incl. BTW

IP camera instellingen nachtzicht

8 April 2022

Vroeger was een camera een camera: na het ophangen en aansluiten van de kabels klaar voor gebruik. Tegenwoordig zitten beveiligingscamera's, en met name IP camera's, vol techniek voor beeldcorrectie, beter nachtzicht, beter zicht bij overbelichting door bijvoorbeeld de zon. In deze blogpost kijken we naar de verschillen bij nachtzicht.

Met of zonder infrarood

We beginnen met een filmpje, dat is immers duidelijker dan nog meer tekst. Onder het filmpje gaan we verder met de uitleg. Voor beide delen van het filmpje hebben we gebruik gemaakt van dezelfde IP camera waarmee eind december rond kwart voor 10 's avonds 2 filmpjes gemaakt hebben in het donker. In het tweede deel zetten we het infrarood van de camera uit.

Conclusie

Het eerste deel van het filmpje geeft relatief goed nachtzicht en eigenlijk is er met dat resultaat ook niet zoveel mis. Het probleem is alleen dat sterk reflecterende delen, zoals de kentekenplaat, wit worden en dat beelden in grijstinten worden opgenomen door het "gebrek" aan licht.

Beveiligingscamera’s met infrarood

Alle beveiligingscamera's met infrarood nachtzicht schakelen automatisch over naar grijstinten zodra de infraroodverlichting is ingeschakeld. Het overschakelmoment is wel afhankelijk van het type camera. Een IP camera buiten schakelt bijvoorbeeld veel later over dan een ouderwetse analoge camera omdat die laatstgenoemde een sensor heeft die veel minder lichtgevoelig is. Dat is bij het voorbeeld in bovenstaand filmpje niet anders.

Infrarood uitzetten

In het tweede deel van het filmpje zie je wat er gebeurt als we de infraroodverlichting handmatig uitzetten en de camera in feite verplichten zich aan te passen aan de omstandigheden met behoud van kleuren. Uiteraard hebben we enkele andere instellingen geoptimaliseerd voor het beste resultaat.

Filmen met weinig omgevingslicht

Het filmen met een IP camera buiten kan met weinig omgevingslicht toch een goed resultaat geven. Infrarood nachtzicht heeft veel voordelen, maar een groot nadeel is dat het licht slechts uit één richting in een redelijk sterke lichtbundel komt zoals bij een zaklamp bijvoorbeeld het geval is.

Een IP camera heeft aan weinig licht al genoeg om een relatief goed kleurenbeeld te geven. Dat licht kan afkomstig zijn van terreinverlichting of straatverlichting. Het is wel noodzakelijk dat de verlichting altijd aan is, omdat bij handmatig uitgeschakelde infraroodverlichting deze ook niet aangaat bij te weinig licht.

infrarood uitzetten IP camera

Welke camera instellingen zijn het meest geschikt?

Die vraag kunnen we helaas niet met een standaard antwoord beantwoorden. Elke situatie is anders. De optimale camera instellingen zijn afhankelijk van de locatie van de IP camera, het omgevingslicht en de lichtinval, het doel van de beveiligingscamera etc. Het infrarood van je IP camera uitzetten is dus niet altijd de optimale instellingen. We raden je daarom aan verschillende instellingen te proberen. Terugzetten naar de standaardinstellingen kan immers altijd.

Controleer regelmatig

Stel je de IP camera handmatig in? Controleer dan regelmatig, zowel overdag als 's nachts, of de instellingen nog het optimale beeld geven. Het is immers zonde als je achteraf tot de conclusie komt dat de opgenomen beelden te onduidelijk zijn. Een IP camera kopen doe je immers voor het beste beeld!

Beveiligingscamera achter raam

Ben je van plan je beveiligingscamera achter een raam te plaatsen? Dan is het heel belangrijk om rekening te houden met hoe je het beste nachtzicht realiseert. Infrarood licht weerkaatst namelijk tegen glas en maakt het beeld vrijwel onbruikbaar.

Lees alles over beveiligingscamera’s achter een raam

Advies

Wil je je laten adviseren over de beste camera instellingen voor het nachtzicht van jouw buitencamera? Neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op

arrow_upward