemen wat wij niet kunnen zien, namelijk infrarood. Bijna alle modellen in onze webshop hebben ingebouwde infraroodverlichting. Als het te donker wordt op de plaats waar de camera hangt schakelt deze over op een nacht stand. Daarbij gebeuren twee dingen:

- Het IR-cut filter schakelt uit. Dit filter zorgt er overdag voor dat kleuren echt zijn, zonder dit filter zou groen namelijk paars worden door het infraroodlicht wat in natuurlijk (zon)licht aanwezig is. 's nachts heeft de camera dit infraroodlicht juist nodig, daarom schakelt het filter dan uit.

- De infraroodverlichting gaat aan. De ingebouwde verlichting brandt alleen als dat nodig is, dus als er te weinig licht is gaat deze pas aan.

De meeste bewakingscamera's hebben een nachtzicht tussen de 20 en 40 meter, soms gaat dat echter verder. Het is echter wel zo dat een beveiligingscamera zorgt dat het beeld niet overbelicht raakt. Komt er dus relatief veel infraroodlicht dichtbij de camera op de grond, of op een object, dan zal de camera daarop bijstellen waardoor het licht 20, 40 of 60 meter verderop niet meer zichtbaar is.

Het is dus niet zo dat een camera met 40 meter nachtzicht beter in het donker werkt dan eentje met 30 meter zicht. Je kunt er, mits goed gericht, wel verder mee kijken.

  • Soort behuizing: Dome of bullet?

Je kunt bij alle productseries kiezen uit verschillende behuizingen. De binnenkant kan afwijken van een model in een andere behuizing, maar dat hoeft niet. Een grotere of andere behuizing heeft ook niet per se technische voor- of nadelen. Als de overige specificaties gelijk zijn, is het enige verschil dus wat je echt ziet.

Elk soort behuizing heeft voor- en nadelen, afgezien van het technische deel zijn die nadelen voornamelijk smaak-gericht. Wat vind je mooi en wat niet? Een dome camera (voorbeeld) is kleiner, compacter en minder vandaalgevoelig. Je hebt daardoor mogelijk wel een mindere preventieve werking en doordat dome camera's geen kapje hebben kun je sneller last hebben van regendruppen.

Bullet camera's (voorbeeld) zijn groter, dat kan een betere preventieve werking hebben, maar sommige mensen vinden dat niet bepaald mooi. Een bulletcamera is echter wel minder vandaalbestendig, een camera die uitsteekt en op een beugeltje hangt is nu eenmaal makkelijker kapot te maken.

Daarnaast kan kleur ook een rol spelen. Niet alle camera's zijn leverbaar in verschillende kleuren. Als je wit echt niet mooi vind passen bij je woning kun je dus beter grijs nemen of anders om.

  • Overige specificaties

Enkele overige specificaties zijn ook van belang bij het maken van een keuze. Ze vereisen minder uitleg, daarom noemen we ze even kort:

Geschikt voor binnen en/of buiten
Elektronica kan niet tegen vocht, dat is bij camera's niet anders. Wil je je camera buiten ophangen? Kies dan voor een model wat geschikt is voor buiten, ook als deze onder een afdak hangt. Ook in vochtige ruimtes zoals zwembaden, sauna's, tuinschuurtjes en garages is een model voor buiten zeer sterk aan te raden.

Een camera geschikt voor buiten kun je natuurlijk ook gewoon binnen ophangen.

Plafond- of wandmontage
Niet alle camera's kun je zonder optionele beugels of sokkels aan de wand en/of het plafond monteren. Per camera geven we dit op onze website bij de specificaties aan. Wil je een camera op een bepaalde plaats monteren, let dan goed op of deze geschikt is voor wand en/of plafondmontage.

Twijfel je nog?

Heb je na het lezen van deze tekst nog twijfels? Dat begrijpen we best, daarom helpen we je graag verder als je contact met ons opneemt. Dat kan via e-mail, telefoon of via de chat op onze website. We beantwoorden graag al je vragen voor het kiezen van de juiste bewakingscamera.