incl. BTW

Alles over de wet- en regelgeving rondom bewakingscamera’s

12 February 2015

De overheid informeert ons via www.rijksoverheid.nl op een uitstekende manier over het gebruik van beveiligingscamera’s. De overheid onderscheidt het gebruik van beveiligingscamera’s op openbare plaatsen, op de werkvloer, in winkels en in en rond de woning. We spreken in dit artikel enkel over wetten- en regelgeving voor camerabewaking op de werkvloer, in winkels en in en rond een woning.

Beveiligingscamera’s op de werkvloer of in winkels

Officieel mag er alleen cameratoezicht op de werkvloer of in een winkel plaatsvinden wanneer dit echt nodig is. Bescherming tegen vandalisme of diefstal kan een terechte reden zijn om camerabewaking in te zetten. Het is verplicht voor een werkgever of winkeleigenaar om aan te geven dat er bewakingscamera’s zijn. Beveiligingscamera’s zijn strafbaar wanneer het niet wordt aangegeven als deze worden gebruikt. Wordt er veel gestolen? Dan is er een uitzondering en mag men toch bewakingscamera’s gebruiken zonder dit te melden. Het moet echter worden aangetoond dat er genoeg inspanningen zijn ondernomen om de diefstal ten einde te brengen.

Camera’s mogen worden geplaatst in een magazijn, bij de ingang, bij de kassa of op andere belangrijke punten binnen uw bedrijf.

Camerabewaking in en rond een woning

Officieel mag men geen camerabewaking gebruiken bij de ramen of voordeur. In veel gevallen worden bewakingscamera’s echter toch gebruikt om dit te doen en vaak maakt de politie alsnog gebruik van de gemaakte beelden als er een inbraak of vandalisme geweest is. Woningbouwcorporaties hebben minder beperkingen en mogen vrijuit beveiligingscamera’s gebruiken voor het beveiligen van een flat of woning. De overheid is van mening dat straatbewaking moet stoppen en dat is dan ook in geen geval toegestaan. De praktijk laat echter zien dat er weinig gecontroleerd wordt en de grens tussen het bewaken van het eigen terrein en de straat valt lastig te bewijzen.

Wet bescherming persoonsgegevens

De Wet bescherming persoonsgegevens beschermt onze privacy en beschrijft precies wat er wel of niet met onze persoonsgegevens mag gebeuren. De Wet bescherming persoonsgegevens geldt ook voor camerabewaking. Voor camera’s op het werk is er bijvoorbeeld een protocol ‘camera’s op het werk’ verplicht waarin staat beschreven welke rechten een werknemer heeft.

Een verborgen camera op het werk mag officieel alleen worden geplaatst als er is gemeld dat er verborgen camera’s geplaatst kunnen worden.

In elke situatie gelden er verschillende regels, maar u merkt dat de wet- en regelgeving rondom camerabewaking nauw samenloopt met de Wet bescherming persoonsgegevens. Het belang van privacy weegt soms zwaarder dan het belang van veiligheid. Elke situatie is anders en het is aan privépersonen, de overheid en bedrijven om in te schatten wanneer camerabewaking proportioneel is of niet.

Camerabeelden gebruiken als bewijs

Wilt u camerabeelden inzetten als bewijs bij strafbare feiten? Daarvoor gelden aparte regels! Opnamen van camera’s worden gedeeld met de politie wanneer er strafbare feiten te zien zijn. Een werknemer kan op deze manier worden vervolgd wanneer er diefstal heeft plaatsgevonden.

Zijn de camerabeelden illegaal gemaakt? Ook in dat geval kan het als bewijs dienen. Onrechtmatig verkregen bewijs is alleen onrechtmatig als er politie of opsporingsambtenaren betrokken zijn geweest bij het maken van illegale beelden. In veel gevallen kan er dus inbreuk op de privacy worden gemaakt, maar zal het bewijsmateriaal alsnog geldig worden bevonden in de rechtbank.

De maker van de beelden hoeft op dit moment echter niet vrijuit gaan. Het aanleveren van illegaal bewijs kan een boete of gevangenisstraf opleveren.

De politie heeft te maken met strengere regels en wanneer zij de regels schenden zal het bewijs in bijna alle gevallen als onrechtmatig verkregen bewijs worden aangemerkt.

Publicatie van opnamen

Het publiceren van foto’s of video’s mag niet zomaar gebeuren wanneer iemand herkenbaar te zien is. De geportretteerde kan privacy aandragen als grond waarop een foto of video niet gepubliceerd wordt.

Het is niet zeker dat een rechtmatig gemaakte opname ook mag worden gepubliceerd. Het portretrecht is een ander recht dan de wet- en regelgeving rondom camerabewaking.

Stickers en beveiligingscamera’s

Wilt u een beveiligingscamera volgens de regels inzetten? Gebruik dan stickers om openheid aan personeel of klanten te geven. Het aankondigen van camerabewaking kan met een bord of een sticker camerabewaking bij het hek. Iedereen die in beeld komt moet hier vooraf over geïnformeerd zijn.

In en rondom huis mag u filmen wanneer dit staat aangegeven bij alle toegangsduren. Plaats stickers op de deuren om op een eerlijke manier aan te geven dat iemand in beeld komt.

Heeft u een winkel en wilt u klanten filmen? Plaats ook in dat geval stickers bij de ingang. Het filmen van klanten is strafbaar wanneer zij hier niet van op de hoogte zijn.

Is er een unieke situatie gaande? In dat geval mogen er verborgen camera’s worden ingezet binnen uw bedrijf. Alleen de rechter kan beslissen of camerabewaking proportioneel is of niet.

Let op: De informatie in dit artikel is louter ter informatie, het artikel wordt niet meer gewijzigd na publicatie, controleer altijd bij officiële instanties wat de huidige regels zijn.

arrow_upward