incl. BTW

Het gebruik van een verborgen camera

6 december 2019

Wanneer je een winkel runt en te maken hebt met winkeldieven, is dit erg vervelend en kan een verborgen camera een handig middel zijn om de dieven in de kraag te vatten. Wat zijn de voor- en nadelen van een verborgen camera?

Het gebruik van een verborgen camera

Wanneer je een winkel runt en te maken hebt met winkeldieven, is dit erg vervelend en kan een (verborgen) camera een handig middel zijn om de dieven in de kraag te vatten. In dat geval is het een kwestie van bepalen hoeveel camera’s je nodig hebt en hoe scherp het beeld moet zijn. In veel gevallen voldoet een camera van 2 MegaPixel hier prima. Wanneer je nog scherper beeld wilt hebben, kun je kiezen voor een 5 of 8 megapixel camera.

Volledig weggewerkte beveiliging

Veel winkeliers hebben tegenwoordig al een camera in de winkel hangen. Winkeldiefstallen kunnen erg veel schade toebrengen en in zo’n geval is een camera slechts een kleine investering om meer kosten tegen te gaan. De winkeliers die een camera in de winkel hebben, willen over het algemeen graag dat deze volledig ‘weggewerkt’ is en hebben dan dus een ‘verborgen’ camera.

Gedegen beveiliging door middel van verborgen camera’s

De camerabeveiliging wordt dus vaak volledig verborgen voor bezoekers. Dat heeft volgens veel winkeliers als voordeel dat de camera niet te zien is door het winkelend publiek en een opvallende camera uit de toon van het interieur van de winkel zou vallen. In dat geval wordt de winkel er dus niet minder mooi op, maar is deze wel voorzien van gedegen beveiliging.

Verborgen camera’s zijn minder effectief

Er kleeft echter wel één groot nadeel aan verborgen camera’s: het is namelijk vaak minder effectief. De beelden worden natuurlijk wel goed opgenomen, maar een beveiligingscamera heeft vaak ook een andere functie: het schrikt de potentiële winkeldief af en dus zal met het kopen van een beveiligingscamera het aantal winkeldiefstallen zeer waarschijnlijk omlaag gaan. In het geval van een verborgen camera vervalt deze functie vaak.

Werk de camera niet weg

Ons advies is om de camera niet te verbergen. De afschrikkende werking van camera’s die in het zicht hangen zijn vaak veel waard. Daarnaast kunnen bij geplaatste bewakingscamera’s de kabels netjes weggewerkt worden, waardoor de camera’s niet storend zijn. Zo is de camera bijna verborgen, maar wordt deze vaker gezien dan bij een echte verborgen camera.

Waarschuwing door middel van stickers

Wanneer je beveiliging door middel van camera’s volgens de regels wilt inzetten, dan is het belangrijk om je bezoekers te waarschuwen dat je gebruik maakt van beveiliging en dat ze worden opgenomen. Dat kun je doen door het plaatsen van stickers op de deuren of een toegangshek. De stickers hebben, net als een camera die niet verborgen is, ook een afschrikkende werking.

Deskundig advies

Wanneer je je afvraagt welke verborgen of niet verborgen camera het beste zou kunnen werken voor jouw situatie, neem dan contact met ons op. Wij voorzien je graag van deskundig advies, zodat jij de best geschikte camera vervolgens uit kunt kiezen.

arrow_upward