• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is Onvif

 

Onvif is een afkorting, het staat voor "Open Network Video Interface Forum". Het is een in 2008 ontwikkelde standaard voor de manier waarop IP camera's, netwerk recorders (NVR) en andere IP beveiligingsproducten met elkaar kunnen samenwerken. Het Onvif protocol wordt door veel fabrikanten en software ontwikkelaars gebruikt. 

Kan ik CCTVwinkel producten combineren met producten die ik al in mijn bezit heb?

Al onze HD IP camera's en recorders beschikken over het Onvif protocol. Dat betekent dat ze dus kunnen communiceren met andere producten die dit protocol ook ondersteunen zoals bijvoorbeeld een Synology NAS. Dat kunnen ook camera's van Axis, Hikvision en Dahua, of een andere fabrikant zijn. Let op! Controleer voor de zekerheid of je camera over dit protocol beschikt, niet alle modellen beschikken hierover. 

 

 

Wat zijn de voordelen van een Onvif apparaat?

Zoals gezegd, vooral het gemak waarbij producten van verschillende fabrikanten met elkaar kunnen samenwerken. Maar ook het toekomst perspectief is belangrijk. Wat kun je met een recorder over 5 jaar? Of wat als je het systeem over 3 jaar wilt uitbreiden? Het Onvif protocol zorgt er voor dat ook apparatuur die in de toekomst gemaakt wordt kan communiceren met hedendaagse camera's en recorders. 

Hebben alle IP camera's het Onvif protocol?

Nee, het protocol is gratis te gebruiken indien een fabrikant lid wordt van de gelijknamige organisatie. Lidmaatschap is echter niet verplicht en een fabrikant kan er voor kiezen om zijn eigen standaard, of helemaal geen standaard te gebruiken. Alle IP camera's en recorders die door ons verkocht worden beschikken wel over deze standaard. 

Voor wie is Onvif?

Onvif kent eigenlijk drie hoofdgroepen:

  • Consumenten
  • System integrators
  • Software ontwikkelaars

 

Consumenten

Er wordt gesteld dat het gebruik van Onvif wellicht niet de allerbeste optie is voor consumenten om te gebruiken. Het is ten eerste al vrij veel werk om uit te zoeken welke versies er bij elkaar passen en er is niet altijd de volle garantie dat de systemen compatibel met elkaar blijven. Tot systemen van acht camera’s is het dan ook niet handig om met het Onvif te werken.

Het klinkt aantrekkelijk om meerdere producten met elkaar te laten werken. Je zou bijvoorbeeld een relatief goedkope Network Video Recorder (NVR) in de aanbieding kunnen  kopen en deze kunnen laten samenwerken met camera’s van een ander merk. Juist in gevallen als deze, waarbij er gebruik wordt gemaakt van relatief kleinere systemen, is het verstandiger om voor één fabrikant te kiezen. Deze systemen gaan vaak maximaal 5 jaar mee en worden in één keer aangeschaft.

Ben je van plan om camerabewaking rondom je huis te plaatsen, dan is het gebruikelijk om het systeem in één keer te plaatsen en geen gebruik te maken van Onvif. Wil je toch gebruik maken van dit systeem? Zorg er dan voor dat je het eerst kunt testen. Zo weet je in ieder geval of je producten compatibel zijn en ze naar jouw wens werken.

 

System integrators

Voor system integrators is het een heel ander verhaal. Voor hen is Onvif een ware uitvinding. Maar ook zij moeten opletten en testen of hun systemen wel compatibel zijn. Kies je voor een software pakket dat bij de wensen past van jouw project of toepassing dan pluk je daar de vruchten van.

Je kan een camera kiezen van een fabrikant omdat de lage condities daarvan goed genoeg zijn of omdat de camera voldoet aan jouw strenge specificaties. Wellicht heb je slechts een paar van deze camera’s nodig en kun je de rest opvullen met relatief simpele camera’s, bv van een voordeliger merk. Je weet dat je het protocol naar je voordeel laat werken, wat als system integrator met regelmaat nodig is. Houd wel de updates in de gaten. Hier kan al snel een compatibiliteitsprobleem ontstaan.

 

Software ontwikkelaars

De software ontwikkelaars waren altijd diegene die elk eigen protocol van de verschillende camerabewaking merken moesten integreren. Dit was natuurlijk vrij ingewikkeld. Voornamelijk wanneer er een update ontstond moest de ontwikkelaar daarmee aan de slag. Dit bracht uiteraard veel risico’s met zich mee omdat de camera’s daarvoor non-stop getest moesten worden. Dit zorgde op dien beurt weer voor een stagnatie in de ontwikkeling. Stelt een software ontwikkelaar dat zij Onvif compatibel zijn, dan komt er direct een groot aantal producten beschikbaar. Dit zorgt in de toekomst dan weer voor een grotere keuze aan camerasystemen en fabrikanten.

 

Wordt Onvif veel gebruikt?

Doorgaans wordt Onvif niet veel gebruikt. Dit komt doordat de meeste systemen in Nederland niet meer dan acht camera’s tellen. In dat geval is het gebruik van Onvif dan al niet meer interessant. Daarnaast is het ook zo dat fabrikanten zeer snel in de ontwikkeling zijn en ervoor wil zorgen dat hun camera’s de beste, makkelijkste en snelst werkende zijn met hun eigen opname apparatuur.

Hoe ziet de toekomst van Onvif eruit?

Onvif zal zich sterk blijven profileren en zich wegzetten als ‘de standaard’. Voor het toekomstperspectief is het hierbij wel cruciaal dat meer fabrikanten zich gaan vinden in het platform. Daarnaast zal de gebruiksvriendelijkheid voor de consument verhoogt moeten worden. Het is nu vaak nog een te ingewikkeld vraagstuk met compatibiliteit etc. Een simpele plug and play werking zal de functionaliteit al verhogen. Je zou camera, NVR en software vrij kunnen combineren zonder enige kennis te hebben.

Hoe weet ik of mijn apparatuur Onvif ondersteunt?

In sommige gevallen kan het de vraag zijn of jouw apparatuur Onvif ondersteunt. Normaal gesproken kun je dit vaak vinden in de lijst met specificaties van je product. Zo weet je dus al snel of jouw apparatuur op de juiste manier kan werken met Onvif en of je kunt profiteren van de voordelen die hierboven zijn beschreven.

Neem gerust contact op

Kom je er niet helemaal uit, dan helpen we bij CCTVWinkel graag. Neem in zo’n geval contact met ons op, via de telefoon of via de mail. Natuurlijk kun je ook voor al je vragen met betrekking tot één van de producten uit onze webshop bij één van onze medewerkers terecht. Neem gemakkelijk contact op via onderstaande knop.