incl. BTW

Is internet nodig voor een IP camera?

15 February 2016

De traditionele manier van camerabewaking werkt middels coax. Vanaf elke bewakingscamera gaat een kabel naar de recorder waardoor, zonder tussenkomst van andere apparatuur, een directe verbinding tot stand komt. We praten hierbij ook wel over een gesloten systeem dat enkel nog stroom nodig heeft om correct te werken.

Bij IP camera’s werkt het geheel iets anders. Er kan een directe verbinding tussen de camera en de recorder zijn, maar dat is niet altijd noodzakelijk of mogelijk.

Is internet noodzakelijk?

Vaak wordt gedacht dat een (snelle) internet verbinding noodzakelijk is voor het correct werken van camerabewaking met IP camera’s. Dat is niet het geval. Uiteraard is een internet verbinding nodig als u op afstand via bijvoorbeeld uw smartphone wilt meekijken of inloggen op het camera beveiliging systeem, maar voor een juiste werking is een internet verbinding niet vereist.

Hoe wordt een IP camera aangesloten?

We gaan er even van uit dat u naast één of meerdere IP camera’s ook in het bezit bent van een recorder (NVR). Daar waar de verbinding tussen beide bij traditionele systemen middels coax gaat is de verbinding tussen een IP camera en de NVR via het IP netwerk. Dat kan op verschillende manieren:

- Rechtstreeks op een NVR met PoE
Beschikt de recorder over zogenoemde PoE (Power over Ethernet) aansluitingen, dan kunt u de IP camera’s rechtstreeks op de NVR aansluiten. De PoE poorten in de recorder voorzien de bewakingscamera van stroom en netwerk. De NVR sluit u vervolgens op de router aan zodat deze ook via de smartphone te benaderen is.

- Via het netwerk op een PoE switch
Beschikt de NVR niet over PoE poorten, of is het handiger om de beveiligingscamera via een andere switch aan te sluiten, bijvoorbeeld samen met een IP camera buiten en eentje achter in de schuur. Dan kunt u gebruik maken van een PoE switch. Zowel de PoE switch als de NVR sluit u vervolgens aan op de router (of een switch) waardoor tussen beide een verbinding mogelijk is.

- Via het netwerk op een normale switch
In feite heeft een IP camera spanning (12 volt of PoE) en netwerk nodig. Het maakt daarbij dus niet uit waar de voeding vandaan komt. Is het handiger en/of voordeliger om de IP camera met een normale 12 volt adapter aan te sluiten, dan volstaat aansluiten op een switch zonder PoE.

De uiteindelijke verbinding via het IP netwerk

Na het aansluiten van de kabels, op welke van bovenstaande manieren dan ook, is het noodzakelijk om elke IP camera een IP adres toe te wijzen. Het toewijzen van een IP adres kan relatief eenvoudig via een Windows programma. Het in te stellen IP adres is voor elk apparaat anders, waarbij de eerste 3 cijferreeksen gelijk blijven (bijvoorbeeld 192.168.1.100 en 192.168.1.101). Daarnaast hebben netwerk apparaten ook een Gateway, DNS en subnetmask IP adres nodig.

Het gateway adres

Het IP adres van de gateway is eigenlijk altijd gelijk aan het IP adres van de router. Een gateway zorgt in feite voor verbinding met andere netwerken (alles anders dan 192.168.1.X bij het voorbeeld hierboven). Als er geen andere netwerken zijn, bijvoorbeeld omdat u de IP camera’s op een locatie ophangt waar geen internet beschikbaar is, of omdat u het camerabewaking systeem volledig gescheiden wilt hebben van uw eigen netwerk en internet, dan is er geen gateway adres.

Vaak wordt het dan het IP adres van de NVR gebruikt als gateway adres van de IP camera’s. Ook een DNS adres is dan niet noodzakelijk.

Wilt u uw camera’s wel via internet bereikbaar maken voor uzelf, vul dan het juiste gateway en DNS IP adres in.

Kunnen we ergens mee helpen? Vragen omtrent de configuratie van uw IP camera’s? Neem dan contact met ons op via ttelefoon of per e-mail info@cctvwinkel.nl.

arrow_upward